To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej silnikowy do Galanta EAxx

sampler - 05-11-2008, 09:34

http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf

Juz dawno o tym bylo. W tescie nie ma zadnego tloka a jedynie walek z lozyska na ktory dzialamy tarciem pod dana sila. Test pokazuje jaki skutem ma zerwanie filmu olejowego na material. Taki sam test widzialem na wlasne oczy podczas prezentacji panów z MotorLife gdzie waleczek po dodaniu ich specyfiku do leju wygladal prawie jak nowy.

tommyc1 - 05-11-2008, 09:46

masz oczywiscie racje-nie mialem czasu sie wczytac, tylko efekt sam obejrzalem, przepraszam-nie widzialem tego linka
YourMama - 12-11-2008, 12:13

Tez mialem doczynienia z takimi badaniami, nawet mialem przyjemnosc przeprowadzenia kilku takich badan :) Nie jestem ekspertem w dziedzinie tribologi ale z tego co mi sie udało wyniesc to jest to dziedzina bardzo trudno i samo zjawisko tarcia jest wbrew pozorom baaardzo złożone, jak wiadomo wspołczynnik tarcia zalezy od wielu czynnikow , zużycie natomiast nie zależy od wspołczynnika tarcia :D . Ja mialem okazje przeprowadzic kilka takich badan na czterokulowym węźle tarcia i wyniki tez ciekawe hehe jesli chodzi o oleje silnikowe. Generalnie jest wiele urzadzen do badan "tarciowych" ktore bardzo czesto powstaja w instytutach naukowych do badania okreslonych zjawisk i zakres ich stosowania jest bardzo wąski, dlatego nie sugerowałbym sie az tak bardzo tymi wynikami bo na innym testerze wyniki moglyby sie znaczine roznic ;) . Ale fakt faktem ze w "czterokulowcu"tez najlepiej wypadł Valvoline.. :D
tosztotomasz - 12-11-2008, 14:50

Dobra, a jakie to ma przełożenie na praktykę? Podejrzewam, że żadne. Nie sądzę aby jakikolwiek olej uchronił mnie przed awarią silnika. Czy to będzie shell, motul, czy inne penzoile zanim zedrze panewki zdechnie dziesięć razy z innych powodów. Nie wierzę też w cudowne oleje jednej marki, wierzę natomiast w oliwy rozlewane w Polsce i poza nią, w zalecenia producenta i regularne wymiany. Prawda jest też taka, ze dzisiejsze oleje niewiele się od siebie różnią, a jeśli już to są to zdolności odprowadzania ciepła i właściwości myjące. Z tym się zgodzę.
YourMama - 12-11-2008, 14:56

Własnie to chciałem powiedziec ze nie ma co sie kierowac takimi badaniami, napewno jest cos co wyroznia niektore oleje bo jednak sa lepsze i gorsze, ale nawet ten "gorszy" regularnie wymieniany olej zadziała lepiej niz niewymieniony w pore olej z wyzszej polki zalany ze swiadomoscia ze " drozszy to mozna dluzej pojezdzic" :)
spidernet - 09-02-2009, 09:24

Słuchajcie - wymieniłem jednak na pełen syntetyk Castrola i na początku było ok. Brak cykania popychaczy itp. Jednak teraz i popychacze zaczęły być słyszalne. Postanowiłem podjąć decyzję o przepłukaniu silnika i zalaniu go olejem sugerowanym przez producenta.

Co myślicie o tej aukcji http://www.allegro.pl/ite...1l_f_ra_g4.html ?

Dodam też, że znajomy, który ma Lancera Evo dowiedział się w serwisie, że najlepiej lać do tego typu silników oleje Motula. Czy ktoś z was podpowie mi jak to się ma do powyższej aukcji?

skull - 09-02-2009, 12:25

ja do swojego GDI zalałem ELF EXCELLIUM NF 5W40,wcześniej zalany był Castrol Magnatec 5W/40 i cykały popychacze.Teraz mam ciszę nawet przy mrozach stoi pod pracą cały dzień i odpala bez klekotania.Aktualnie zrobiłem na tym Elfie 1800km.
spidernet - 11-02-2009, 17:44

Czy ktoś z was może się wypowiedzieć na temat aukcji którą podałem powyżej?

Olej niby sugerowany przez Mitsubishi... ale czy to nie kolejna podróbka których pełno na allegro?

BTW. Czy ktoś wie jaki dokładnie typ oleju jest zalecany przez producenta? No i czy piszą coś o tym w manualu?

tomekrvf - 11-02-2009, 17:55

spidernet napisał/a:
Czy ktoś wie jaki dokładnie typ oleju jest zalecany przez producenta? No i czy piszą coś o tym w manualu?

Piszą, ale i tak każdy na forum każe zalać 5W-40, 0W-40, 5W-50

Anonymous - 11-02-2009, 18:45

spidernet, nie podrobke kupisz pewnie w salonie mitsubishi :)
misjonarz. - 14-02-2009, 20:40

tomekrvf napisał/a:
każdy na forum każe zalać 5W-40
ja w swoim mam półsyntetyk castrol 10w40. taki był lany od samego początku i taki zalałem jak go kupiłem.
werdew - 14-02-2009, 22:29
Temat postu: Wymiana oleju
Witam, wlasnie sie przymierzam do wymiany. A co polecacie do silnika 2.0 16v pracującego z automatem (nie wysilony) ale o przebiegu ponad 246tys km. (152tys/mil)
pozdrawiam.

misjonarz. - 15-02-2009, 22:33

werdew napisał/a:
A co polecacie
jeżeli silnik oleju nie bierze to zastosuj taki jak do tej pory
spidernet - 17-02-2009, 23:46
Temat postu: Re: Wymiana oleju
werdew napisał/a:
Witam, wlasnie sie przymierzam do wymiany. A co polecacie do silnika 2.0 16v pracującego z automatem (nie wysilony) ale o przebiegu ponad 246tys km. (152tys/mil)
pozdrawiam.

Ja przy najbliższej wymianie postawię na Motula. Z tego co się dowiedziałem to olej ten jest szczególnie polecany do Mitsu. Chociaż na forum nie za dużo wyczytałem o tym producencie oleju to i tak z dobrych źródeł wiem, że Motul powinien się dobrze sprawować w Galu.

Juiceman - 17-02-2009, 23:47

NA dniach bede zalewal motulem 6100 podobnie jak jeszcze pare osob ; )Cena/jakosc nie najgorsza 105zl/5l