Nasze Miśki - Lancer [C66A] 1.6 16V - przemiana w GTi.
deejay - 30-01-2012, 20:25
Stawiam na kiepską jakość płynu , który "zgęstniał" i pływak w zbiorniczku sie zawiesił .
Mithrill - 30-01-2012, 20:47
Ewentualnie mogło się dostać nieco wody, bo problemy pojawiły się z nastaniem niskich temperatur. Ale może masz rację. Cholera wie co tam mój sąsiad wlał. Muszę zapytać.
Chociaż w zbiorniczku wygląda na świeżutki i całkiem "wodnisty".
Póki co jest ok.
Płyn będę wymieniał jeszcze raz wiosną (przy okazji zmiany tarcz i zacisków), razem z resztą cieczy ustrojowych Lancerka.
Zastanawia mnie bezawaryjność tego auta. Jak na swój wiek, to trzyma się elegancko.
Coś jest chyba nie tak. Jakby cisza przed burzą.
ODPUKAĆ!
filll - 30-01-2012, 21:35
Mithrill napisał/a: |
Zastanawia mnie bezawaryjność tego auta. Jak na swój wiek, to trzyma się elegancko.
Coś jest chyba nie tak. Jakby cisza przed burzą.
ODPUKAĆ! |
Te auta są po prostu niezniszczalne... no może poza rdzewiejącą blachą
Mithrill - 04-02-2012, 14:41
Japońska blacha słynie ze sporej podatności na korozję...
mouseman - 04-02-2012, 21:13
Co do tej kontrolki miałem taki sam przypadek, szczególnie dokuczliwy zimą, wymiana płynu rozwiązała problem.
Mithrill - 05-02-2012, 09:53
A na co wymieniłeś? Rzućcie jakimś dobrym płynem, żebym znów badziewia nie wlał.
Dzięki.
deejay - 05-02-2012, 10:33
Mithrill napisał/a: | Rzućcie jakimś dobrym płynem, żebym znów badziewia nie wlał. |
http://moto.allegro.pl/su...2054771449.html
Mithrill - 06-02-2012, 12:34
Niebawem przyjadą zaciski (od GTi), tarcze i klocki, to za jednym zamachem wszystko ładnie wymienię - włącznie z płynem.
Jak zrobi się cieplej, to zakładam springi od Vogtland i nowe amorki na tył, wymieniam chłodnicę, wlewam nowy olej (Valvoline Max Life) oraz inne płyny, montuję w końcu lotkę od GTi na tylnej klapie i dokładkę do przedniego zderzaka.
Po zimie trzeba też zrobić większy przegląd instalacji gazowej. Parownik będzie do wymiany.
A później zostanie tylko pomalowanie "siatexu" na czarno i wypełnienie otworów na kierunkowskazy w zderzaku.
Wciąż mam nadzieję, że coś znajdę do tego czasu. Przynajmniej plastikowe zaślepki.
Muszę też powoli rozglądać się za nowymi oponami do "siedemnastek".
Najpierw jednak wypadałoby przetestować, czy bez żadnego problemu wejdzie mi szersza opona, bo 205/45 wygląda nieco komicznie (paskudny germanstyle).
Trzeba przymierzyć koło z Galanta i sprawdzić, czy nic nie trze o talerz amorka przedniego oraz czy na szerszej oponie Lanc da radę w miarę sensownie przyśpieszać.
No i to by był wielki koniec modyfikacji. Więcej z C66A nie zrobię (prócz swapu, ale to już totalne S-F ).
Marzy mi się pomalowanie całości i może za rok uda się ten pomysł zrealizować. Zobaczymy.
Zielu - 06-02-2012, 21:55
Ja Ci mówię, bierz kierunki ze zderzaka z Mirage USDM, mierzyłem, pasują idealnie, nie wiem nawet czy to nie jest to samo co OEM kierunkowskazy z GTi/GSR na Japonię i inne kraje
W ASO nie mają tego? Nawet zaślepek? Coś słabo sprawdzali chyba...
Jutro dzwonię do Mitcaru
Co do płynu, to ATE jak najbardziej, lepszy jest chyba tylko Motul.
Mithrill - 06-02-2012, 23:29
Napisałem do nich maila, zobaczymy co odpiszą.
Podejrzewam, że nic z tego nie będzie.
Kierunki od GTi mają unikalny kształt. Podobne widziałem tylko w Sigmie (a dokładniej w Diamante).
Zielu - 07-02-2012, 00:56
Ojj, możnaby się kłócić..
OEM GTi/GSR
Oraz wspomniane kierunki z Mirage
Wymiary obydwu wersji wynoszą 18x5.
Do ASO trzeba dzwonić, żadko kiedy odpisują na meile...
Jesli chodzi o OEM, polecam Mitsustyle, mają taniej niż niejedno ASO.
Mithrill - 07-02-2012, 01:36
Chyba inne mocowanie jest w tych z Mirage. Ale wygląda na dwie śrubeczki...
Kształt mają podobny, może to faktycznie to samo.
Widziałeś gdzieś te kierunki na aukcjach/w sklepach?
Mitsustyle - mam bardzo blisko do Pszczyny...
Zielu - 07-02-2012, 01:43
Mocowanie to samo, wkręcane na 2 śrubki w zderzak w obydwu opcjach
Hm..widziałem dużo takich fotek na aukcjach, forach itd. Szukałem najdokładniejszych jak się da, w sumie jest wiele podobnych zdjęć...chociażby na gsrcyborgclub. W sumie najprościej jak wpiszesz frazę i wyszukasz w google, będziesz miał dla porównania, tak jak najlepiej Ci będzie widać
Mitsustyle załatwi Ci co chcesz do Miśków, tylko potrzebują do tego VIN, w przypadku kierunków z Mirage.
Mithrill - 07-02-2012, 02:01
Znalazłem jeden taki kierunkowskaz na ebay.com. Tylko jeden, prawy...
Zielu - 07-02-2012, 02:12
Wpisz w ebay "mirage corner" i zaznacz opcję used. Jest kilka aukcji i nawet kilka Mirage na części
http://www.ebay.com/itm/8...=item19cc6f4393
[edit. albo ten kierunek jest od starszego modelu, albo ten od mirage nie pasuje. Od Gti mają przycięte boki, w najgorszym wypadku trzeba by przerabiać].
Btw. kto chce zderzak z GTi? Tanio..
http://www.ebay.com/itm/J...=item3cbd98e55d
|
|
|