Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
robertdg - 15-10-2016, 21:12
Marcino napisał/a: | ponoć klarem nawet na 1.5 bar pójdzie. | Prościej zrobić próbke, zrób n a 2 warstwy, sprawdź na 1,5 a potem na 2 bar, ale efekt koncowy lepszy powinien być przy około 2bar
Marcino - 15-10-2016, 21:55
Mam 2 komplety drzw to nie omieszkam spróbować. Idę jeszcze trochę podszlifować
Marcino - 17-10-2016, 21:17
A miało być tak pieknie i koniec spawania... czyszczę sobie podwozie.... i zrobiłem dwie dziury w podłodze na łączeniu blach na samym koncu w narożniku i jedną w progu.... koło mocowania przewodu do recznęgo. Jedna łatka wstawiona, teraz kolacja i jeszcze dwie dzisiaj.
Marcino - 18-10-2016, 11:54
Podłoga z tyłu pospawana. Dziś jeszcze wyjmę przednie fotele i całkowicie wykłądzinę zeby od razu podłogę z przodu załatać bo będą pewnie dwie dziurki w rogach. Trochę zły dostęp z tyłu kanału ale niestety brak tylnego zawieszenia uniemożliwia obrócenie samochodu a chce to zrobić za jednym razem.
pc screenshot
Bizi78 - 18-10-2016, 14:23
Twardy jesteś, że z tym walczysz .
A myślałem, że u mnie jest dużo rdzy .
Marcino - 18-10-2016, 14:53
Bizi78 napisał/a: | A myślałem, że u mnie jest dużo rdzy |
Zacznij skrobać wszytkie łaczenia i zobacz co jest pod oryginalną masą....
Bizi78 - 18-10-2016, 15:25
Marcino napisał/a: | Zacznij skrobać wszytkie łaczenia i zobacz co jest pod oryginalną masą.... |
U mnie nie było oryginalnej masy .
Hugo - 18-10-2016, 15:26
Marcino, Space Star w porównaniu do Galanta w ogóle nie rdzewieje
Marcino - 18-10-2016, 17:15
Dobra, teraz skumałem o jakie samochody chodzi.
Dzis plan zeby pod konserwacje tył przygotować.
areksz121 - 18-10-2016, 23:30
Podobnie było i u mnie, no może ciut lepiej to wyglądało W każdym razie szedłem za ciosem i zaczynając od przodu i na tylnych podłużnicach kończąc waliłem gdzie się dało i zamykałem dziurki. Prawe zakończenie progu i całe wzmocnienie wahacza wzdłużnego jest zrobione jak należy, lewą stronę troszkę olałem, ale jak trzeba będzie to się poprawi. Nie trzeba koloru ruszać przynajmniej do tej operacji
Kiedy planowany wyjazd ?
Marcino - 18-10-2016, 23:43
Chciałbym w tym roku ale.... znowu na dwa tyg w delegacje i wtedy nic nie zrobię. Jak zacząłem muszę skończyć. Z drugiej strony narazie dajemy rade z jednym samochodem. Czasem Sasiad lub kolega z pracy podrzuci do domu.
A ja mam frajdę ze mogę to robić. Następny bedzie jakiś porządny klasyk do zrobienia na spokojnie, galant służy do nauki
Marcino - 20-10-2016, 09:42
Wczoraj szybka naprawa 307... wymieniłem czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym, oryginał Bosh 115zł, zobaczymy czy będzie poprawa, bo czasem zdarzyło się mu zgasnąć jak jechałem bez uzycia pedąłu gazu lub wywalał błąd typu Engine Managemet System Faulty. Niestety chyba znowu zaczyna się przytykać filtr LPG w pompie Vialle, ale niestety kanał zajęty i nie mam jak zaglądnąć do butli która jest od spodu samochodu. Zastanawiam się czy nie wrzucić zwykłego LPG 4gen tam bo za rok i tak się butla kończy a żona moja chce nim jeszcze trochę pojeździć:)
Jeśli chodzi o reanimację galanta.... to niestety muszę jeszcze pospawać podłogę bagażnika w miejscach gdzie są te mało schowki po bokach. Wczoraj jak skrobałem podwozie niestety wyskoczyła dziurka..:)
robertdg - 20-10-2016, 20:29
Marcino napisał/a: | to niestety muszę jeszcze pospawać podłogę bagażnika w miejscach gdzie są te mało schowki po bokach. Wczoraj jak skrobałem podwozie niestety wyskoczyła dziurka..:) | NeverEnding Story
Marcino - 21-10-2016, 01:52
Żebyś wiedział .... never ending:). Ale mam powstawiane w miarę wszytko. Jutro tzn dziś kończę czyścić i bede podkładowa i konserwował.
Marcino - 23-10-2016, 13:35
Piątek i sobote czysciłem i skrobałem. Zrobiłem tez podłogę po bokach w bagażniku. Pierwsza warstwa Elastometal położona. Zdecydowałem się na ten środek, ktoś musi być pierwszy, Na progu jak spróbowałem to wiertarka ze szczotka nie chce tego brać, no i jest antykorozyjne. Na sam tył i nadkola położyłem z 2kg .Zobaczymy czy na progi i resztę zostanie - mam tego 5kg, takie geste i czarne. Wg karty technicznej 250-400 gr/m2 na warstwę w zależności od metody aplikacji.
Masa uszczelniająca na spawy i zgrzewy też położona, tak samo jak ranty nadkoli w środku konkretnie zalane masą poliuretanową. Jak przeschnie trochę to poleci druga warstwa elstometal na blachy. Na to wszytko jeszcze Nouxudol.
Wczoraj wstawiłem kawałek w mocowaniu wahacza wleczonego z prawej. a miało nie być spawania już ... no ale skoro cienka blaszka to trzeba wzmocnić, dodatkowo musiałem w otworze smarknąć kulkę bo się śruba obracała a nie było jak chwycić:)
Górne podkowy pewnie oryginały mają korozję, w jednym wystukałem dziurkę mimo ze nie mają luzów/ Generalnie gumy w tulejach ok bo są spuchnięte od rdzy w każdym z wahaczy. Będziemy wymieniać. W poniedziałek biorę graty zawieszenia do piaskowania.
Jak dam rady to w tygodniu epoxyd i szpachla na reperatury....
Zaczyna to wygladać i wkoncu coś do przodu a nie tylko cięcie i spawanie:)
|
|
|