[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
dominikg - 01-09-2010, 01:06
W kwestii rozjaśnienia: klima działa zarówno przy dmuchaniu zimnym jak i ciepłym powietrzem.
Dlaczego?
Ano trochę historii, układ klimatyzacji w samochodzie został zamontowany aby osuszać powietrze głównie po to aby szybko i skutecznie odparować
szyby i poprawić bezpieczeństwo prowadzenia auta. Przy okazji okazało się,
że doskonale sprawuje się w upalne dni.
Moje doświadczenia z klimą: auto przyjechało z niemcowa jakiś czas temu.
Jedyna rzecz jakiej nie serwisowałem to klima - chłodziła.
Przyszedł czas, poczytałem, serwisówkę głownie. Pasowało kupić
osuszacz. Dlaczego? Ponieważ był zabity. Można go sprawdzić na dwa sposoby:
1. macamy dolot i wyjście z osuszacza, rurki mają być jednakowej temperatury, jeśli nie
osuszacz jest zabity i robi różnice cisnień, co wychodzi przy teście numer 2. podpięcie
pod aparaturę i pan mówi mała różnica ciśnień na układzie co świadczy o tym,
że coś "trzyma" - patrz osuszacz. Klima nie chłodzi tak efektywnie jak powinna.
Osuszacz ma jeszcze magiczne oczko, podaję za serwisówką, co sprawdziło się
u mnie. Jeśli w oczku jest ciemno, klima nie działa, jeśli jest jasno zielono, klima włączona
cyrkuluje w układzie olej z czynnikiem chłodzącym, jeśli się pieni jest mało czynnika
chłodzącego. Tak było u mnie, przed wymianą osuszacza odessaliśmy 350g czynnika z układu, a powinno być ok.700g.
Wymiana osuszacza - zabawa. Trzeba tylko mieć wszystko przygotowane, klucze, o-ringi nowe, ponieważ układ klimy i nowy osuszacz powinny być jak najkrócej otwarte bo są silnie higroskopijne i chłoną niepożądaną wilgoć z powietrza. Dokręcanie przewodów ciśnieniowych z czuciem ponieważ kręcimy w aluminiowy korpus osuszacza.
Potem należy pamiętać przy nabijaniu klimy o uzupełnieniu ubytku oleju do układu
o ilość potrzebną do osuszacza i końcówek serwisowych H i L. wg. serwisówki to chyba 20ml + 2x10ml.
Teraz klima działa lodzio-miodzio, silnik się nie męczy z kompresorem, a i bardzo sie
przydaje w deszczowe dni, kiedy wszyscy w korkach mają "Titanica" w swoich autkach
ja nie mam mlecznych szyb
Przepraszam za elaborat, pozdrawiam.
Tomek - 01-09-2010, 09:17
dominikg napisał/a: | W kwestii rozjaśnienia: klima działa zarówno przy dmuchaniu zimnym jak i ciepłym powietrzem. |
jasna sprawa, zapomniałeś tylko dodać "o ile jest włączona", mało kto włącza klimę przy ogrzewaniu wnętrza, dodatkowo jeszcze jak nie ma zaparowanych szyb
WojtekPrzadka - 02-09-2010, 07:55
Dzięki Dominikug za wyjaśnienia. Będę w takim razie sprawdzał jeszcze osuszacz. Może przy okazji wiecie gdzie kupić używane przewody do klimy?? - ten który wychodzi z osuszacza do kabiny?? Czy może nie opłaca się kupować używki i lepiej kupić nowy?
Marti - 02-09-2010, 11:06
WojtekPrzadka napisał/a: | Czy może nie opłaca się kupować używki i lepiej kupić nowy? |
Z nowymi może być ciężko (przynajmniej w galu) - miałem u siebie przypadek przetarcia przewodu na wysokości kielicha - założyłem używkę, nabiłem ponownie klimę i gra - koszt 60zł przewód + nabicie 150zł.
Kamil_Ziomek - 21-10-2010, 18:54
Dla informacji podam jeszcze że w większości przewodów aluminiowych można wlutować króćce i zaprasować węża. Wystarczy poszukać warsztatu który zajmuje się naprawą a nie nabijaniem klimatyzacji.
Ze swojej strony proponuje Impuls w Dębicy ( sam tam pracuje )
bartekino - 03-01-2011, 23:49
Mam pytanko koledzy czy w galantach przy minusowych temperaturach klimatyzacja po wduszeniu guziczka normalnie powinna się załączyć ?
Tomek - 03-01-2011, 23:53
bartekino napisał/a: | Mam pytanko koledzy czy w galantach przy minusowych temperaturach klimatyzacja po wduszeniu guziczka normalnie powinna się załączyć ? |
TAK
Owczar - 03-01-2011, 23:55
Ale to zależy od temp na zewnątrz i wewnątrz. Przy zimnej nagrzewnicy raczej nie zaskoczy, bo czujnik oblodzenia parownika na to nie pozwoli. Musi być nagrzane tak, by parownik był ciepły.
bartekino - 03-01-2011, 23:57
Hmm dziwna sprawa bo latem klimatyzacja chłodziła aż miło a dzisiaj po wduszeniu guziczka niestety klimatyzacja się nie załączyła kurcze zawsze coś... Koledzy to od czego zacząć sprawdzanie co może być przyczyna ze klimatyzacja odmówiła posłuszeństwa ??
Owczar - 03-01-2011, 23:58
bartekino napisał/a: | sprawdzanie co może być przyczyna ze klimatyzacja odmówiła posłuszeństwa ?? |
Poczytaj ten wątek bo wszystko było już napisane.
Krejzi - 04-01-2011, 00:01
bez paniki to ze nie zalacza sie jak jest zimno to norma z tego co zauwazylem ( sam tez spanikowalem ) u ojca w carismie jest tak samo i w moim starszym miśku tez. ( wlaczy sie na kilka sekund tylko i wylacza sie sama )
Tomek - 04-01-2011, 00:05
Owczar napisał/a: | Ale to zależy od temp na zewnątrz i wewnątrz. Przy zimnej nagrzewnicy raczej nie zaskoczy, bo czujnik oblodzenia parownika na to nie pozwoli. Musi być nagrzane tak, by parownik był ciepły. |
racje, ale juz po kilkudziesieciu sekundach powinna dac rade sie zalaczyc
Krejzi - 04-01-2011, 00:13
to jak to w koncu z tym jest ? bo ktos mi gdzies tu na forum napisal ze jesli na dworze jest zimno to nie powinna sie zalaczyc ( tylko na chwile w celu wyrownania cisnienia ) u mnie nawet po dlugiej jezdzie zalcza sie tylko na chwilke, w lecie bylo wszystko ok i tez tak nagle nie hmmm
Owczar - 04-01-2011, 00:22
Klima zimą długo nie pochodzi bo się obladza parownik. Pochodzi dłużej jak włączysz ogrzewanie szyby, obieg wewnętrzny i temp na maks. Ale też co chwilę będzie się wyłączała.
Krzyzak - 04-01-2011, 07:26
Owczar napisał/a: | temp na maks |
na maks?
ja ostatnio włączyłem na min. (17 st.) i komp. automatycznie uruchomił klimę
nie wiem, czy działała, bo u mnie nie słychać sprzęgła - na pewno parownik nie był zalodzony, bo prosto z ogrzewanego garażu wyjechałem
|
|
|