[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
Navynov - 12-10-2009, 13:48
pekaes napisał/a: | Takie same nabyłem w www.sklepopon.pl (jeszcze nie zmieniłem). Uważam, że 317 PLN za oponę tego rzędu to najlepsza relacja cena/jakość. To będzie HIT sezonu |
Napisz proszę z jakiego roku produkcji masz te opony. Słyszałem, że za taką cenę to można dostać jakieś starsze opony?
Poprawa cytatu.
Anonymous - 12-10-2009, 14:37
Cezarito napisał/a: | kaeres napisał/a: | Nawet o tym nie pomyśleliśmy - i na szczęście nadal nie myślimy.
Ja z takich pomysłów się wycofuję zdecydowanie i żadnemu koledze takich głupot doradzać nie będę. |
Jakieś konkrety ? A to dlaczego ?
Ja też znam ludzi bardzo zadowolonych z wielosezonówek. |
Ciężko mi w ogóle dyskutować na taki temat.
Wiadomo, że kupuje się takie opony ze względu na oszczędności.
Testy jakby stronnicze nie były to mówią jasno do czego są wielosezonówki.
To nie jest marketingowy bełkot, że średnia zimówka hamuje o 20% szybciej niż wielosezonówka.
Jak się jednemu z drugi zdarzy hamowanie awaryjne choćby przy najmniejszej prędkości na ubitym śniegu i zatrzyma się dopiero w tyłku samochodu poprzedzającego to sobie przypomnijcie co mówiliście o takich oponach.
Dla mnie najistotniejszym parametrem nie jest możliwości prowadzenia samochodu przy jakiś granicznych prędkościach ale droga hamowania bo w zimę to ja wolę zachowywać nadwyraźną ostrożność ale przy nagłym hamowaniu niczego nie przewidzimy.
Miałem taką sytuację, że jadąc 10km/h nagle musiałem hamować i kurcze wóz jechał jak po lodzie i dopiero wtedy doceniamy opony zimowe jak ci kupa puka w majtki.
Pierwszy lepszy link z googla - http://www.autoflesz.pl/a..._Budnikiem.html
pawelek32 - 12-10-2009, 14:58
witam
również kupiłem w tym sklepie owe Nokiany za 317zł. wszystkie 4szt są 19 tydzień 2009, made in Finland
polecam zdecydowanie.
opony pod koniec miesiąca przerzucę na alu z letnich, a na lato kupie jakieś ładniejsze.
pzdr
Anonymous - 12-10-2009, 15:02
pawelek32 napisał/a: | witam
również kupiłem w tym sklepie owe Nokiany za 317zł. wszystkie 4szt są 19 tydzień 2009, made in Finland
polecam zdecydowanie.
opony pod koniec miesiąca przerzucę na alu z letnich, a na lato kupie jakieś ładniejsze.
pzdr |
Dziwne stwierdzenie tym bardziej, że nie miałeś jeszcze możliwości ich przetestować.
krzychu - 12-10-2009, 15:12
kaeres napisał/a: | pawelek32 napisał/a: | witam
polecam zdecydowanie.
pzdr |
Dziwne stwierdzenie tym bardziej, że nie miałeś jeszcze możliwości ich przetestować. |
Chodziło pewnie o obsługę sprzedaży przez sklep a nie opony.
fargo - 12-10-2009, 16:53
kaeres napisał/a: | Dziwne stwierdzenie tym bardziej, że nie miałeś jeszcze możliwości ich przetestować. |
387 opinii będzie HIT
rav77 - 12-10-2009, 17:19
a ja mam do Was pytanie o felgi. Czy wiecie jaki jest rozstaw śrub w feldze, 5 x 114,3? Od jakich innych marek mogą pasować felgi stalowe?
Pozdrawiam
krzychu - 12-10-2009, 17:35
W stalówkach musisz mieć ten sam otwór centrujący (nie można stosować pierścieni centrujących) więc wchodzi pod uwagę chyba tylko niektóre Mazda i niektore Hunday. Alusy jeszcze od niektórych Toyot, Hond, Nissanow ale w niektórych trzeba pierścień a w niektórych podtoczyć (Honda)
fargo - 12-10-2009, 17:45
rav77 napisał/a: | 5 x 114,3 |
To 114,3 to jest właśnie rozstaw śrub w milimetrach (średnica okręgu z otworami)
bastek - 12-10-2009, 20:02
rav77 napisał/a: | a ja mam do Was pytanie o felgi. Czy wiecie jaki jest rozstaw śrub w feldze, 5 x 114,3? Od jakich innych marek mogą pasować felgi stalowe?
Pozdrawiam |
ja kupiłem podobno z nissana, ale facet nie pamiętał dokłądnie. otwór centrujący się zgadza
suchy - 12-10-2009, 22:23
stalówki z mazdy 6 bedą pasowały napewno, ja kupiłem oryginalne alu mazda 6 pod zimówki i gra, rozstaw 5 x 114,3 otwór centrujący - 67
jaca71 - 12-10-2009, 23:28
kaeres napisał/a: | Ciężko mi w ogóle dyskutować na taki temat. |
Ciężko jak się żadnych argumentów nie ma.
kaeres napisał/a: | Wiadomo, że kupuje się takie opony ze względu na oszczędności. |
A nie jest czasem odwrotnie? Sprzedaje się nowe samochody tańszych oponach letnich a potem gupi klient buli za zimówki... kaeres napisał/a: | Testy jakby stronnicze nie były to mówią jasno do czego są wielosezonówki. |
Sam sobie gola strzelasz. Testy jasno pokazują że wielosezonowe opony w większości warunków zimowych nie ustępują zimowym a w niektórych je przewyższają.
kaeres napisał/a: | To nie jest marketingowy bełkot, że średnia zimówka hamuje o 20% szybciej niż wielosezonówka.
Jak się jednemu z drugi zdarzy hamowanie awaryjne choćby przy najmniejszej prędkości na ubitym śniegu i zatrzyma się dopiero w tyłku samochodu poprzedzającego to sobie przypomnijcie co mówiliście o takich oponach.
Dla mnie najistotniejszym parametrem nie jest możliwości prowadzenia samochodu przy jakiś granicznych prędkościach ale droga hamowania bo w zimę to ja wolę zachowywać nadwyraźną ostrożność ale przy nagłym hamowaniu niczego nie przewidzimy. |
Jak nie jest bełkot jak jest W jakich warunkach zimówka lepiej hamuje od wielosezonowych? A w jakich gorzej? Może się okaże że w ważniejszych momentach lepsze sa wielosezonowe opony.
kaeres napisał/a: | Miałem taką sytuację, że jadąc 10km/h nagle musiałem hamować i kurcze wóz jechał jak po lodzie i dopiero wtedy doceniamy opony zimowe jak ci kupa puka w majtki. |
Na wielosezonowych? A sprawdziłeś 5s później jak hamują tam zimowe czy tylko tak piszesz że na zimowych to bys w miejscu stanął?
Proszę Cię nie ośmieszaj się. Linkujesz wywiad z panem Mietkiem wulkanizatorem, który roszczy sobie prawa być mądrzejszym od AD/AC to co ja mam się śmiać z jego czy twojej głupoty? Poczytaj jakie pierdoły facio o azocie w oponie pisze...
Anonymous - 13-10-2009, 10:47
jaca71, na prawdę masz problemy widzę.
Pierwszy cytat to w sumie podsumowanie mojego toku myślenia w tej sprawie.
To jest jak dyskusja czy w nowym silniku stosować olej mineralny - czyli znajdą się ludzie co różnych teorii będą bronić - takich też szanujemy.
Pawcho - 13-10-2009, 13:18
We wczorajszym wydaniu AUTO Świat macie tety opon zimowych w tym jednej wielosezonowej.Wypadła całkiem nieźle.Generalnie różnice w większości testów były niezbyt duże.
Navynov - 13-10-2009, 14:31
pawelek32 napisał/a: | witam
polecam zdecydowanie.
pzdr |
(Nokian WR G2 205/60R16) zamówienie w niedziele w nocy, a już są w domku - za całość z dostawa zapłaciłem 1288 zł (4x317zł + 20 dostawa). Data produkcji - 21 tydzień 2009 rok (2109). Polecam tego dostawcę, a opony się okaże - opinie użytkowników OK, a i cena w granicach rozsądku.
|
|
|