To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

Sylwia - 03-03-2016, 11:03

będzie ok.
sprawdź czy numery z butli są takie same.
uważaj na butlę Irena, bo są stacje gdzie ich nie uznają (jak nie mają odbioru TDT)
najlepiej napisz co to za producent? Bormech Grodków- GZW. Stako?

Marcino - 03-03-2016, 11:27

Sylwia napisał/a:
będzie ok.
sprawdź czy numery z butli są takie same.
uważaj na butlę Irena, bo są stacje gdzie ich nie uznają (jak nie mają odbioru TDT)
najlepiej napisz co to za producent? Bormech Grodków- GZW. Stako?

Dzięki. NIe potrzebuję na już, we wrześniu mi się konczy ale szwagier coś ma.
Sprawdzę dokładnie papiery.

plecho1 - 04-03-2016, 21:51

A jak to jest z tą rzekomą ewidencją homologacji zbiorników LPG? Podobno już coś takiego działa od roku czy dwóch i niby diagnosta ma wiedzę, czy dany zbiornik był wcześniej zamontowany w innym aucie.
Marcino - 06-03-2016, 16:31

Cytat:
A jak to jest z tą rzekomą ewidencją homologacji zbiorników LPG? Podobno już coś takiego działa od roku czy dwóch i niby diagnosta ma wiedzę, czy dany zbiornik był wcześniej zamontowany w innym aucie.

Wie ktoś.... bo faktycznie mają wpisane na przegladzie... i jak tak wyjdzie to kupa...

adipaw - 06-03-2016, 18:03

co prawda nie ma się czym chwalic ale nie działa żadna ewidencja!! Robiłem w 4rech autach przeglad na papierze z piatego i nic. Nawet nikt do zbiornika nie zajrzy!
Sylwia - 07-03-2016, 11:54

to zależy na której stacji, u nas w Tychach, sprawdzają na 2-3 , czy to co na papierku pokrywa się z tym co na butli.-- to 1 sprawa.

Tobie chodzi o to że jak ktoś wpisywał LPG do dowodu to pani w urzędzie wpisała to w system i jest przypisany do danego auta! na razie to nie działa - w każdym razie u nas na Śląsku.

plecho1 - 07-03-2016, 22:16

Chodzi mi nie o wpisanie LPG w dowód a o samą homologację na zbiornik i przypisanie jej do konkretnego pojazdu - numeru VIN, jeśli ten sam numer homologacji zbiornika pojawi się przy innym aucie to takie auto przeglądu nie przejdzie. Parę razy spotkałem się z opinią, że taka ewidencja jest już prowadzona przez stacje kontroli a jednocześnie inni twierdzą, że to jeszcze nie działa dlatego ciekawi mnie czy ktoś wie coś o tym z własnego doświadczenia.
Marcino - 08-03-2016, 08:02

Ja wiem ze u mnie była wpisana homologacja, bo na ostatnim przegladzie Pan od razu powiedział ze zbiornik już tylko na rok...
adipaw - 08-03-2016, 08:17

Marcino napisał/a:
Ja wiem ze u mnie była wpisana homologacja, bo na ostatnim przegladzie Pan od razu powiedział ze zbiornik już tylko na rok...

Tak . U nas też wpisują. Potem jedziesz za 2 miesiace innym autem z tą samą homologacjęą i nic wszystko ok.

Marcino - 08-03-2016, 11:23

Może być, od kulku lat jeżdze zawsze na tą samą stację. Może zmienie tym razem...:)
CO nie zmienia faktu ze chce mieć sprawną butle z papierami, która napewno przezyje galanta, bo nie wiem jak długo będę nim jeszcze jezdził.

KamilR10 - 11-03-2016, 19:59

Cześć. Zastanawiam się nad instalacją gazu w swoim aucie. W temacie jestem kompletnie zielony. Jakie instalacje polecacie, jakie są koszty? Chciałbym na gazie robić 600-700 km, jaki zbiornik potrzebuję żeby taki dystans osiągnąć? Na co zwrócić uwagę przed instalacją gazu, co warto sprawdzić a co wymienić? Dodam że mam błąd sondy lambda od dobrych 30 tys km. Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie i porady.
plecho1 - 11-03-2016, 20:15

Przy instalacji LPG jak i przy zasilaniu benzyną sonda jest bardzo ważna bo na podstawie sygnałów przekazywanych z sondy sterownik silnika ustala odpowiednią dawkę paliwa.
Jeśli chodzi o instalację LPG, to najważniejszy jest kumaty i uczciwy gazownik który zamontuje odpowiednią instalację i właściwie ją wyreguluje.
Przy Twoim silniku to ceny powinny zaczynać się od minimum około 3000 zł chociaż nie wiem czy nie jest to zbyt mało przy 6 cylindrach. Przy zbiorniku w miejscu koła zapasowego raczej takiego dystansu nie osiągniesz, gazu silnik powinien spalać około 20% więcej niż benzyny w takich samych warunkach.

parian - 11-03-2016, 20:25

W trasie 600 km do zrobienia, przy spokojnej jeździe, o ile w sedanie wejdzie taki zbiornik jak w kombi. U mnie 72 litry, wchodzi 61, spalanie rzędu 10l/100km jest możliwe (ale w trasie).
Moje graty to:
- elektronika Stag Qmax
- wtryski barracuda
- reduktor stag r-01 czerwony
I tak jak przedmówca pisał, kumaty monter. To moja 3cia instalacja gazowa i pierwsza, z której jestem zadowolony w 100%.

ps. Widzę, że do mojego montera masz ok. 140 kilometrów, jak coś to mogę dać Ci namiar.

Bury - 11-03-2016, 21:41

KamilR10, napraw najpierw auto,żeby na benzynie było tip top,dopiero potem montuj gaz.
Nikt dobrze nie ustawi Ci gazu jeśli masz błąd sondy.
Tylko pamiętaj,że błąd sondy,to nie zawsze jest uszkodzona sonda.

adipaw - 17-03-2016, 09:22

Bury napisał/a:
KamilR10, napraw najpierw auto,żeby na benzynie było tip top,dopiero potem montuj gaz.
Nikt dobrze nie ustawi Ci gazu jeśli masz błąd sondy.
Tylko pamiętaj,że błąd sondy,to nie zawsze jest uszkodzona sonda.

Święta prawda!!

Ja dodam że 3000 to trochę mało na V6. 3500 już tak.
W tych pieniądzach kupisz kme nevo na wtryskach hana i reduktorze kme silwer butla w Koło 650x270 whodzi 60>lpg ale niewiem czy do sedana wejdzie.
Wszyscy zakładają staga i chwalą ale ja polecam kme. Bo v6 galanta nie jest wymagające dlatego stag daje radę. Ale w omedze v6 stag wymięka!
Mam wrażenie że jest straszny lobbing zakładów na staga.
W carismie przelatalem na kme 130tys bez dotykania potem instalka dostala nowy reduktor i listwę i śmiała dalej.
A ze stagiem miałem jazdy ciagle.