To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

michaello - 11-05-2010, 10:30

Zblizam sie do II przegladu, oto ceny jakie sa na stronie Mitcaru, zobaczymy jak sie to ma do rzeczywistosci.
Cena oleju zaporowa, lepiej zabrac wlasny.

Luk - 11-05-2010, 12:18

michaello, koszt wyjdzie Ci taki, jak na ich stronie, u mnie było dokładnie tak samo (po 20000). No chyba, że będziesz miał coś jeszcze do wymiany (klocki?). Możesz zaoszczędzić na oleju i filtrze ppyłkowym, ja kupowałem ten filtr na allegro za 40 zł. Olej kupiłem w Makro za 200 zł. Nie było żadnego sprzeciwu, wręcz powiedzieli że "oczywiście że można, wiele osób tak robi" :)
michaello - 11-05-2010, 12:42

Klimatyzacje tez czas odgrzybic, ale nie mam pojecia jakie to koszty. Mam nadzieje, ze klocki jeszcze troche wytrzymaja przy obecnym przebiegu 29 000 km.
Luk - 11-05-2010, 13:00

michaello napisał/a:
Klimatyzacje tez czas odgrzybic, ale nie mam pojecia jakie to koszty.

Gdzieś wyczytałem, że odgrzybianie można robić ozonem, bez ingerencji w sam układ. Po prostu stawiają ozonator (?) w samochodzie i ileś czasu musi chodzić klimatyzacja.
Nie wiem, jak robi ASO, ale jest sporo warsztatów wyspecjalizowanych w klimatyzacjach. Koszt to chyba 100 za odgrzybianie, 150-200 za pełny serwis (spuszczenie, sprawdzenie szczelności, nabicie, odgrzybianie)

michaello napisał/a:
Mam nadzieje, ze klocki jeszcze troche wytrzymaja przy obecnym przebiegu 29 000 km.

U mnie wyszło, że powinny wytrzymać do 40000...

Radassss - 11-05-2010, 15:25

michaello napisał/a:

Cena oleju zaporowa, lepiej zabrac wlasny.

a tam oleju... plyn hamulcowy to jest kosmos hehe ja nie wiem skad oni te ceny biora ;)

Tenzo - 11-05-2010, 22:43

aegis napisał/a:
W tym miesiacu zaliczylem pierwszy przeglad (10tys.) w firmie MOTO w Katowicach.

Zadowolony jesteś z tego serwisu? Waham się czy jechać do Tych czy do Katowic.
Generalnie jeszcze Kielce mam niedaleko.
Swoją drogą to paranoja, że muszę taką wycieczkę organizować, żeby nie :axe: kogoś na serwisie jeszcze za taką kasę.

macior - 12-05-2010, 06:39

Tenzo, tak bardzo boisz się rodzimych krakowskich r'm'fil? przejachałeś się już na nich?
roobku - 12-05-2010, 08:44

Ja byłem u rodzimego RMFil, cena za przegląd coś ok 1300 z przegladem lakieru, wszystko zrobione tak jak piszą w serwisówce, czas trwania przeglądu 5h, auto odebrałem umyte, prawie wszystkie zgłoszone usterki usunięte (jedynie hacząca dwójka pozostała, podobno wiedzą o problemie ale jeszcze nie mogą nic na to poradzić), przesadzili też trochę ze smarowaniem zawiasów (biały smar jest na zawiasach oraz wszędzie dookoła :) ), nie dokręcili mi też prawdopodobnie jednej śruby zabezpieczającej koło, gdzieś albo się odkręciła i ja zgubiłem albo ktoś się dobiera do moich kół, dzwoniłem do nich ale oczywiście umywają ręce (podobno moje auto robił najlepszy mechanik jakiego maja i jemu sie to nie zdarza)
Luk - 12-05-2010, 10:43

roobku napisał/a:
Ja byłem u rodzimego RMFil, cena za przegląd coś ok 1300 z przegladem lakieru

Rozumiem, że to był pierwszy przegląd po 20000/1 roku? Wymieniali coś jeszcze oprócz oleju? Bo jak dla mnie to cena z kosmosu... :shock:

roobku - 12-05-2010, 11:11

tak to przegląd po 20tys/roku, zrobili wszystko to co jest w serwisówce + usuneli pewne usterki ale za to nic nie policzyli, było to w ramach gwarancji
gzesiolek - 12-05-2010, 12:19

No to z MOTO starczy na paliwo tam i z powrotem (grzanie A4) i wyjdzie cena podobna... ;)

Z tego co wiem na MOTO skarzyli sie klekotowcy, a i w MOTO podczas przegladu mowili ze jesli chodzi o Lancery to z benzyniakami poza przegladami nie maja nic do roboty ale Disle, zwlaszcza z DPF to ciagle ktos ma do nich pretensje... :mrgreen:

Co do RM F. to slyszalem skrajne opinie, ale wiecej negatywnych... no i ogolnie w ASO w Krakowie niezaleznie od marki zwykle jest tak ze ceny swiatowe a jakosc uslug masowa... z Honda jezdzilem do Rzeszowa, a te kilka razy co mialem stycznosc z ASO w Krakowie to boj sie Panie Boze... :mrgreen:

Luk - 12-05-2010, 13:12

roobku napisał/a:
tak to przegląd po 20tys/roku, zrobili wszystko to co jest w serwisówce

Za tę cenę, to pewnie powymieniali też filtry powietrza i kabiny, co nie jest "obowiązkowe" przy 20000...
Problem jest chyba w tym, że tam w Krakowie nie macie za bardzo konkurencji, bo jest RM Filipowicz i Gabra, też związana z Filipowiczem (żona?) :)

Tenzo - 12-05-2010, 14:08

macior napisał/a:
Tenzo, tak bardzo boisz się rodzimych krakowskich r'm'fil? przejachałeś się już na nich?

I tak i nie. Z jednej strony Człowiek, który przyjmował samochód OK. Poza tym, że nie sprawdził jakości usługi, a na litość boską powinien, bo wtedy nie musiałby mnie przepraszać za mechanika.
Jakość to komedia. Potrafili mi spaprać dodam przez niechlujstwo nawet tak prostą rzecz jak montaż spojlera na klapie i na koniec następnego dnia jak wróciłem z odstającym spojlerem koleś mi wciskał, że to tak ma być. Po prostu lamerowi, który to montował nie chciało się nawet porządnie odciąć plastikowych bolców, które są w miejscu łączenia. Wkręcił śruby na chama pistoletem i oczywiście rąbiąc gwint dokumentnie.

W czasie obu wizyt miałem okazję posłuchać co się dzieje na serwisie jaki jest stopień zadowolenia klientów. Panowie na 5, którzy byli w tym czasie 4 słownie 4 darło się na cały salon u dyrektora kończąc na końcu. Współczuje gościom przyjmującym te samochody i wydającym mają strasznie stresująca pracę. Ja rozumiem, ze to marna próbka, ale w takiej sytuacji po prostu boję się korzystać z usług takich ludzi. Nie miałem kontaktu z RM, ale miałem przyjemność po znajomości usłyszeć opinie pracownika RM o serwisie. Szkoda mówić. Cały czas się waham, bo w sumie nie buduję opinii na podstawie takich rzeczy, ale jak będzie po fakcie to już po wszystkim. Nie stawiam opinii, ale czuję się delikatnie niekomfortowo w takiej sytuacji i staram się sobie ten komfort poprawić. Jak jest gdzieś takie cudowne miejsce niedaleko, które po prostu zrobi to co powinno to pojadę nawet 100 - 200 km. Raz w roku nie zbiednieję. Stąd próbuje takie cudowne miejsce znaleźć. Jak ktoś takie zna w okolicy Krakowa to z przyjemnością się tam udam. Ostatecznie pojadę do RM i będę stał przy samochodzie, a jak mnie ktoś będzie chciał wyrzucić to będę gryzł. W w pamięci mam jednego serwisanta Hondy, któremu zawsze woziłem auto do Krężla z uwagą, że ma to robić ten człowiek. To tak zwany mechanik z powołania.

[ Dodano: 12-05-2010, 14:09 ]
gzesiolek napisał/a:
No to z MOTO starczy na paliwo tam i z powrotem (grzanie A4) i wyjdzie cena podobna... ;)

Z tego co wiem na MOTO skarzyli sie klekotowcy, a i w MOTO podczas przegladu mowili ze jesli chodzi o Lancery to z benzyniakami poza przegladami nie maja nic do roboty ale Disle, zwlaszcza z DPF to ciagle ktos ma do nich pretensje... :mrgreen:

Co do RM F. to slyszalem skrajne opinie, ale wiecej negatywnych... no i ogolnie w ASO w Krakowie niezaleznie od marki zwykle jest tak ze ceny swiatowe a jakosc uslug masowa... z Honda jezdzilem do Rzeszowa, a te kilka razy co mialem stycznosc z ASO w Krakowie to boj sie Panie Boze... :mrgreen:

A jak Ty oceniasz MOTO?

Babull - 12-05-2010, 16:57

U mnie pierwszy przeglad zbliza sie duzymi krokami(17 tys. KM). Po zapoznaniu sie z opiniami na forum dotyczacymi ASO w KRW i opinia mojego znajomego, ktory jak to okreslil mial watpliwa przyjemnosc obcowania z RMF( np.nie wyjeli mi gum transportowych po wydaniu nowego samochodu) i MOTOGABRA (zbieznosci nie dalo sie ustawic, tzn wg serwisu. Powiedzieli mu, ze nie jest ustawiona idealnie, ale ze to nie jest szkodliwe - po czym scial 2 komplety opon w dosc szybkim czasie :) ) np. - wyslalem zapytania do ASO w Kielcach (Folwark Samochodowy) i w Katowicach (MOTO). Oto ceny jakie podali mi za stadardowy przeglad dla Lancer'a:

Folwark S - 744,16 pln (bez przegladu powloki lakierniczej)
MOTO - 780 pln (50 pln za przeglad powloki lakierniczej)

A ze kasa to nie wszystko podpytalem znajomego gdzie w takim razie ma pojechac. Twierdzi,ze do MOTO , bo jak dla niego nie zaliczyli jeszcze zadnej wpadki jesli chodzi o serwis.

takze w moim przypadku padnie pewnie na MOTO....

pzdr,

B

basik - 12-05-2010, 20:55

Ja robiłem przegląd w MOTO i nie narzekam. Cena była dobra co prawda nie poradzili sobie z radiem (chciałem przeprogramować automatyczne wyłączanie po 30 min) i musiałem się upomnieć o wpis przeglądu powłoki lakierniczej, ale poza tym było ok.

Dodatkowo jak masz ich ramki od tablicy rejestracyjnej lub jeśli zgodzisz się na podmianę na ich ramki to jest upust.