Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
kamasxxx - 24-10-2009, 19:46
Witam mam pytanie dotyczące wymiany rozrządu w GDI 98'
Auto posiadam od miesiąca było sprowadzone z Belgii i tam serwisowane do samego końca tzn ostatni przegląd w Mitsubishi miało miejsce przy 88 573 tys, km a teraz stan licznika wynosi 95000. Na ile jest prawdopodobne że rozrząd został wymieniony w serwisie w Belgii ?
Na drzwiach mam naklejkę informującą o kolejnej wizycie w ASO przy stanie licznika 96000. Co przy tej wizycie oryginalnie zostaje wymienione ? i co polecacie wymienić ? Chciałbym systematycznie wszystko wymieniać lecz nie w ASO tylko u sprawdzonego mechanika
Wiem wszystko jest opisane na forum lecz nie każdy ma odpowiednią ilość czasu aby poświęcić go na szukanie informacji o Misiach
Dzięki za pomoc i Pozdro
Daniello81 - 01-11-2009, 21:18
Mam małe pytanko napiszcie mi proszę czy po wymianie pasków ((klimy,alternatora)"Gates") powinny być słyszalne jakieś niezidentyfikowane szmery (rozrząd wymieniony wcześniej "GDI")
wszystko robione w ASO na ich częściach
dźwięk dobiega z koła (widocznego od razu po podniesieniu maski) na którym jest wieloklinowy.
Mogli coś za mocno przykręcić ??
Przy odpalaniu na zimnym silniku jakoś się dziwnie kręci przy pierwszych obrotach, jak by się męczył (aku sprawdzony)
pawelsonx - 01-11-2009, 23:50
Daniello81 napisał/a: | Mam małe pytanko napiszcie mi proszę czy po wymianie pasków ((klimy,alternatora)"Gates") powinny być słyszalne jakieś niezidentyfikowane szmery (rozrząd wymieniony wcześniej "GDI")
wszystko robione w ASO na ich częściach
|
dziwne ja jak mi się zdarzy coś kupić w aso to części oznaczone są znaczkami Mitsubishi. Ja bym się lekko wkurzył jakby w aso zamontowali mi pasek klinowy gates który kosztuje w normalnym sklepie około 50 zł nawet mi się wydaje ze firma gates nie dostarcza części do montażu w samochodach mitsubishi, więc jaki sens serwisować w aso jak części założą takie same jak u pana Mietka w warsztacie.A co do fachowości aso to pan mietek w swoim zakładzie na pewno zmienił więcej pasków niż wszystkie aso danej marki. I tak jak opinia na forum do aso jeździmy tylko na diagnoze komputerową.
Daniello81 - 02-11-2009, 11:08
dziękuje ci za wypowiedź "pawelsonx" ale odbiegłeś nieco od tematu
moje pytanie jest nadal aktualne
"czy po wymianie pasków ((klimy,alternatora)"Gates") powinny być słyszalne jakieś niezidentyfikowane szmery (rozrząd wymieniony wcześniej "GDI")"
Wszystko wróciło do normy
gulgulq - 02-11-2009, 12:15
moga być - np. łożysko w alternatorze może padać
ARTTEE89 - 11-11-2009, 17:35 Temat postu: RODZAD DO CARI 1.6 16V Z 96R Witam!
Od niedawna jestem posiadaczem CARI 1.6 16V z 96R. Musze wymienic rozrzad!!!
Cos stuka na niskich obrotach podczas postoju... Mechanik powiedzial ze to pompa wody... Rozrzad powinien wytrzymac jeszcze troche, ale postanowilem go wymienic wraz z pompa wody. Poniewaz za kilka miesiecy i tak musialbym to zrobic...
Co musze kupic??? Gdzie najlepiej??? Bardzo prosze o podanie czesci ktore nie sa najdrozsze ale sa dobre...
Jestem mlodym kierowca to moj pierwszy samochod i sprawy dotyczace mechaniki sa mi obce... Czekam na pomoc bardziej doswiadczonych Mitsumaniakow.
POZDRAWIAM ALL...
Moze byc to???:
http://www.allegro.pl/ite...1995_2006r.html
http://www.allegro.pl/ite...a_oryginal.html
Czy to juz wszystko???
bravo99 - 12-11-2009, 08:25
Artee89 - jeśli chodzi o części, to te co wylistowałeś będą ok - w 1.6 jest tylko jeden napinacz i jeden pasek na rozrządzie
Hubeeert - 12-11-2009, 08:54
ARTTEE89 gdybyś zadał sobie trudu przeczytania tego tematu w którym właśnie napisałeś dostałbys odpowiedzi na WSZYSTKIE zadane przez Ciebie pytania.
Usunąłem posty nie na temat.
Pozdrawiam
Ppiotr - 12-11-2009, 16:50
daniello 81 łożysko alternatora wymieniałem tragedia lub łożysko klimy cudów tam nie masz więcej
lukas88lag - 13-11-2009, 13:01
Witam, to i ja się podzielę doświadczeniami związanymi z wymianą rozrządu. Kupiłem Carismę 1.8 GDI niedawno, jakiś miesiąc temu, więc na samym początku wolałem nie ryzykować i od razu zabrałem się za wymianę rozrządu (auto bez książki serwsowej). Oddałem auto w ręce mechanika, który zakupił kompletny rozrząd:
-napinacz
-pompa wody GMB
-rolki obydwie KOYO
-pasek chyba DAYCO
Za rozrzząd zapłacił coś ok.550zł
Wszytsko było by fajnie gdyby nie pech jaki mnie prześladuje Zgadnijcie co się stało?
Jedna z tych rolek (KOYO) się zatarła, stanęła w miejscu (rozleciała się) i dzięki niej stopiło mi pasek rozrządu (rolka cała oblepiona w gumie z tego paska, ogólnie pasek cały postrzępiony). Zawory i popychacze do wymiany oczywiście rozrząd też i jakieś pierdółki typu urwane 2 koniki, wymiana wszystkich uszczelniaczy. Jedyny PLUS to taki, że stało się to praktycznie po godzinie kiedy od niego wyjechałem, scholowaliśmu auto, chłop się złapał za głowę i co? Na szczęście okazał się w porządku i powiedział, że częśći on kupuje a będzię się starał o zwrot wszystkich kosztów (części, robocizna) z tytułu gwarancji na podstawie faktur. Tak więc autko prawdopodobnie odbiore dopiero w poniedziałek, już tydzień u niego stoi.
Ppiotr - 13-11-2009, 19:19
szkoda fachowca pech nieziemski zdarza się. Zaś co do rolki dziwne nie zacierają się, musiała by cała taśma produkcyjna taka wyjść. 1/100 000 lub więcej nie pogrążaj więcej tego mechanika prowadzaj do innego jesteś pechowcem dobrze aby mechanik w ramach pecha wzioł robociznę na siebie a ty części i tak całość do 2 000 zmieści się
maciej76 - 02-12-2009, 01:41
Czy może Ktoś przy okazji wymiany rozrządu montował u siebie uszczelniacze wałków rozrządu i uszczelniacz wału korbowego firmy "Corteco". Będę wdzięczny za opinię o firmie.
Krzyzak - 02-12-2009, 08:08
maciej76 napisał/a: | "Corteco" |
jeśli w opakowaniu są uszczelniacze NOK (powinno być widać napis na gumie) to NOKi idą na pierwszy montaż - rzekłbym, że są highly recomended
tadek55 - 02-12-2009, 21:10
Wymieniam rozrząd i kompletuje cząsci ,mam pytanie co sądzicie o pompie wodnej firmy AISIN,proszę o sugestie.Pozdrawiam.
Krzyzak - 03-12-2009, 09:24
tadek55 napisał/a: | co sądzicie o pompie wodnej firmy AISIN |
montuj śmiało
|
|
|