Nasze Miśki - Gal Anonim SE 2.5 by bbandi
bbandi - 28-01-2023, 23:42
Myślicie że trzeba jeszcze tuleje wymienić w tych sankach? tuleje oryginalne.
jacek11 - 29-01-2023, 12:08
Jak guma w tulejach nie jest sparciała, to nie ma potrzeby wymiany.
Hugo - 29-01-2023, 13:28
Wątpię, te tuleje są wyjątkowo trwałe.
bbandi - 21-02-2023, 18:41
Właśnie wymieniają mi te sanki i zadzwonili ze magiel mi cieknie, gość powiedział że osłona jest uszkodzona i że mogą ją wymienić a najlepiej by było dać całą przekładnię do regeneracji no ale ja nie zaobserwowałem żadnych problemów ze wspomaganiem, wszystko działa w porządku tylko było trochę zachlapane od spodu.
A teraz pytanie czy jakbym chciał np za rok robić te przekładnie to trzeba znowu sanki opuszczać czy jak to wygląda? wiem ze teraz mają to na wierzchu ale za bardzo budżet mi to nadwyręży, oprócz tego ja nie czuję żadnych oznak że pada ta przekładnia, co o tym myślicie?
Bzyk_R1 - 21-02-2023, 18:47
bbandi, a może wystarczy sprawdzić przewód wspomagania? Bardzo częsty temat w Outlanderze, cieknie zakucie przewodu a mokry magiel i sanki. Jeżeli nie ma oznak uszkodzenia to może jakaś błahostka. Jeżeli to jednak magiel to za rok sanki w dół.
Hugo - 22-02-2023, 08:13
W Galantach EA nie ma czegoś takiego jak cieknące węże na zakuciach Te przekładnie kierownicze tak mają, czasami popuszczają, szczególnie zimą gdy uszczelniacze są sztywne, trochę oleju pod osłony drążków kierowniczych. Jeśli osłony są całe to nawet nie wiesz. Nic z tym nie rób. Jeśli będziesz chciał wymieniać przekładnię później to bez problemu wymienisz nie ruszając sanek, ona jest przykręcana od spodu do sanek.
bbandi - 04-03-2023, 23:58
Dobra zrobione, poszło pinindzy przy okazji wymienione inne rzeczy, przy wymianie piasty pp poszła zwrotnica nie dało się na prasie tego ogarnąć więc zamówiona inna.
Przekładnia podobno nie ciekawa była, regeneracja 1k.
Pojeździłem trochę już i czuć że dobrze wszystko warsztat ogarnął (specjalizują się w Toyoty, Hondy i Lexusy), te poduszki silnika przy okazji też zrobiły robotę bo delikatne drgania były a teraz cisza.
Geometria po tym wszystkim (tył nie ruszany jak zwykle )
Tył podobnie jak w 2017 tym
Hugo - 05-03-2023, 09:10
Nie ma czegoś takiego jak geometria zawieszenia bez ruszania tyłu. Ustawiając geometrię zaczyna się od tylnego zawieszenia i do niego ustawia się przednie. Także co najwyżej masz ustawioną zbieżność kół przednich, a tył niestety dramat. Normalnie się to auto prowadzi? Na mokrym czy słodkim asfalcie idzie jechać prosto?
deejay - 05-03-2023, 12:12
Kto robi i podejmuje się ustawienia geometrii zawieszenia bez ustawienia tylnej osi , dla mnie to głupota 🤦.
Wystarczyło spróbować podgrzać śruby,a nuż może by się udało...
a jak nie to wahacz nowy z zamiennika, dwie śruby mimośrodowe i po sprawie. Wpakowałeś tyle gotówki , to można już było zrobić tył.
Dla mnie przy takim ustawieniu geometrii dupa będzie tańczyć, i opony zaczną znikać.
bbandi - 05-03-2023, 19:16
Auto normalnie jeździ nie bedę tego ruszał, widocznie zapieczone te śruby od ustawiania (tak mi mówili) - jaka jest tolerancja na tył?
robertdg - 06-03-2023, 21:26
Zbieżnosc 8minut na koło, u Ciebie jest ponad 20, juz nie mówiąc że sam kat PK jest o stopien przekroczony
bbandi - 06-03-2023, 21:53
4k km teraz rocznie robię więc opony nie ucierpią bardzo, prędzej do wymiany pójdą ze względu na wiek.
Dużo aut na obniżonym zawiasie ma 2" PK i ponoć ciężko to ogarnąć albo może taka specyfika bo normy podają dla wersji na zwykłym zawiasie.
Kiedyś się zrobi, musiałem to odpuścić bo wiem że jakby zaczęli to ruszać to kolejne tysiące a na razie mam inne wydatki.
bbandi - 05-10-2023, 22:09
Witam
Po użyciu ręcznego hamulca skrzypi w jednym tylnym kole na zimnym, po 10km ustaje - dodatkowo kontrolka ABS zaczęła świecić - co to będzie?
Miałem tak jakby cały czas działał ABS a było na suchej drodze i wtedy włączyła się kontrolka ABSu i przywróciło mi normalne hamowanie no i teraz mi kontrolka świeci.
jacek11 - 05-10-2023, 22:12
Koronka na przegubie pękła zapewne. Miałem tak kiedyś. Rdza ją rozsadziła.
bbandi - 14-10-2023, 21:45
Ok, daję auto do naprawy to dam znać co tam padło, będę miał wymienianą uszczelkę pokrywy zaworów i chciałem ją kupić, rozumiem że x2 mam kupić czy taka będzie dobra?
https://allegro.pl/oferta/zestaw-uszczelek-pokrywy-zaworow-l-p-mitsubishi-14215708572
|
|
|