To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna bestia by tomek84

Tomek - 26-07-2011, 17:20

przymierzałem w sobote jakby zamontować podnośniki maski - chciałem przysposobić te od klapy Galanta kombi, ale to nie da rady
wydaje się, że te są zbyt długie
ktoś pisał, żę pasują 485 mm
jak sie liczy długość teleskopa ?? wciśnięty, czy wyciśnięty??

sveno - 26-07-2011, 17:53

tomek84 napisał/a:
ktoś pisał, żę pasują 485 mm
jak sie liczy długość teleskopa ?? wciśnięty, czy wyciśnięty??
tak jak leży nigdzie nie zapięty czyli "wyciśnięty"
Tomek - 26-07-2011, 19:16

m6riano napisał/a:
ps. paczka właśnie doszła...dzięx

niech sie sprawuje

Cytat:
tak jak leży nigdzie nie zapięty czyli "wyciśnięty"

no to tak jak mówiłem, od kombi zdecydowanie za długie

plany mam takie:

1. olej, hamulce tył, płyn hamulcowy, gumy stab. przód - już

2. Swap maski, klapy, fotela kierowcy - samo siedzenie - jak znajdę czas, czyli wątpię

tutaj pytanie - mam angolski fotel lewy - niestety ma ograniczone funkcje - brak ogrzewania, regulacji wysokości, regulacji oparcia
a chce te funkcje zachować, więc stwierdziłem, że przełożę tylko siedzisko
tylko, czy uda mi sie przełożyć matę grzewczą do takiego siedziska?
ma ktoś foty rozłożonego fotela na części

2A. przy okazji siłowniki maski

3. odgrzybianie klimy - Wurth juz ponad miesiąc leży w bagażniku - nie ma czasu

4. Zlot MM

5. polerka - wrzesień (w końcu jest okazja - Galant będzie robił za limuzynę do ślubu)

6. UKP + zasilanie radia, CB radia, UKP z aku - wiązke już zrobiłem rok temu, ale nie było czasu zamontować

7. plecionki

8. poprawienie kielichów i konserwa - przed zimą

9. nadkola - po zimie

10. rozpórka

11. wywalenie katów i praca nad mocą

i pewnie troche jeszcze

m6riano - 26-07-2011, 20:13

tomek84 napisał/a:

Ponoć od groma roboty...nie wiem czy sie opłaca...czy nie lepiej kupić cały fotel

radek79 - 26-07-2011, 20:25

tomek84 napisał/a:

nic nie daje ta przeróbka ,jeździłem galem ze zrobionym wydechem z kwasówki nie zauważyłem żadnej różnicy,tyle że był głośniejszy

Tomek - 26-07-2011, 22:38

m6riano napisał/a:
tomek84 napisał/a:

Ponoć od groma roboty...nie wiem czy sie opłaca...czy nie lepiej kupić cały fotel

fotel mam, więc można próbować
co to jest masa roboty?
kupować nie zamierzam, bo od europejca bedzie w stanie jak mój lub gorszym, od angola jakby miał mate - nadal napotkam na podobne problemy, jedynie maty nie trzebaby przekładać

chciałem kiedyś kupić fotel kierowcy z niemiec, z auta o niskim przebiegu, ale sprzedajacy nie chciał sprzedać samego fotela

generalnie nikt nie chce sprzedac pojedynczego

radek79 napisał/a:
tomek84 napisał/a:

nic nie daje ta przeróbka ,jeździłem galem ze zrobionym wydechem z kwasówki nie zauważyłem żadnej różnicy,tyle że był głośniejszy

wywalenie kata nie jest modem tutaj, a półśrodkiem

po 2 lifcie mamy auta w glupi sposób ograniczone od góry, tylko po to, żeby spełnić jakieś smieszne euro-normy

wywalenie 2 katów = mamy prelifta, a te zgodnie z teorią pepiego już lepiej się poddają pod mod softu, chciałbym osiągnąć +10%, wtedy jeszcze Genius Max i już mamy dobrze

Anonymous - 26-07-2011, 23:30

tomek84 napisał/a:
wywalenie 2 katów = mamy prelifta, a te zgodnie z teorią pepiego już lepiej się poddają pod mod softu, chciałbym osiągnąć +10%, wtedy jeszcze Genius Max i już mamy dobrze

Hmmm... a komputer? Wiązka?

Tomek - 27-07-2011, 08:12

kuzi napisał/a:
tomek84 napisał/a:

Hmmm... a komputer? Wiązka?

a zmiany w sofcie ??

Anonymous - 27-07-2011, 13:47

Bazując na słowach Pepika i jego mentora PLPyntona wywalenie katalizatorów nic Ci nie da. Komputer podobno jest zupełnie inny, wiązka elektryczna tak samo. Żeby zrobić z Twojego auta przedlifta wszystko to musisz wymienić, wtedy można rozmawiać o przyrostach mocy jak w Galantach do 2000 roku. :) Po wywaleniu katalizatorów to ciągle będzie polift. ;)
Owczar - 27-07-2011, 23:05

kuzi napisał/a:
wtedy można rozmawiać o przyrostach mocy jak w Galantach do 2000 roku

Jakich przyrostach? Mowa o tych 3KM? :twisted:

Wywalenie katów coś da, gdy są już zjechane, mają gorszy przepływ. W przypadku gdy są sprawne to nic nie zmieni. Po 2 lifcie są 3 katy. Aby wywalić 2 pierwsze, trzeba zmienić kolektory, ew wybić wkłady. Potem sondy za katami w tulejki dystansowe.

tomek84 napisał/a:
a zmiany w sofcie ??

No właśnie. :) Jeśli do tego przerobisz dolot i cały wydech według wskazówek winks_uk, a potem poghrzebiesz w sofcie, to przyrost jest jak najbardziej możliwy.

Anonymous - 27-07-2011, 23:27

Owczar napisał/a:
kuzi napisał/a:
wtedy można rozmawiać o przyrostach mocy jak w Galantach do 2000 roku

Jakich przyrostach? Mowa o tych 3KM? :twisted:

3KM, może 5KM... Ogólnie są to śmieszne wartości, choć są przypadki EA5 powyżej 200KM, jednakże koszt modyfikacji przewyższa swapa 6a13tt. ;) Mimo wszystko większe przyrosty notują Galanty sprzed jesieni 2000.

Hugo - 28-07-2011, 00:42

tomek84 napisał/a:
przymierzałem w sobote jakby zamontować podnośniki maski
Też o tym pomyślałem jak zobaczyłem na półce w warsztacie jakieś teleskopy od seata (nie mam pojęcia skąd się tam wzięły). Chyba brat skądś przywiózł, ale one mają ok. 1 m długości ściśnięte, więc maska po otwarciu leżałaby na dachu :mrgreen: Choć przydałyby się, bo co chwilę otwieram maskę i zaczyna mnie denerwować to ciągłe podstawianie druta...
Tomek - 08-08-2011, 08:02

no to tak:

1. Czwartek

Wymienione tarcze i klocki z tyłu, płyn hamulcowy, olej, gumy stabilizatora przód
i takie tam drobne sprawy

2. Sobota

Srebrny złom, z tym o w nim zostało pojechał do Warszawy
Dało mi to miejsce w garażu na wjechanie czarnym angolem

3. duży garb w końcu wskoczył tam gdzie jego miejsce (fotosy niedługo)
ładnie sie prezentuje
musialem też przeswapić spryskiwacze i wygłuszenie, bo było już troche sfatygowane

Teraz najbliższe plany to:

- dzisiaj - myjnia, bo Galant wygląda strasznie, zwłaszcza po wczorajszej wycieczce do lasu
- w nastepny weekend - Swap klapy, zabawa przy fotelach, już troche to rozkmniniłem i przełożenie mat graniczy z cudem, ale mam pomysł, żeby poprzekładać to i owo i bedzie fajnie
- potem przeSWAPimy lewą nakładke na próg, może prawe przednie drzwi

sveno - 08-08-2011, 10:47

tomek84 napisał/a:
zabawa przy fotelach, już troche to rozkmniniłem i przełożenie mat graniczy z cudem, ale mam pomysł, żeby poprzekładać to i owo i bedzie fajnie
czekaj bo nie rozumiem, jaki jest problem z przełożeniem całego fotela? W angolu masz skórę?
Owczar - 08-08-2011, 11:06

Nie ma ogrzewania w angolu :)