Nasze Miśki - CA4A Błękitne Malibu
Tomek - 23-02-2014, 19:34
Cytat: |
W Galu tak nie ma ? |
a nie wiem
nigdy nie zwróciłem na to uwagi
BTW. poszukuję do kupienia Colta, takiego jak mój, czyli CA4A (nie dla mnie), jakby ktoś coś słyszał to dajcie znać
Tomek - 01-03-2014, 14:35
zaglądajcie czasem do filtrów
ja właśnie muszę sobie zakupić
mjsystem - 01-03-2014, 15:03
tomek84 napisał/a: | ja właśnie muszę sobie zakupić |
No to masz garaż do posprzątania
Ile ten filtr przejechał?
tresorex - 01-03-2014, 15:23
Gdzie w CA miałeś ten filtr?
Tomek - 01-03-2014, 16:50
mjsystem napisał/a: |
No to masz garaż do posprzątania |
nie ja
tresorex napisał/a: |
Gdzie w CA miałeś ten filtr? |
nie napisałem, że w CA
Cytat: | Ile ten filtr przejechał? |
nie wiem, ale myślę, że nie to nie to jest tutaj kluczowe
Marcin-Krak - 01-03-2014, 17:48
tomek84 napisał/a: | mjsystem napisał/a:
No to masz garaż do posprzątania
nie ja |
Płytki jakby jakieś takie znajome
Tomek - 12-03-2014, 08:41
Marcin-Krak napisał/a: |
Płytki jakby jakieś takie znajome |
nie, nie
to nie u Leszka
filtr był wyciągnięty z Alfy 159
Wracając do Colta, to właśnie zamawiam filtry do Colta i Galanta.
i wpadł mi do głowy pewien pomysł.
Jako, że w moim Colcie bez klimy nie ma filtra kabinowego, to strasznie dużo syfu leci do środka.
Nie miałem wcześniej auta bez klimy i bez filtra kabinowego, dopiero teraz mam porównanie.
Czy w Colcie CA bez klimy jest szansa założyć gdzieś filtr kabinowy?
W Galantach EA jak nie ma filtra, to nic nie stoi na przeszkodzie go wrzucić tam gdzie ma być.
tresorex - 12-03-2014, 08:44
Ja miałem założoną siatkę jak na moskitiery na plastiku podszybia od środka i zatrzymywało to wszystkie nasionka i igliwie. Na upartego możesz wyciąć otwór w kanale między wentylatorem a rozdzielaczem i wcisnąć jakiś filtr.
Tomek - 12-03-2014, 08:46
Cytat: | Ja miałem założoną siatkę jak na moskitiery na plastiku podszybia od środka i zatrzymywało to wszystkie nasionka i igliwie. |
a ten plastik na podszybiu łatwo się demontuje?
Cytat: | Na upartego możesz wyciąć otwór w kanale między wentylatorem a rozdzielaczem i wcisnąć jakiś filtr. |
to był właśnie mój pierwszy pomysł, ale chyba mi się nie chce aż tak
poza tym doskwiera mi ciągły brak czasu
mjsystem - 12-03-2014, 09:06
Spytaj mkm, na pewno coś wymyśli. Przecież Maciek to spec od colcin
tresorex - 12-03-2014, 11:34
Żeby zdjąć podszybie musisz odkręcić ramiona wycieraczek. Sam plastik podszybia jest mocowany na plastikowe kołeczki (grzybki) i wciśnięty na 3-4 klipsy. Można ciągnąć śmiało, nic się nie połamie. Siateczkę trzeba zamontować tylko na kratce pomiędzy wycieraczkami. Taką siateczkę już zamontowałem w 2 coltach i sprawdza się bardzo dobrze. Plus jest taki, że żaden syf nie wlatuje do wentylatora tak jak ma to miejsce gdybyś miał tylko filtr kabinowy za wentylatorem. Do tego jest bezobsługowe bo syf sam się usuwa przy jeździe.
Tomek - 12-03-2014, 11:59
tresorex napisał/a: | Żeby zdjąć podszybie musisz odkręcić ramiona wycieraczek. Sam plastik podszybia jest mocowany na plastikowe kołeczki (grzybki) i wciśnięty na 3-4 klipsy. Można ciągnąć śmiało, nic się nie połamie. Siateczkę trzeba zamontować tylko na kratce pomiędzy wycieraczkami. Taką siateczkę już zamontowałem w 2 coltach i sprawdza się bardzo dobrze. Plus jest taki, że żaden syf nie wlatuje do wentylatora tak jak ma to miejsce gdybyś miał tylko filtr kabinowy za wentylatorem. Do tego jest bezobsługowe bo syf sam się usuwa przy jeździe. |
to to wiem
myślałem, że masz na myśli tą kratkę w środku (nawiew na szybę)
będę wymieniał ramiona wycieraczek i cięgna, to zajrzę gdzie tam powietrze idzie
zakupiłem 1m kwadratowy włókniny/maty filtracyjnej
jak nie od tej strony to zamontuję gdzieś w nawiewach, czy przy wentylatorze
Tomek - 17-03-2014, 20:57
Miałem akurat wolne 1.5 godziny na pracę przy autach, pierwszy raz od (chyba) roku, a dodatkowo przyszła dziś paczka z motoneo.
Wymieniłem filtr powietrza i czujnik temp. wody dwupinowy.
Chyba niewiele to pomogło na obroty, skład mieszanki itp, sprawdzę jutro na zimnym.
Wymieniłem też dzisiaj sterownik SRS, na taki sam zakupiony na coltmanii.
I tutaj bingo - okazało się, że to sterownik był uszkodzony i dlatego SRS się świecił.
Tutaj się zdziwiłem, bo po wymianie, odpięciu AKU i odpaleniu SRS samo zgasło, a w Galancie chyba odpięcie AKU nie kasuje błędu SRS.
Potem zabrałem się za usunięcie wszystkich zbędnych naklejek i naklejenie tylko tych porządanych i wymaganych przez prawo.
No i rzecz jasna musiała się stać tragedia. Wsiadłem sobie "w połowie" na fotelu pasażera, pech chciał - auto stało pod górę, więc drzwi energicznie się zamknęły, nie zdążyłem ich przytrzymać i uderzyły mnie w kolano. To jeszcze nie problem, ale kolano idealnie wpasowało się w głośnik i pogruchotało mi całkiem maskownicę głośnika
skąd ja teraz mam taką wziąć ?
nie była idealna, no, ale jednak była lepsza niż jest
Wymieniłem jeszcze płyn do spryskiwaczy i koniec pracy.
londolut - 17-03-2014, 21:41
tomek84 napisał/a: | pogruchotało mi całkiem maskownicę głośnika | Jeśli to ta oryginalna jajowata to możesz mieć niezłego sgryza
Hugo - 17-03-2014, 21:41
tomek84 napisał/a: | w Galancie chyba odpięcie AKU nie kasuje błędu SRS | Masz rację.
|
|
|