[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Bury - 16-01-2016, 15:58
Każdy ma inne priorytety.
Poprzednim sedanem jeździłem trasy po ponad 2 tys km,więc montując gaz myślałem inaczej niż przy tym.
telewizoor - 17-01-2016, 11:41
Nowy objaw!
Dzisiaj rano -8*, zapaliłem samochód przed trasą do Krakowa, ze dwie minuty pochodził i rura. Po jakimś kilometrze przeszedł na gaz i szarpie - standard. Zagrzał się do normalnej temperatury ale dalej poszarpuje dopiero tak po 8km przestało. Na zakopiance puszczam pieszego, ruszam z jedynki pełna moc i powyżej 4k obrotów zonk, samochód przerzuca się na benzynę i piszczy że koniec gazu (100km przejechane, średnio robię 250). Klikam na centralce przełączam z powrotem na gaz i bez problemu jedzie. W Krakowie jeszcze jedna próba, rura spod świateł jedynka, dwójka na bardzo wysokie obroty i nic, bez żadnych problemów... Ktoś ma jakąś podpowiedź co się mogło stać?
plecho1 - 17-01-2016, 12:20
Najlepiej było by nagrać oscyloskop z jazdy z momentu wystąpienia tego problemu, wtedy dokładnie było by widać czy to ciśnienie gazu czy może coś z wiązką instalacji LPG.
fredfm - 18-01-2016, 08:24
telewizoor napisał/a: | Nowy objaw!
Dzisiaj rano -8*, zapaliłem samochód przed trasą do Krakowa, ze dwie minuty pochodził i rura. Po jakimś kilometrze przeszedł na gaz i szarpie - standard. Zagrzał się do normalnej temperatury ale dalej poszarpuje dopiero tak po 8km przestało. Na zakopiance puszczam pieszego, ruszam z jedynki pełna moc i powyżej 4k obrotów zonk, samochód przerzuca się na benzynę i piszczy że koniec gazu (100km przejechane, średnio robię 250). Klikam na centralce przełączam z powrotem na gaz i bez problemu jedzie. W Krakowie jeszcze jedna próba, rura spod świateł jedynka, dwójka na bardzo wysokie obroty i nic, bez żadnych problemów... Ktoś ma jakąś podpowiedź co się mogło stać? |
pytanie jaki masz reduktor?? jaka temperatura przełączania?? mi wygląda że reduktor nie wyrabia termicznie i w momencie gdy auto potrzebuje gazu więcej nie jest w stanie go rozprężyć i odparować. Często się też tak dzieje gdy zatankujemy "letni" gaz w zimie:)) Podjedź na inną stację i zatankuj powinno pomóc.
Marcino - 18-01-2016, 08:36
Ja poprawiłem wczoraj wieczorem masę... sprawdzę jescze co się będzie działo bo nie było jak potestowac. CHce wyeliminować pozostałe rzeczy zanim zinwestuje w nowe wtryski.
plecho1 - 18-01-2016, 10:51
Jak będą warunki to nagraj oscyloskop. W sumie dla sprawdzenia samego napięcia może być nawet na postoju.
Marcino - 18-01-2016, 11:18
Nagram dziś jak bede jechał z pracy, nagrzeje go w mieście i przejadę się. Zmniejszyłem też ćiśneinie na reduktorze do 1.2 bar ale nie robiłem nawet autokalibracji.
Zastanawia mnie fakt że jak tyko wyłącze silnik to ciśnienie spada os razu na 0.7, a po załączeniu ponownym jest 0.8. Gdy tyko odpale silnik nawet zanim się przełączy na LPG od razu wskakuje 1.2 z powrotem.
Kolejny fakt to pompowanie ciśnienia przez reduktor, zauwazyłem ze nawet ponad 2 bary pompuje jak go mocno cisnę i pożniej zdejme nogę z gazu...
parian - 18-01-2016, 12:28
Sorry za jakość, ciemno było. W plastiku na górze mieści się trójkąt i trochę innych szpargałów, pod plastikiem, obok zbiornika zmieścił się lewarek.
Krzyzak - 18-01-2016, 18:20
Ja jednak nie będę chciał ciąć tego plastiku. Nie muszę mieć super pojemnej butli - te 40 litrów netto mi wystarczy. Czy butla 630/225 (lub 230) zmieści się bez cięcia? Daje ona ok. 44 litry netto co przy mojej jeździe pozwoli na 300-450 km.
Ewcia80 - 18-01-2016, 23:31
Hejka.Ostatnio wymieniałam kable i świece,ale niestety zapomniałam o nowej uszczelce tego kolektora ssącego.Wiem,że jak się odpali program gas syncro w stagu to pokazuje coś takiego jak MAF LUB MAP.Czy to jest właśnie wartość podciśnienia kolektora ssącego?Jesli tak,to jaka powinna być prawidłowa wartość dla 2.5 v6?Pytam,gdyż nie wiem czy przez to ,że założona jest stara uszcelka nie mam gdzieś lewego powietrza?A może inaczej to można sprawdzić?
telewizoor - 19-01-2016, 00:18
taki domowy sposób psikać plakiem albo jakimś autostartem w okolicach kolektora - jak wzrosną obroty to ssie lewe - dobrze mówię?
plecho1 - 19-01-2016, 06:45
Lepiej patrzeć wtedy na wskazania sondy lambda lub na korektę krótkoterminową bo przy małej nieszczelności trudno zauważyć zafalowanie obrotów a korekty czy sonda zmienią zachowanie.
Marcino - 19-01-2016, 08:10
Ewcia80 napisał/a: | Jesli tak,to jaka powinna być prawidłowa wartość dla 2.5 v6? |
U mnie jest około 0.33 na jałowych
Niestety nic wczoraj nie sprawdziłem, nie było kiedy.
adipaw - 29-02-2016, 09:43
parian napisał/a: |
- zbiornik 72l
|
Jaki to zbiornik ? Wymiary? Szukam co wejdzie najwięcej po wywaleniu szuflady
[ Dodano: 29-02-2016, 09:49 ]
Doczytałem 650 x 270 . Też taką dam bo mam uczulenie na małe butle.
Marcino - 03-03-2016, 10:10
Czy używaną butle z homologacją na 7 lat i papierami mogę wstawić do siebie i pozniej przejdzie to na przeglądzie?
|
|
|