To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

KaWu - 02-11-2009, 08:29

lewar napisał/a:
jak masz dostęp do numerów katalogowych, to warto byłoby dla wszystkich Galantowskich silników wrzucić, może komuś się przyda...

KaWu, napisał/a:
Do tego silnika mam 1 szt gdzieś w woreczku. jak znajdę to napiszę.

Jeszcze się nie dokopalem do popychacza (leży gdzieś przywalony meblami :) ).
Ale na rachunku mam opisany jako popychacz z nr: 095001.
Chodzi oczywiście o silnik 4G63.

marcinzam - 09-03-2010, 11:35

nr popychacza to MD339767 ajusa 85004400
do silnika 4g63 2.0 SOHC
do 2.5 V6 pasują te z 2.0
tylko 2.4 ma inne MD171130 ajusa 85006000

Marcino - 09-03-2010, 22:30

A mi po 13kkm cyknie ale na ciepłym i to tak nieregularnie, winą obarczam juz niestety zuzyty olej lub zapchany filtr. Dzwne to bo inaczej niż u wszytkich. Jak zmieniam na nowy to od razu mam spokoj. Mam zamiar teraz wlać Castrol 0w30 czyli taki jaką miałem naklejke jak kupiłem samochód z Niemec.
fck - 11-03-2010, 21:35

niedługo wymieniam olej, możecie powiedzieć jak wygląda użycie tych preparatów do płukania silnika przed zmianą oleju ?? Tzn jak to się aplikuje, kiedy po tym się olej nowy wlewa oraz jakich producentów polecacie
robertdg - 11-03-2010, 21:47

fck, kupujesz albo płukanke STP Engine Flush, albo Liqui Moly Engine Flush (Engine Cleaner), bądź może tez być płukanka przed wymianą Motula, Valvoline, poprostu rozgrzewasz silnik do temperatury roboczej, gasisz motor, przez korek od wlewu oleju wlewasz odpowiednia proporcje tej płukanki, odpalasz motor, który ma chodzić na biegu jałowym przez około 10min, nastepnie gasisz motor, odkrecasz korek od misy, odkrecasz filtr oleju, czekasz az dobrze spłynie wszystko, zakrecasz nowy filtr, korek od misy, zalewasz nowy olej i śmigasz, zresztą na każdej płukance która zakupisz masz dokładna instrukcje obsługi ;-)
fck - 11-03-2010, 21:59

a myślisz, że jest to szkodliwe dla silnika w jakimś stopniu??? Niby do poprzedniego gala zaaplikowałem ceramizer bo mi cykał, ten nowy galant na zimnym w ogóle nie cyka, na ciepłym także ale tak myślę że kiedyś się to stanie :) ale nie chcę mu zapewniać takich atrakcji w przyszłości
aha jeszcze jedno pytanie, jeśli powiedzmy zrobię to płykanie, wleję nowy olej to mogę go wymienić dajmy na to po 10 tys km czy trzeba skrócić termin wymiany ??

robertdg - 11-03-2010, 22:13

Nie powinno mu zaszkodzic, jezeli wiesz na jakim oleju jezdzil motor najlepiej zalej takim samym, instrukcja obslugi zaleca płukanie silnika tuz przed kazda wymiana oleju, nie musisz stosowac skróconego terminu wymiany oleju
fck - 11-03-2010, 22:17

no wiesz, karteczka jakaś tam wisi ale wiary jej nie daje, waham się czy zastosować valvoline maxlife czy motul'a
robertdg - 11-03-2010, 22:18

fck, co pisze na karteczce :?:
fck - 11-03-2010, 22:20

niepamiętam :P napewno 10w40 czyli półsyntetyk ale co tam było napisane....
może castrol, a może coś innego serio nie pamiętam w tej chwili

robertdg - 11-03-2010, 22:24

fck, ja bym spróbował, znaczy zalał Motula
szpala85 - 11-03-2010, 23:04

a ja znowu zakupiłem Ceramizer :wink: ...... Galuś dzisiaj rano tak cykał żę nie wiedziałem co jest grane ( i tak przez 10 min ..... potem cisza ) .... i teraz nie wiem czy :
- zima i minusowe temp. tak dokuczają Galusiowi
- przy wymianie oleju "F-Fachowcy" zamiast Castrola 5w-40 zalali mi jakiś inny olej ?
- popychacze już nie dają rady

jak przyjdzie to zaleję .... rok temu pomogło to i teraz też powinno :wink:

fck - 12-03-2010, 10:07

szpala85 do poprzedniego galanta jak zalałem ceramizer to miałem spokój ( niewiem na ile bo po przejechaniu 12 tys sprzedałem go) ale z tego co pamietam to na opakowaniu pisze, że jak chcesz powtórnie zalać ceramizer to płukankę musisz zrobić
szpala85 - 13-03-2010, 16:49

fck, jak tak będzie pisało to oczywiście zrobie :wink: ...... ale myślę że Fachowcy zalali mi jakiś tani olej zamiast Castrola i teraz są tego efekty :| ..... następnym razem będę im patrzył na ręce co mi tam wlewają i czy plomby są na bańce , a nie jak ostatnio " zapraszamy na gorącą czekoladę .... co będzie Pan tak stał ..... " i na moje nieszczęście się skusiłem :mrgreen: bo dawno nie piłem gorącej czekolady :mrgreen:
gem1 - 13-03-2010, 16:55

szpala85, czegoś nie kumam..
ale bańke z resztą oleju na tzw ewentualne dolewki dostałes??