Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
Hubeeert - 29-06-2012, 11:17
rosomak1983 polecam nowa akcję na interii. Coś w stylu - nie obrażam.
Jak nie masz dowodów to zamilknij albo Ci pomogę.
MKV - 29-06-2012, 11:18
sveno napisał/a: | MKV napisał/a: | I ktoś wie jakiej firmy były oryginalnie w tym fabrycznie obniżonym Avance |
Hugo napisał/a: | Eibachy -30 mm |
|
Czekaj czekaj bo ja już się gubię. Fabryczne to znaczy te standardowe (wyższe) ale też fabryczne były wersje obniżone (prawdopodobnie tak jak mój) i to właśnie są właśnie Eibachy -30mm w stosunku do tych standardowych?
Na Warszawskim spocie z miesiąc temu z innym Avance z tego samego rocznika chyba porównywałem wysokość zawieszenia i on miał włąśnie wyraźnie wyższe od mojego. Czy to znaczy, że ja mam właśnie sprężyny Eibacha -30mm seryjnie już ?
Owczar - 29-06-2012, 11:19
MKV, ciężko powiedzieć, bo Twoje sprężyny się same skróciły. Jeden zwój mniej to już będzie ze 3cm niżej. Ale generalnie były wersje z seryjnym eibachem -30mm.
MKV - 29-06-2012, 11:25
Owczar napisał/a: | MKV, ciężko powiedzieć, bo Twoje sprężyny się same skróciły. Jeden zwój mniej to już będzie ze 3cm niżej. Ale generalnie były wersje z seryjnym eibachem -30mm. |
Hmm no własnie i się zastanawiam czy ja nie mam własnie tej wersji bo Avance który stał obok mnie był wyraźnie wyższy zarówno z przodu jak i z tyłu...
Hugo - 29-06-2012, 12:09
MKV napisał/a: | Fabryczne to znaczy te standardowe (wyższe) ale też fabryczne były wersje obniżone (prawdopodobnie tak jak mój) i to właśnie są właśnie Eibachy -30mm w stosunku do tych standardowych? | Tak dokładnie.
P.S. Zamontowałeś już te "druciki" do żarówek? Ach, ale masz braków przy tym aucie...
Rafal_Szczecin - 29-06-2012, 12:16
z tego co mi wiadomo, to masz standardowe zawieszenie. bialy, przy moim sporcie ( ktory jest na eibachu ) stal zdecydowanie wyzej .
MKV - 29-06-2012, 12:31
Rafal_Szczecin napisał/a: | z tego co mi wiadomo, to masz standardowe zawieszenie. bialy, przy moim sporcie ( ktory jest na eibachu ) stal zdecydowanie wyzej . |
A no to nie ma problemu - na sprężynkach i amorkach KYB w takim razie powinien się dobrze czuć
A własnie - gumki nad sprężynami bodajże też były do wymiany i też są KYB więc wszystko MADE IN JAPAN tak jak ma być
MKV - 29-06-2012, 12:42
Hugo napisał/a: |
P.S. Zamontowałeś już te "druciki" do żarówek? Ach, ale masz braków przy tym aucie... |
Hehe w pewnym sensie. Przeprowadziłem się do Warszawy i nie chciało mi się na ulicy pod kamienicą tego montować więc poprosiłem mechanika żeby mi to zamontował przy okazji przeglądu właśnie wczoraj/dziś.
Okazało się, że połamane były zaczepy na te druciki, trzeba było wyciągać reflektory i jakoś to tam przerabiać. Efekt tego jest taki, że mam druciki z Audi 80 z jakimiś podkładkami zamontowane ale wszystko działa jak należy podobno
Hugo - 29-06-2012, 13:12
MKV napisał/a: | Okazało się, że połamane były zaczepy na te druciki | Wiem o co chodzi. Spotkałem się z tym w jednym Galu. Lusterko, krótki (ok. 6 cm wkrętak krzyżakowy), mała podkładka i przykręciłem oryginalny drucik I nie trzeba było wyjmować reflktorów.
MKV - 29-06-2012, 16:31
Hugo napisał/a: | MKV napisał/a: | Okazało się, że połamane były zaczepy na te druciki | Wiem o co chodzi. Spotkałem się z tym w jednym Galu. Lusterko, krótki (ok. 6 cm wkrętak krzyżakowy), mała podkładka i przykręciłem oryginalny drucik I nie trzeba było wyjmować reflktorów. |
U mnie teraz kolo prawego reflektora są 2 filtry FL02 od LPG i ciasno jest
MKV - 02-07-2012, 07:57
Podsumowując przegląd przy 231tys km:
- nowe przednie amortyzatory KYB
- nowe przednie sprężyny KYB
- nowe gumy pod sprężyny KYB
- nowe tarcze przód Blue Print
- nowe klocki przód KASHIYAMA czarne
- wymiana pompki od tylnego spryskiwacza
- naciągnięty ręczny
- przegląd/czyszczenie piast/ tylnych hamulców
- Olej Mobil1 New Life 0W-40
- nowe filtry oleju/kabinowy
- zamontowane druciki mocujące żarówki H7
- wymieniony przeze mnie jeden spryskiwacz przedni na nowy (z Citroena C3)
Dodatkowo przedwczoraj postanowiłem pomalować na nowo zaciski hamulcowe - kolor to czerwony MOTIP do zacisków sprawdzony już wcześniej w Swifcie. Zużyłem tylko 1/3 farby i utwardzacza - ktoś chce odkupić resztę?
Z minusów zauważyłem, że przestał mi działać tempomat - po wciśnięciu przycisku pojawia się napis CRUISE ale nie mogę dźwignią zablokować prędkości. Co to może być? Bezpiecznik?
Krzyzak - 02-07-2012, 09:46
MKV napisał/a: | nie mogę dźwignią zablokować prędkości | sprawdzałeś powyżej 50km/h?
wężyk podciśnienia jest na swoim miejscu?
MKV - 02-07-2012, 09:52
Krzyzak napisał/a: | MKV napisał/a: | nie mogę dźwignią zablokować prędkości | sprawdzałeś powyżej 50km/h?
wężyk podciśnienia jest na swoim miejscu? |
Tak sprawdzałem nawet powyżej 100km/h i nie ma różnicy zarówno na 4 jak i 5 biegu.
Który wężyk podciśnienia? Właśnie podejrzewam, że podczas przeglądu albo podczas wymiany rurki z płynem chłodniczym przy przepustnicy coś może zostało odłączone...
sveno - 02-07-2012, 10:58
MKV napisał/a: | Który wężyk podciśnienia? | od dolotu idzie wężyk do grzybka na przypustnicy, jeżeli jest założony to sprawdź czy nie jest popękany.
Anonymous - 02-07-2012, 11:32
ew, sprawdź przy pedale sprzęgła jak majstrował ktoś bo tam jest jeszcze styczek który może być cały czas wciśnięty i wtedy nie działa... albo może ten zwierz przegryzł jeszcze jakies przewody...
|
|
|