To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

Arson88 - 24-08-2011, 23:42

Witam serdecznie mam problem ze sprzeglem w moim Galancie. MOdel EA2A 2.0 136km 1998r. założyłem nowy temat bez szukania czy ju takowy istnije i mi go uysuneli. oto link http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66389
No więc lecimy dalej. Oprócz tego co było tam napisane sprzeglo mimo ze jest nowe potrafi sie czasem slizgac. zamowilem dzisiaj nowy wysprzeglik oraz nowy plyn. jesli jego wymiana nie pomoze to co moge jeszcze wymienic? niestety nie moge nigdzie znalezc reperaturek do pompy moge kupic jedynie nowa pompe(koszt 400 zl mi powiedzieli) czy dam rade sam qwymienic wysprzeglik i czy trzeba go jakos regulowac itp. gdzie znajduje sie regulacja i jak powinno prawidlowo brac sprzeglo? u mnie normalnie luz jest na pedale niewieki( nie liczac sytuacji z mojego postu bo wtedy wpada w podloge) a sprzeglo zaczyna brac czasem od samego spodu a czasem wyzej(sadze ze to wina albo wysprzeglika albo pompy bo nie wydaje mi sie ze jest to wina regulacji...). Mam nadzieje ze mimo z chaotycznie wszystkie potrzebne informacje zamiescilem.:) czekam na jakies rady

m6riano - 24-08-2011, 23:56

Reparaturki powinieneś dostać bez problemu:
Japaneze lub allparts.
wpadnij na zlota w piątek czy sobote to ci zdiagnozują tego gala na wylot..;-)

Owczar - 25-08-2011, 00:01

Jakiej firmy sprzeglo?

Rozumiem, ze slizgajace sprzeglo w Twej nomenklaturze oznacza ze sprzeglo puszczone, Ty mu gaz, on wyje ale nie jedzie?

Arson88 - 25-08-2011, 00:12

Tak właśnie to mam na myśli. Może nie aż tak jak napisałeś ale czasem się ześlizgnie. Czasem jak puszczę szybko sprzęgło jak jadę z 1na2 lub 2na3 itp to autko nie szarpnie tylko pojedzie spokojnie jakbym puszczal sprzeglo powoli. Na zlot niestety nie przyjade bo mi sie skonczyl przeglad stad te remonty:D (hamulce,sprzeglo jeszcze cos stuka w zwieszeniu no i grajace popychacze:) ale to juZ inny temat) sprzeglo firmy sachs kupiłem takie mi polecil znajomy mechanik. cały komplet wraz z lozyskiem
Owczar - 25-08-2011, 00:25

Do galanta zakłada się Aisin/exedy. Raczej mało prawdopodobne żeby to była wina wysprzęglika. Musiałby się zacinać tłoczek w wysprzęgliku i blokować się, ale to mało prawdopodbne i nie słyszałem by w galu coś takiego miało miejsce. Reklamuj usługę wymiany sprzęgła. Zapłaciłeś, powinno działać jak należy. To, że sprzęgło zostało zmienione, nie znaczy, że jest ok...
Arson88 - 25-08-2011, 00:36

O takowej reklamacji trudno mowic bo robil mi je w warunkach "domowych" wiec zwrot pieniedzy raczej niewchodzi w gre jedynie zwrot za robocizne. a kasa za sprzeglo i tak pojdzie w bloto. trudno bede kombinowal wymienic ten wysprzeglik(60zl wiec nie pieniadz nie pomoze to nie zaszkodzi) wymienie plyn(tez nie jest za czysty) odpowietrze i zobacze czy jest jakas poprawa. A mozna jakis link do tych reperaturek pompki?
m6riano - 25-08-2011, 01:02

Arson88 napisał/a:
A mozna jakis link do tych reperaturek pompki?

coś takiego:
http://img07.allegroimg.p...6/22/1783262226
http://img1.aukcjoner.pl/gallery/004460729/1_f.jpg

Arson88 - 25-08-2011, 01:08

Chodziło mi raczej o link żeby kupic no ale ok przynajmniej wiem jak wyglądają:) dzięki wielkie za zainteresowanie. MATKO BOSKA JA JUTRO DO ROBOTY NIE WSTANE...:D
dzieki jeszcze raz

sampler - 25-08-2011, 08:22

Pytanko w sprawie wyciagniecia skrzyni. Czy sa jakies proste sposoby zeby podwiesic silnik V6?
Arson88 - 26-08-2011, 21:29

Panowie zrobiłem tak jak mówiłem. wymieniłem wysprzęglik na nowy płyn na nowy odpowietrzyłem i sprzęgło jak narazei chodzi ok. tylko jest jedna rzecz która troszkę mi przeszkadza. otóż bierze ono za połową. jest jakaś możliwość żeby brało troszkę wcześniej? co do wysprzęglania jest też ok bo wystarczy wcisnąć trochę za połowę i biegi wchodza jakbym wciskał do końca.
Co do wypowiedzi Owczara: wewnątrz wysprzęglika była korozja i rzeczywiście blokowała tłoczek:)

Owczar - 28-08-2011, 19:42

Arson88 napisał/a:
Co do wypowiedzi Owczara: wewnątrz wysprzęglika była korozja i rzeczywiście blokowała tłoczek:)

Czyli mamy pierwszy przypadek. Dobrze, że nie spalila sie nowa tarcza.

Arson88 - 28-08-2011, 22:16

A jest jakas możliwość żeby "popuścić" jakoś pedał sprzęgła? bo bierze przy samym końcu teraz i mi to troche przeszkadza
Owczar - 28-08-2011, 22:18

Popsuć się nie da. Ale da się wyregulować śrubą przy pedale sprzęgła. Jedna nakrętka kontrująca, a druga regulacyjna.
Arson88 - 30-08-2011, 16:06

Mam ją kręcic w stronę silnika czy w stronę kabiny? Nie chodziło mi o popsuć tylko popuścić:)
Owczar - 30-08-2011, 16:24

Sorki, źle przeczytałem. Nie pamiętam już w którą. Musisz zobaczyć jak się zmienia przy kręceniu.