To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module

tyku - 08-08-2016, 11:37

timmi napisał/a:
Czyli,żeby nowszy moduł (bt z usb) działał to musiałbym wstawić MMCS
Zgadza się, ale USB tylko w wersji MMCS E-04, E-05, E-06. :wink:

Dzięki uprzejmości kolegi z forum tokyo , trafił do mnie na testy moduł 8785A084
S/W REV : 50.00.000

:wink:

lurek - 09-08-2016, 20:22

martwi minie to co tu wyczytuję, z tego wynika że za rok/dwa będę musiał wymienić prawie całą konsolę, plus że pojawi się usb ale raczej tego nie planowałem :|
olosoft - 11-08-2016, 12:49

I mnie dopadł problem z BT, grzeje się i gubi co chwilę ustawienia.

Wyjąłem go, mam 8785A010 a w aucie CX3AA mam Rockforda.

Pytanie jaki najwyższy model modułu mogę złożyć żeby mieć BT i BT audio?

Tokyo... poratujesz? ;) Jadę teraz na urlop w góry i będę w drugiej połowie miesiąca względnie blisko Zabrza, mógłbym podjechać.

tokyo - 11-08-2016, 22:59

Witam
a co masz zapiete w aucie radio czy navi?

olosoft - 11-08-2016, 23:18

tokyo napisał/a:
Witam
a co masz zapiete w aucie radio czy navi?

Radio ze zmieniarką sygnowane RockfordFosgate bez nawigacji.

[ Dodano: 29-08-2016, 17:58 ]
No i jestem po urlopie i po wizycie u tokyo, w moim przypadku operacja skończyła się wymianą modułu BT na ...084. Auto jest z 2009 więc konieczna była wymiana radia i przeróbka wiązki elektrycznej.

Po operacji wszystko działa tak jak chciałem tzn. mam BT, BT Audio i USB.

Warto przy okazji poruszyć kwestie zmian jakościowych jakie nastąpiły w wyniku ww. operacji.

Na plus:
-z nowym modułem dużo lepiej się "rozmawia", rozpoznawanie mowy jest zdecydowanie lepsze niż w poprzednim,
-parowanie telefonu jest prostsze,
-jest możliwość importu książki z telefonu do modułu, w poprzednim dyktowanie numerów to była tragedia,
-jakość dźwięku przy połączeniach telefonicznych jest bardo dobra,
-BT Audio umożliwia słuchanie wszystkich dźwięków generowanych przez telefon, zatem działa nawigacja Google, Spotify, YouTube, itd.
-dźwięki nakładają się tak, że wszystko słychać, tzn. np. muzyka przycisza się nieznacznie gdy jest komunikat z nawigacji, etc.
-możliwa jest zmiana utworów np. w Spotify czy playlisty YouTube, zatrzymywanie i wznawianie odtwarzania za pomocą przycisków radia,
-działają tagi utworów nie tylko z USB ale np. ze Spotiy na takiej samej zasadzie jak z otagowanych CD, Track, Atrist, Album i Page przy długich nazwach,

Na minus:
-pomimo tego, że zaimportowałem książkę z telefonu do modułu i działa mi wybieranie rozmówcy po jego nazwie (Call... nazwa) to podczas połączenia przychodzącego nie wyświetla mi się nazwa tylko numer, tokyo mówi... i ja mu wierzę :D , że powinno to działać, mam bardzo dużą książkę i tu doszukuję się problemu, nie mam pojęcia jaka jest pojemność modułu BT, będę to jeszcze testował jak tylko znajdę czas, chwilowo :butthead: z tym tematem,
-lag w BT Audio, nie zagra się zatem w grę i nie obejrzy filmu bo obraz i dźwięk jest rozjechany, oczywiście kiedy indziej to nie przeszkadza, testowałem to póki co na telefonie HTC z Androidem 6.0.1, będę jeszcze walczył z tabletem, może tam będzie lepiej bo ma mocniejszy CPU,
-największy problem to chwilowy lag przy połączeniu przychodzącym, przy wychodzącym jest wszystko ok, natomiast jeśli ktoś do mnie dzwoni to on słyszy mnie natychmiast po podjęciu połączenia a ja jego dopiero po ok 3 sekundach, po tej chwili wszystko już działa ok, i tu też nie mam pewności czy to kwestia samego modułu czy współpracy z konkretnym telefonem.

Resumując jestem zadowolony, będę się jeszcze bawił bo z pewnością nie wszystko jeszcze zostało odkryte.

tokyo dziękuję za pomoc. :)

marcink - 09-09-2016, 20:04

olosoft, mam rocznik 2015 radio 2din, wersja modułu BT zdaje się siedzi tam przedostatnia, iPhone 6s z zawsze najnowszym iOS i również zamiast nazwy kontaktu przy połączeniu przychodzącym widzę sam numer. Książkę mam skromną, nie wiem czy będzie więcej niż 80 kontaktów.
Edit: sprawdziłem, jednak wyświetla zarówno nazwę kontaktu oraz numer.

Lagi - ciężko powiedzieć, na pewno radio i zestaw reagują z opóźnieniem, ale czy rozmówca mnie słyszy te 3 sek wcześniej? Nie wiem.

Przy spotify reakcja na zmianę utworu przyciskiem w kierownicy jest taka sama jak w przypadku USB czy CD, czyli średnio 1 - 1,5s.

darqo1001 - 12-09-2016, 09:38
Temat postu: [CY3A 1.8] Problemy z Hands Free system
Witajcie jestem na forum nowy.

Potrzebuję pomocy w kwestii Hands free system. Wszystko działało poprawnie az do wczoraj. Kiedy mój telefon nie widzi Hands free system, a co gorsze jak wciskam przycisk to nic sie nie dzieje zero odzewu ze strony systemu. Co to może być ???

tokyo - 12-09-2016, 20:35

Witam
rok lancera?

darqo1001 - 13-09-2016, 08:36

Rocznik 2008. Próbowałem odpina akumulator rozebrałem schowek odpinałem wtyczkę od modułu i nic nie reaguje wcale. Co mogę z tym zrobić???
brylekVFR - 13-09-2016, 08:50

tokyo napisał/a:
Witam
Jezeli masz dobry bezpiecznik to sprawdz to w sposob "dotykowy :) " prosty ale skuteczny
Poloz reke po prawej stronie na desce gdzie pisze airbag jezeli wyczujesz cieplo tzn ze wysypal sie soft w BT i nadaje sie tylko do podmiany. Mozesz rowniesz rozebrac schowek szczegolnie gorna czesc zobaczysz modul i go dotknij, Jezeli jest mocno cieply to do wymiany.
Pozdrawiam

darqo1001 - 13-09-2016, 08:53

A który bezpiecznik odpowaida za moduł BT ???
tokyo - 14-09-2016, 02:52

glowny od systemu audio :wink:
BT jest podłączony na tym samym kablu co radio.

LBA - 14-09-2016, 10:57

Hmm. Mogłem jednak wcześniej tutaj zajrzeć bo widzę, że rozmowa jest mocno związana z moim obecnym problemem.

Padł mi BT ostatnio i przy okazji robił zwarcie które zjadało mi prąd w akumulatorze. Odłączyli mi BT w serwisie i polecili poszukać sobie na Allegro modułu - najlepiej moduł 8785A084. Już nie pamiętam ceny tej części w ASO mitsu ale była "urocza".

Dzisiaj podjechałem na przegląd i zawiozłem im to co znalazłem na Allegro. Najwyższy numer jaki udało mi się upolować to: moduł 8785A076. Swoją drogą ze Space Star (jak mówił sprzedawca). Zawiozłem im i będą dzisiaj z tym walczyć. Lancer jest z 2010 (model rocznikowy 2011) bez radia RF. I oile jeszcze do tej pory byłem pewien, że pewnie pójdzie bez problemu o tyle teraz zaczynam wątpić.

Jak odbiorę samochód to dam znać jak im poszło.

[ Dodano: 15-09-2016, 10:38 ]
No kiszka. Oczywiście wtyczka nie pasowała. Jak się okazało miałem moduł 8785A004 w swoim samochodzie. 8785A084 pewnie też by nie pasował bo przecież ma płaską wtyczkę jak i 076.

Teraz się zastanawiam co zrobić. Szukać modułu BT ze starą wtyczką - który będzie szwankował z BT 4.0 i wyżej czy spisać na straty całe to radio i przejść do jakiegoś chińczyka z nawigacją. Czy szukać radia oryginalnego ale nowszego do Lancera. Ktoś mi podrzuci jakąś dobrą radę?

brylekVFR - 15-09-2016, 12:17

Może nie będzie szwankowal, bo nie będzie go tel. widzial i moduł telefonu. Tak jak Ci już radzono, zadzwoń do odpowiedniego gościa i będziesz wszystko wiedział.
hubus - 21-09-2016, 19:11

tokyo napisał/a:
Jednynym dobrym rozwiazaniem jest wymiana zestawy na nowszy taki jaki jest od roku 2011. Posiada on mozliwosc upgradu a stary nie. Niestety oficjalnie trzeba do niego miec nowsze radio lub nawigacje Testeju w tej chwili podlaczenie zestawu nowego typu w autach od roku 2007 do 2010 po magistrali can - a mowili ze nie mozna :) .

I jak kolego testy? :) Chętnie bym wymienił moduł BT na nowszy. Na allegro wisi w dobrej cenie taki:
http://allegro.pl/mitsubi...6015876813.html