To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Anonymous - 20-11-2008, 20:46

E tam przykro......jak pomoże to może i ja zakupię.....a szy podłącza sie go po prostu jackiem od tyłu radia, czy jeszcze jakieś kombinacje?
Anonymous - 20-11-2008, 20:49

Hubeeert, ehhh może skąś skręce sobie taki głośniczek...

TU no i jest tylko cena... prawie 500 pln ale... chyba będzie mój bo super opinie o tym sprzęcie są..

1grzecho - 26-11-2008, 21:49

apropo zakłóceń to w poprzednim samochodzie wyeliminowałem je dodatkowym przewodem zasilającym puszczonym bezpośrednio do akumulatora. pomogło!!! wcześniej zasilanie brałem z gniazda zapalniczki i słychać było dmuchawe i wycieraczki
krzychu - 26-11-2008, 22:25

A teraz wam powiem hit. Pytam się coś wczoraj na radiu nikt nie odpowiada to odkręciłem SQ (było na ASC) i słysze wycieraczki z tym ze ja mialem wyłączone patrze w lusterko tylnia też stoi a ciagle słyszę bzzzz bzzzz z radia patrze się przed siebie a przede mną toyota stoi (korek) i macha sobie tylnią wycieraczką i teraz mi powiedzcie radio? przewod? czy sama antena? zbiera? Dodam że radio do Harry II, antena + kabel president minilog. Ale moim zdaniem lepsze zasilanie tutaj nic nie zmieni. Usmiałem się do rozpuchu w każdym razie i słychać ja była wyraźnie (na skreconym RF-Gain poniżej połowy to na 2 kreski na skali były zakłócenia a toyota tak ze 2m przedemną).

Krzychu

1grzecho - 27-11-2008, 21:52

mam problem, a mianowicie... zakupiłem antene po okazyjnej cenie sirio as 100, niestety antena ma za krótki przewód! antene chce umieścić na bagażniku i brakuje mi jakiś metr przewodu! moje pytanie...
czy dokupić nowy przewód i dać go do lutowania-koszt 25złotych, czy może zakupić taki oto przedłuzacz za 10 złotych
http://www.allegro.pl/ite...przedluzka.html
2 opcja wychodzi taniej, ale czy przedłużka nie pogorszy parametrów anteny? co wybrać? warto ją zamontować? będzie wporządku? zawsze to 15 złotych w kieszeni :roll:

jacek11 - 27-11-2008, 22:24

1grzecho napisał/a:

2 opcja wychodzi taniej, ale czy przedłużka nie pogorszy parametrów anteny?

Nie pogorszy,pod warunkiem,że kabel będzie zestrojony.

Pozdro :)

1grzecho - 27-11-2008, 23:05

Nie pogorszy,pod warunkiem,że kabel będzie zestrojony.

Pozdro :) [/quote]
to stroii się kabel czy antene??

krzychu - 27-11-2008, 23:14

Stroisz antenę, ale jak już masz zestrojoną to żeby jej nie stroić drugi raz przedłużka musi mieć ściśle określoną długość aby tego nie zmienić. A jak będziesz miał przedłużkę złej długości to będziewsz się bawił w docinanie kable i lutowanie końcówek.

Krzychu.

Hubeeert - 27-11-2008, 23:17

krzychu napisał/a:
A teraz wam powiem hit. Pytam się coś wczoraj na radiu nikt nie odpowiada to odkręciłem SQ (było na ASC) i słysze wycieraczki z tym ze ja mialem wyłączone patrze w lusterko tylnia też stoi a ciagle słyszę bzzzz bzzzz z radia patrze się przed siebie a przede mną toyota stoi (korek) i macha sobie tylnią wycieraczką i teraz mi powiedzcie radio? przewod? czy sama antena? zbiera?

Pasmo CB to pasmo w któym słyszysz każde urządzenie wytwarzające zakłocenia. Jeżeli sąsiadowi iskrzy alternator to Ty to usłyszysz ;-)

1grzecho - 28-11-2008, 00:30

krzychu napisał/a:
Stroisz antenę, ale jak już masz zestrojoną to żeby jej nie stroić drugi raz przedłużka musi mieć ściśle określoną długość aby tego nie zmienić. A jak będziesz miał przedłużkę złej długości to będziewsz się bawił w docinanie kable i lutowanie końcówek.

Krzychu.

to lepsza przedłużka???

krzychu - 28-11-2008, 07:46

Wyżej masz napisane jak idealnie zestroić kabel z anteną więc jak już brakło kupił bym nowy cały i dociął sobie go potem idealnie. Ale jak nie chcesz się bawić to przedłużka tylko i tak warto potem podjechać na strojenie bo chyba nikt nie daje gwarancji ze przedłużka jest idealnie docięta.

Krzychu

Anonymous - 28-11-2008, 09:33

1grzecho,
krzychu napisał/a:
Wyżej masz napisane jak idealnie zestroić kabel z anteną więc jak już brakło kupił bym nowy cały i dociął sobie go potem idealnie. Ale jak nie chcesz się bawić to przedłużka tylko i tak warto potem podjechać na strojenie bo chyba nikt nie daje gwarancji ze przedłużka jest idealnie docięta.

Krzychu

Dokładnie......jak przeczytasz ze 3 strony tematu zacząwszy od str 18 to się wszystkiego dowiesz....Tylko Cierpliwości w czytaniu.

Co do twojego pytania......to lepiej zmienić kabel i go zestroić.....bo jak wyżej masz napisane to jak przedłużka będzie miała złą długość.....a widzę że ma (2m) to będziesz musiał znów stroić, tnąc i przelutowywując kabel....

pepi - 01-12-2008, 15:38

Witam

Tak sobie czytałem i tez sobie kupiłem.
Choć najbardziej mnie zmotywowali mandat jaki dostałem za jazdę 70km/h na 3 pasmowej drodze - a wolno 50
No nic wiec zainwestowałem trochę zł i kupiłem LEMM TIGER 27
Wlazło mi bez problemów w pod lokietnik wiec nie musze go zabierać bo auto stoi na dworze
Radio bez fajerwerkow bardzo proste antena na magnez na dach i w promieniu 5 km bez problemu słychać
Za całość zapłaciłem 300 zł
Myślę ze jak na moje potrzeby wystarcza
I mam takie pyt przy okazji
Ma ktoś może jakiś słownik - bo nie zawsze wiem o co chodzi i jak o cos zapytać ?

Pozdrawiam i do zobaczenia w eterze :lol:

pawliku - 01-12-2008, 15:45

Wahadełko – ruch wahadłowy organizowany najczęściej podczas remontu lub budowy drogi. Ruchem wahadłowym odbywającym się na jednym pasie kieruje sygnalizacja świetlna.

Konik – ciągnik siodłowy czyli ciężarówka ciągnąca naczepę.

Misiaczek na hulajnodze – policjant na motocyklu. Rzadko spotykany, ale zabójczo skuteczny.

Dyskoteka – widoczne z daleka „koguty” i światła samochodów policyjnych, karetek i straży pożarnej. Jeżeli na drodze trafisz na dyskotekę, znaczy to, że ktoś nie zmieścił się w zakręcie.

Margines – szerokie pobocze oddzielone od jezdni wyraźną linią.

Zatwardzenie – korek lub inne utrudnienia w ruchu, które sprawiają, że ruch jest poważnie spowolniony.

Mobilek – każdy użytkownik CB radia poruszający się po drodze.

Misiaczki – popularna drogówka. Opiekuje się tylko i wyłącznie kierowcami i ich samochodami.

Suszarka – ręczny radar wykorzystywany przez patrole drogówki. Przestarzały, ale wciąż na topie.

Krokodyle – Inspekcja Transportu Drogowego. Dla samochodów osobowych nieszkodliwa, za to dla ciężarówek – same nieprzyjemności.

Federalni – oddział prewencyjny policji.

:)

[ Dodano: 01-12-2008, 15:50 ]
i jeszcze troche :)

szerokosci- szerokiej drogi

Ścieżka- droga

lustereczko w twoją stronę - vice versa

szklane oko -fotoradar

kolego z XXX nie masz lewego/prawego oczka - nie ma swiatla w autku z którejś strony

HamanN - 01-12-2008, 17:59

a czy jak napisze tutaj abyście mogli pomóc mi skompletować coś na moje potrzeby ?

90% jazdy to miasto (Szczecin) :P , a w trase rzadko wiec i zasieg nie bedzie mi mega potrzebny ?

Antena chyba na magnes co by mi pod uczelnia nie podwedzili ...

Jakies sugestiew c o zainwestowac bo w mandaty juz nie chce :P ??

ps. najlepiej zeby radyjko bylo maksymalnie małe :)