[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki.
tomek1488 - 16-11-2016, 10:28
Ok pytałem ponieważ na forum pojawiają się 2 wersje jedna ze ściąganiem klem druga właśnie z taśmą ale skoro to taśma to nie będzie problemu. Dzięki!
sim_on - 30-12-2016, 14:49
czy ktoś się spotkał z takim problemem, muzykę z radia słychać bardzo dobrze, jak tylko przełączę na CD to z głośników lecą jakieś zakłócenia, sprawdzałem już na kilku nośnikach i za każdym razem to samo.
Pozdrawiam S.
robkraj - 02-03-2017, 16:15 Temat postu: Wymiana radia i komunikat System Required Panowie potrzebuję pomocy,
udało mi się kupić w dobrej cenie radio 8701A562 (prosty model z nowszych Lancerów) wraz z ramką
wcześniej miałem takie (bez rockford fosgate)
Po podpięciu radia (dwie wiązki + antena) oraz tyrzeciej od panelu z diodami airbagu, pasów i przycisku awaryjnych, radio działa ale samochodu nie da się uruchomić, nie odpala, rozrusznik nie kręci, na wyświetlaczu komunikat Service Required. Po zmianie na stare radio jest wszystko OK.
Czy po podpięciu nowego radia trzeba odłączyć akumulator żeby wszystko się zresetowało czy czeka mnie wizyta w serwisie aby przeprogramowali kompa?
W starym zestawie była jeszcze taka biała, wąska taśma łącząca płytkę awaryjnych z panelem radia ale ona chyba w nowym radio już nie jest potrzebna, zresztą nigdzie nie widziałem miejsca do wpięcia.
Ktoś miał taki przypadek?
tyku - 02-03-2017, 16:57
tokyo napisał/a: | Przy zakladaniu tego radia nalezy usunac/odciac w samochodach do roku 2013 dwa kable odpowiadajace za dane CAN, poniewaz berdzie radio robilo zwarcie w calym aucie. |
Tyle znalazłem. Resztę napisze tokyo, jak nas zaszczyci.
robkraj - 02-03-2017, 17:06
Dziękuję za trop, rzeczywiście nowe radio coś mieszało w systemie, na wyświetlaczu pojawiały się komunikaty o otwartej masce i wszystkich drzwiach (mimo, że były zamknięte.)
Ciekawe, które kable i z jakiej wiązki trzeba wypiąć. Może ktoś pamięta albo ma jakiś rysunek/zdjęcie?
tyku - 02-03-2017, 17:11
robkraj, Czytaj na str. 14 http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=195
robkraj - 02-03-2017, 17:35
Dzięki tyku, pozostaje poczekać do soboty i znowu czeka mnie przekładanie plastików Oby tym razem zadziałało
tokyo - 03-03-2017, 04:46
Witam
w kostce zasilajacej czyli sredniej ver stara 07 - 10 kable bialy i pomaranczowy razem skrecone
Dodatkowo wyprogramowanie radia z etacsu - sieje bledami
Golotheman - 26-04-2017, 07:51
Panowie,spotkaliście się może z taką usterką w standardowym radiu RF, otóż wczoraj zegar samoczynnie cofnął mi się o 2h - poprawiłem go. Dzisiaj rano znowu cofnięty o 2h.
To może być wina CT, ale nigdy nie było takiej sytuacji i przyznam się- jestem zaskoczony takim zachowaniem. Dodam, że od wczoraj jeżdżę na wyłączonym radiu (świeci się tylko zegarek). Może coś przerywa ? Aku raczej nie przerywa, bo przepustnica nie szaleje. Jakieś sugestie ?
tyku - 26-04-2017, 11:17
Golotheman, Może związane to jest z odłączeniem akumulatora.
Golotheman - 26-04-2017, 12:31
tyku, akumulator był odłączony 2 tyg temu. Dlaczego akurat teraz ? A ustawienie CT jest domyślnie ON, mogę spróbować wyłączyć, ale wcześniej też było na ON. Zobaczę dzisiaj, jak zejdę do auta, czy jest to samo. Ale martwi mnie to. Lancer mnie oszukuje, że jade o 4:00 do pracy... wyobraź sobie moje zdziwienie...
grzesiopol - 26-04-2017, 12:32
Golotheman przejdź na CT OFF, ustaw zegarek i po kłopocie. Ewentualnie, spróbuj odłączyć zasilanie radia na około 10-15 minut i potem sprawdzić czy tak samo będzie się działo. Jak tak to coś z oprogramowaniem się dzieje bo nie powinno się przestawiać o 2 godziny tylko ewentualnie o godzinę, chyba, że w Krakowie łapie ci stacje która jest w innej strefie czasowej, co jest raczej mało prawdopodobne. Problem może też być z uzyskiwanym sygnałem RDS, zmień stację na inną i sprawdź czy będzie to samo.
lurek - 26-04-2017, 15:49
A czy to nie jest tak, że radio łapie aktualizację jaką nadaje dana stacja radiowa? Może wystarczy zmienić stację na inną
Golotheman - 27-04-2017, 06:57
Wczoraj kilkukrotnie odpalałem samochód, nie było już tej zmiany czasu. Chyba trzeba zmienić radio na inne niż Radio Maryja... może CT się skopał. Ale nie wyłączałem - będę obserwował temat
grzesiopol - 27-04-2017, 06:59
lurek napisał/a: | A czy to nie jest tak, że radio łapie aktualizację jaką nadaje dana stacja radiowa? | tak bierze sygnał z RDS,a, w MMCS europejskich też ale w amerykańskiej czas jest brany z GPSa co utrudnia uzyskanie prawidłowego czasu. Ale i na to jest metoda bo trzeba tylko przestawić czas na GPSie i jest czas aktualny, tzn wyświetlaczu jest wyświetlany jest aktualny.
lurek napisał/a: | Może wystarczy zmienić stację na inną | wyżej o tym napisałem, może pomoże ale na pewno nie zaszkodzi.
|
|
|