To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II

Mont - 17-10-2009, 08:27

rezon napisał/a:
A co do 4x4 to można i taką http://opony.pl/opona.aspx?oid=126611&rodzaj=0 z Michelin czyli są.

taką właśnie sam zakupiłem : Michelin 4x4 ALPIN 215/70R16 100 S
generalnie w tym rozmiarze jakoś mi sie lepiej jeździ ale na dalszą trasę jeszcze nie wyjeżdżałęm, zobaczymy jak spadnie śnieg.

dab - 17-10-2009, 10:12

Juz masz te miachalki zalozoe? Szumia mocno na asfalcie? sa slyszalne w porownaniu do tych letnich co miales w standardzie?
Mont - 17-10-2009, 10:31

Tak jak pisał Mitsu00 turboklekot jest w stanie zagłuszyć wszystko :P
A tak poważnie - jutro pojadę A4 więc doświadczę hałasu, przy normalnej jeździe nie słyszę ich.

Mariusz4 - 17-10-2009, 10:38

dab napisał/a:
Juz masz te miachalki zalozoe? Szumia mocno na asfalcie? sa slyszalne w porownaniu do tych letnich co miales w standardzie?

przy 'miejskiej' jeździe nie słychać ich bardziej niż letnie. tak jak Mont nie jeździłem jeszcze po 'czarnym' z większymi prędkościami.

pozdrawiam,
Mariusz

[ Dodano: 17-10-2009, 10:44 ]
rezon napisał/a:
http://opony.pl/opona.aspx?oid=126611&rodzaj=0

tu sa tansze: http://www.felgi-opony.co...dzaj=1&x=29&y=9
(wysyłka za darmo, produkcja tegoroczna)

pozdrawiam,
Mariusz

sylb - 17-10-2009, 16:15

Wybrałem Dunlop SP WINTER SPORT 3D zastanawiałem się nad Nokianem ale wszystkich testach które przecztałem, wpadał słabo.
Zastanawiam się na jednym, wielokrotnie przewija się tu temat opon specjalnie dla 4x4, czy poza być może zwiększoną wytrzymałością przy jeździe po kamieniach, szutrze ect. taka opona ma coś extra, czego nie ma tak Dunlop. Bo na zdrowy rozum, jeżeli będę jeździł tylko po asfalcie a taka opona sprawdza się dobrze przy napędzie na jedną oś to, dlaczego u mnie miał być do kitu.
tra, czego nie ma tak Dunlop. Bo na zdrowy rozum, jeżeli będę jeździł tylko po asfalcie a taka opona sprawdza się dobrze przy napędzie na jedną oś to, dlaczego u mnie miał być do kitu.

mitsu00 - 17-10-2009, 17:27

rezon napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
Z tego co pamiętam to dla felgi 16 calowej Mitsubishi zaleca opony o rozmiarze 215/70/16. Ponadto opona z linku nie jest oponą zimową dedykowaną do samochodów z napędem 4x4
Masz rację odnośnie rozmiaru A co do 4x4 to można i taką http://opony.pl/opona.aspx?oid=126611&rodzaj=0 z Michelin czyli są. POnadto przy zastosowaniach 90% Outków (teren - Grójecka w W-wie) - w tym mojego rozglądanie się koniecznie za 4x4 jest cokolwiek bez sensu. Byleby spełniała wymogi nośności i prędkości oraz oczywiście rozmiaru.

Zgadzam się calkowicie z takim spojrzeniem na sprawę. A tak na marginesie to niedawno Outek dowiózł nas szczęśliwie na lodowiec Stubai w austriackimTyrolu. Śniegu tu tak nawaliło że tutejsi górale nie pamiętają takiego stanu rzeczy od 25 lat. Polecieliśmy przez Cieszyn, Żylinę, Bratysławę i obwodnicą Wiednia na Insbruck. Od Częstochowy lało cały czas, a od Salzburga padał gęsty snieg. Misiek sprawował się wyśmienicie całą drogę. Na miejscu przednionapędówki wjeżdżały na łańcuchach pod hotel. Miskowi wystarczył 4WD-Lock i but bez stresu pod górę na ponad 2 tys. m :mrgreen: Widoczki na miejscu i warunki bajka :D Jak wrócimy za tydzień to wrzucę jakąś fotę....

Pozdr.

tytko - 17-10-2009, 22:53

Jam kupiłem NOKIAN GR W2 SUV mam je dopiero 2 dni i trudno jest mi coś konkretnego o nich powiedzieć. Zastanawia mnie tylko jedno , niektórzy z Was piszą że testowali kilka różnych opon , i tu mam pytanie . Gdzie Wyście je testowali ? Bo ja tez bym chciał wypróbować z 5 różnych opon przed zakupem .Ale raczej przypuszczam że jest to tylko przechwałka niektórych z Was
mitsu00 - 18-10-2009, 02:04

tytko napisał/a:
Jam kupiłem NOKIAN GR W2 SUV mam je dopiero 2 dni i trudno jest mi coś konkretnego o nich powiedzieć. Zastanawia mnie tylko jedno , niektórzy z Was piszą że testowali kilka różnych opon , i tu mam pytanie . Gdzie Wyście je testowali ? Bo ja tez bym chciał wypróbować z 5 różnych opon przed zakupem .Ale raczej przypuszczam że jest to tylko przechwałka niektórych z Was

No z tym przechwalaniem to pojechałeś kolego..... Ja testowałem kilka rodzai bo miałem taką możliwość kiedy misiek był np na przeglądzie lub jakiejś naprawie gw. w ASO w Szwecji. Miałem wtedy innego miśka jako autko zastepcze wiec mogłem testowac...... Co do innych rozmiarów to mamy 3 auta w familii i przez kilka lat na różnych kapciach sie jezdziło.....

Pozdr.

tytko - 18-10-2009, 14:30

Porównanie opon robi sie na tym samym aucie a nie na innym . Ta sama guma będzie sie inaczej spisywać w misku a inaczej w zwykłej osobówce
mitsu00 - 18-10-2009, 17:30

tytko>>>>>Kompletnie nie rozumiem twojej ostatniej wypowiedzi...... Czy w/g ciebie fakt że testowałem różne opony zimowe dedykowane dla Outlandera (rozmiar 215/70/16) na Outku o innej rejestracji niż mój własny, sprawia że porównanie nie jest miarodajne???????

Pozdr.

pretor - 18-10-2009, 19:25

Po tych wszystkich testach i burzy mózgów, które oponki będą najlepsze na felgę 16'' ?
ppfjj - 18-10-2009, 20:27
Temat postu: lepiej napisz wiecje o warunkach sniegowych cenach itd:)
mitsu00 napisał/a:
tytko>>>>>Kompletnie nie rozumiem twojej ostatniej wypowiedzi...... Czy w/g ciebie fakt że testowałem różne opony zimowe dedykowane dla Outlandera (rozmiar 215/70/16) na Outku o innej rejestracji niż mój własny, sprawia że porównanie nie jest miarodajne???????

Pozdr.

mitsu00 - 18-10-2009, 20:40

Cytat:
lepiej napisz wiecje o warunkach sniegowych cenach itd:)

Taaaaaaa....., i zaraz dostanę po lapach od Adminów za OT :P

Pozdr.

darek1 - 19-10-2009, 12:03

A ja planuje kupić sobie takie http://www.sklepopon.pl/o...html#dostepnosc
Poczytałem sobie trochę testów i stwierdziłem, że na nasze zimy (mieszkam na północy) to nie potrzebuję zimówek. Jeżdżę często po bardzo błotnistej drodze i wtedy trzeba mieć po prostu opony z głębokim bieżnikiem. Wiosna i jesienią po błocie jeździ się tak jak zimą po breji.
http://www.opony.autko.pl...S__P2_5810.html

rezon - 19-10-2009, 12:03

tytko napisał/a:
Ta sama guma będzie sie inaczej spisywać w misku a inaczej w zwykłej osobówce
to prawda, ale też mniej więcej różnice między oponami będa podobne w każdym samochodzie. Raczej trudno sobie wyborazić, że w jednym samochodzie zdecydowanie lepsza opona (spośród jeżdżonych na nim) w innym będzie zdecydowanie gorsza od innych stosowanych na takim samym samochodzie. Nie piszę tu o różnicy między samochodami - które są oczywiste. Porównywanie opony X na Outku i opony Y na przednionapędowym jest bez sensu, ale jest bardzo duże prawdopodbieństwo, że jak w przednionapędowym opona Y jest znacznie lepsza od innych, to i w Outku też zachowa swoją przewagę. Mało prawdopodobne jest to, że skoro MIchelin PA3 którą miałem w jednej z czterech Octavii, jakimi jeździłem i była wyraźnie cichsza od wszystkich wcześniej użytkowanych, nagle w Outku będzie głośniejsza od pozostałych opon lub będzie miała zdecydowanie lepsze/gorsze własności jezdne od innych opon. NIektórzy robią trochę kkm rocznie i opony wymieniają częściej.