To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

adalbert7 - 16-12-2009, 09:20

ulrik napisał/a:

" ciągu dziesięciu miesięcy tego roku najpopularniejszym Mitsubishi okazał się lancer - sprzedano 3081 takich aut - 1221 lancerów sedan (o ponad 80% więcej niż w tym samym okresie 2008 roku), 1780 lancerów sportback (dziewięciokrotnie więcej) i 80 lancerów evolution (o ponad 90% więcej). "

Wiec to ze stoi wiecej lancerow Sportback jest efektem wiekszego popytu a nie faktu wczesniejszego sprzedania sedanow a co za tym idzie taki wzrost popularnosci tej wersji nadwozia dowodzi ze SPORTBACK JEST ŁADNIEJSZY :-) AMEN!

SB tylko dlatego więcej schodzi, gdyż oferowana jest wersja z kratką (można odliczyć pełny VAT i Vat od paliwa), która jest tańsza dla prowadzących działalność gospodarczą.
Długo się zastanawiałem nad SB z kratką, właśnie z powodu mniejszych kosztów zakupu i eksploatacji (paliwo bez Vatu), ale jednak niezaprzeczalny urok sedana zwyciężył, i podbił moje serducho, do tego stopnia iż odpuściłem sobie te kilkanaście tysięcy Vatu do zwrotu.

jaca71 - 16-12-2009, 09:30

macior napisał/a:
to na ręcznym, drifcik i widać w szybie przedniej :P

Drifcik na ręcznym (nie mam ESP więc jest to do wykonania) z przednim napędem to jest loteria z szansą powodzenia jak gra w totka :P
Problemem nie jest grubość słupka jako taka, tylko prawie poziome jego położenie przez co staje się dwa razy szerszy. Może jakbym siedział trochę bardziej z przodu lub z tyłu to było by ok, ale tak jak siedzę nie jest dobrze, często sie łapię na tym że wychylam się to z przodu to z tyłu słupka.

macior - 16-12-2009, 10:18

adalbert7 napisał/a:
niezaprzeczalny urok sedana zwyciężył, i podbił moje serducho

niezależnie czy sedan, czy SB - jestem zaskoczony jak wielu z nas - facetów kupuje auto o3ma :shock: (wciąż czekam kiedy o3mam)

jaca71 - 16-12-2009, 10:27

macior napisał/a:
niezależnie czy sedan, czy SB - jestem zaskoczony jak wielu z nas - facetów kupuje auto o3ma :shock: (wciąż czekam kiedy o3mam)

Przyznam się bez bicia - ja markę i model wybrałem przez pryzmat portfela.
Ale to czy ma być sedan czy hatch decyzja zapadła po paru miesiącach użytkowania hatchbacka - nigdy więcej :)

Mac_Man1 - 16-12-2009, 11:08

jaca71 napisał/a:
macior napisał/a:

Przyznam się bez bicia - ja markę i model wybrałem przez pryzmat portfela.
Ale to czy ma być sedan czy hatch decyzja zapadła po paru miesiącach użytkowania hatchbacka - nigdy więcej :)

Dokładnie tak jak ja :) Tyle, że ja po kilku latach jeżdżenia sedanem stwierdziłem nigdy więcej :badgrin:

Hubeeert - 16-12-2009, 11:09

jaca71 napisał/a:
W czym się to objawia? Podwójna podłoga i organizatory po bokach czy coś jeszcze?

Lepszy dostęp do bagażnika poprzez zdecydowanie większy otwór, organizery, podwójna podłoga, można przewieźć większe przedmioty.

W Galancie też mam z tyłu dużą klapę i już dostrzegam zalety tego rozwiązania. A przy moim wzroście nurkowanie w bagażniku długim jak w 406 nie jest problemem ale wygodne też nie jest.

jaca71 - 16-12-2009, 11:14

Hubeeert napisał/a:
A przy moim wzroście nurkowanie w bagażniku długim jak w 406 nie jest problemem ale wygodne też nie jest.

Potylica boli?

Wszytko to fajne ale podobno w górnej części bagażnika jest niecałe 300 litrów. plus 60 pod podłoga. klapa jest dosyć płasko poprowadzona tak że po wyjęciu półki też szaleństwa nie ma. Chyba że z otwarta klapą się jedzie - wtedy można i mała pralkę zabrać.
Ja na razie jestem zadowolony z sedana. bardziej niż z poprzednich hatchbacków. Zobaczymy co będzie jak dzieci trochę urosną i trzeba będzie 4 rowery zabrać. Albo zmienię preferencje (np. kombi) albo uchwyt na rowery na tylna klapę.

Hubeeert - 16-12-2009, 11:20

jaca71 napisał/a:
Potylica boli?
Nawet nie - jednak zawsze ubrudzę sobie kolana o zderzak.
Co do pojemności - Ariaadna kupiła ten samochód dla siebie, jeżeli będzie jeżdżony to nie jako samochód rodzinny a co najwyżej dwuosobowy. Dzieci już urosły :)

michaello - 16-12-2009, 12:03

Pomimo tego ze mam sedana i wybor byl jak najbardziej przemyslany w chwili zakupu to sedana juz raczej nie kupie.
Podobnie jak Hubeert nie potrzebuje duzego bagaznika, ale od czasu do czasu jakis wiekszy przedmiot trzeba przewiezc.
Przy poprzednim samochodzie nie mialem dylematu, teraz kupujac cos troszke wiekszego w sklepie zachodze w glowe czy sie aby zmiesci do bagaznika?
Najwieksze kuriozum to takie, ze zwykly odkurzacz w opakowaniu nie miescil sie do kufra i musialem klasc go na tylna kanape.
Nie zmienia to faktu, ze pomimo praktyczniejszego bagaznika Sporbacka, na pewno bym go nie kupil :wink: .

Lestat - 16-12-2009, 12:53

michaello napisał/a:
to sedana juz raczej nie kupie.

michaello napisał/a:
pomimo praktyczniejszego bagaznika Sporbacka, na pewno bym go nie kupil

Sorry ale to sie nie trzyma ani kupy ani...to rozumiem ze kombi z bagaznikiem otwieranym jak w sedanie??? ;-)

mkrawcz1 - 16-12-2009, 13:02

ulrik napisał/a:

Sorry ale to sie nie trzyma ani kupy ani...to rozumiem ze kombi z bagaznikiem otwieranym jak w sedanie??? ;-)

Wg mnie chodziło o to, że kolega nie kupi sedana (dowolnego) ani Sportbacka (Mitsubishi Lancer) :-)

macior - 16-12-2009, 13:20

przyznaję bez bicia, że poważnie brałem pod uwagę SB, ale na korzyść sedana przemówiły dwa czynniki
- pomimo wszystko większy bagażnik przy pełnej obsadzie foteli
- zostawiam sobie obecnego hacza i choć to segment beee to robił już wielokrotnie za ciezarówkę

gzesiolek - 16-12-2009, 13:33

Niestety jedyna wada bagaznika sedana... najmniejszy wymiar musi byc mniejszy niz 45cm... inaczej za nic nie wejdzie... ;)
mkrawcz1 - 16-12-2009, 13:36

gzesiolek napisał/a:
Niestety jedyna wada bagaznika sedana... najmniejszy wymiar musi byc mniejszy niz 45cm... inaczej za nic nie wejdzie... ;)

A z przodu, bocznymi drzwiami i przy złożonych fotelach? ;-)

gzesiolek - 16-12-2009, 13:42

mkrawcz1 napisał/a:
A z przodu, bocznymi drzwiami i przy złożonych fotelach?

Nie mowie o ekstremach... ale i tak nic nie poradzisz... za samymi fotelami bagaznik ma maks 45cm wysokosci... ;)
Przynajmniej u mnie... taka wada wynikajaca z zwiekszonej sztywnosci nadwozia (grodz tylna)