[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Marcino - 14-01-2016, 14:34
Mam MJ ale nie jest na nich wcale lepiej.
Dziś sprawdzę instalacje elketryczna.
Zgadzam się z Owczarem ze to nielogiczne. Zcągnałem soebie wtyczkę z LPG-forum i przerzucając plik osc do excela pieknie to widać na wykresach.
Narazie się boję zainwetować w Bracucy jak sie okaże ze np sterownik też mam do wymiany...
Owczar - 14-01-2016, 14:56
Na mj tez masz takie anomalie? Sterownik można naprawić. Może jest jakiś problem z sekcją zasilania. Generalnie producent spokojnie sobie z tym poradzi. Lecho dość tanio naprawia swoje sterowniki. Możliwe ze stag tez.
plecho1 - 14-01-2016, 15:49
Bardziej chodziło mi, że wcale nie musi być lepiej po wymianie wtryskiwaczy jeśli jest jakiś problem z zasilaniem. Na początek dokładnie bym przejrzał przewody zasilające sterownik oraz samo złącze sterownika. Wtryski też można pomierzyć jaką mają rezystancję ale jeśli wolne obroty są ok czyli nie szarpie silnikiem, to raczej nie jest to wina któregoś z wtrysków. Zresztą, jak sam pisałeś, miałeś błędy związane z zasilaniem więc chyba warto od tego zacząć.
To dziwne zachowywanie się temperatur gazu i reduktora może być związane ze spadkiem napięcia a dokładniej z problemami z masą bo te czujniki to termistory w których zmienia się rezystancja w zależności od temperatury, rezystancja ta badana jest w stosunku do masy. Więc jeśli masa jest słaba czyli rezystancja wzrasta jeszcze bardziej co widać jako wzrost temperatury. Podobnie może być z ciśnieniem gazu (czujnik ciśnienia działa tak, że podaje różne napięcie w zależności od ciśnienia czyli niższe napięcie to niższe ciśnienie), dla potwierdzenia tego, czy to wina ciśnienia gazu czy tylko pomiaru, warto by było podejrzeć zachowanie się sondy lambda w momencie spadku ciśnienia. Jeśli jest to tylko przekłamanie pomiaru to sonda powinna iść na bogato ze względu na korekty od ciśnienia gazu które pewnie są wtedy na plus a ciśnienie jednak nie jest takie niskie. Jeśli sonda wskazywała by jednak mieszankę uboga, to by znaczyło, że jednak reduktor nie wyrabia.
Owczar - 15-01-2016, 08:43
To może być równie dobrze problem z masą i plusem. Objawy będą identyczne. Spadek napięcia spowoduje przeklamanie pomiaru bo probkowanie odbędzie się niższym napięciem.
parian - 15-01-2016, 14:25
Chciałem pochwalić się świeżo zamontowaną instalacją:
- STAG Q-MAX 300-6
- reduktor AC R01 250 (czerwony)
- wtryski Barracuda
- zbiornik 72l (wchodzi 61).
Pierwsze spostrzeżenia (na razie przejechałem ok. 100 km):
- na gaz przełącza po ok. 2,5-3 km (temp. 38C)
- przełączenie niewyczuwalne
- spadek osiągów minimalny (coś tam czuć, nie mierzyłem przyspieszeń)
- ciągnie do odcinki i nie przełącza na benzynę,
- nic nie szarpie, nie ma spadków obrotów itp.
Tyle na początek, jak więcej pojeżdżę to więcej napiszę.
Dario1986 - 15-01-2016, 15:27
parian napisał/a: | zbiornik 72l (wchodzi 61). |
jak oni to upchnęli
u mnie w kombi wchodzi 45l i musiałem wyciąć dziurę w plastiku by podłoga nie odstawała
parian - 15-01-2016, 15:48
Dario1986 napisał/a: | parian napisał/a: | zbiornik 72l (wchodzi 61). |
jak oni to upchnęli
u mnie w kombi wchodzi 45l i musiałem wyciąć dziurę w plastiku by podłoga nie odstawała |
Dziura w plastiku wycięta, podłoga jest na równo Jedyne czego się boję, to że zawieszenie bardziej dostanie po tyłku.
sveno - 15-01-2016, 18:25
też taką chciałem, ale gazownik pierdoła stwierdził, że nie wejdzie i wrzucił tylko 64l do tego musze podgiąć pływak bo maksymalnie weszło mi tylko 46l
Owczar - 15-01-2016, 18:47
Jakie macie wymiary i producenta butli w kombi?
Krzyzak - 15-01-2016, 22:47
Ja też jestem zainteresowany informacjami o tych butlach. Najlepiej ze zdjęciami.
Planuję niedługo też LPG do kombi założyć, ale nie mam presji na jak największą butlę - wystarczy mi taka co z 45 l netto przyjmie.
Bury - 15-01-2016, 23:40
Ja mam w kombi GZWM 630/200 45l.
Wchodzi mało bo ok 35l,początkowo myślałem,że troche podegne pływak,ale olałem,bo mało jeżdżę w dalekie kraje.
Nic nie cięte,nic nie gięte,podnośnik na miejscu,podłoga płaska.
parian - 16-01-2016, 10:03
U mnie Bormech 650/270, 72l. brutto, 61 weszło przy pierwszym tankowaniu. Chłopak, który mi to zakładał ma Galanta w kombi, więc dobrze wiedział co wejdzie
Plastik wycięty, ale zostało trochę miejsca na pierdoły, no i wokół butli też jakieś miejsce się znajdzie. Wkleję foty w najbliższym czasie.
ps. powiedział mi, że butla netto 45l. wchodzi bez wycinania - podpytam go jaki konkretnie rozmiar.
Krzyzak - 16-01-2016, 11:03
Widziałem takie butle Stako - 630x220 (lub 225). Mają już model 2016 więc korzystnie, bo wiadomo, że rok dłuższa jest legalizacja.
Chętnie zobaczę fotki, bo kombi ma ten dodatkowy plastik z "garnkiem" wchodzącym z koło zapasowe. Pewnie ten garnek trzeba będzie wyciąć... A może da się całość przenieść do sedana? - czy jednak podłogi się różnią?
Jak pisałem - nie zależy mi na tym by max. wykorzystać LPG. Bardziej ma to być wspomaganie Pb. Drogi, którymi się poruszam mają stacje paliw co kilka km, więc problemu z napełnianiem nie ma.
Bury - 16-01-2016, 13:28
Z tego co pamiętam to garnek się wyjmuje,bez cięcia.
foty ma szybko bez wyciągania koła itp :
Krzyzak - 16-01-2016, 15:03
Bury, dziękuję - wygląda dość spoko - w sensie, że ten plastik zostaje i można coś tam jeszcze upchnąć.
Chociaż muszę przyznać, że mam dużą rynnę w bagażniku i często leżał tam wózek dla dzieci, gaśnica i kilka innych rzeczy, więc przez te wszystkie lata właściwie z tego nie korzystałem. Także ew. brak by mi nie przeszkadzał. Mógłbym nawet przenieść ten duży plastik do sedana.
|
|
|