To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

Owczar - 17-03-2016, 09:30

Lobby na staga jest. Ale chętnie się dowiem w czym KME jest lepsze, że ogarnia V6 w omedze, a stag nie. No i co jest tak wymagające w v6 omegi.
plecho1 - 17-03-2016, 10:41

Czy to Stag czy KME czy sterownik innego producenta to nie ma większego znaczenia jeśli monter zna temat. Praktycznie wszystkie mają podobne możliwości.
KamilR10 - 17-03-2016, 10:52

dostałem dwie odpowiedzi :
Witam.

Jeżeli chodzi o pańskie auto zakres cenowy rozpoczyna się już od 3000zł.

Proponowaną przez nas instalacją jest Zenit PRO z wtryskiwaczem Hercules lub Hana i reduktorem KME Silver.

Koszt takiej instalacji ze zbiornikiem w miejscu koła zapasowago do 55litrów i wlewem gazu pod klapką wlewu paliwa wynosi 3500zł.

Opcją która także sprawdzi się w pańskim aucie będzie taka sama elektronika ale z wtryskiwaczem Valtek typ 30.

Tutaj zdecydowanie obniżymy koszt montażu o 500zł.

Pozdrawiam i zapraszam.

oraz:

WITAM.
MOGĘ ZAPROPONOWAĆ INSTALACJĘ BRC KOSZT 4200 LUB STAG 3700

Co myślicie? :) Jakieś sugestie ?

Tomi89 - 17-03-2016, 10:59

Jak za BRC to sporo krzyczą, ja założyłem za 3600, targuj się :mrgreen: . Jeżdżę już ponad 3 lata na niej i nie ma żadnych problemów. :wink:
parian - 17-03-2016, 12:20

KamilR10, druga wiadomość jest od montera, którego Ci poleciłem?
Jeśli tak to bierz od niego zestaw na stagu i barracudach. Wierz mi, że mitsu 2.5v6 ma w 1 palcu ;)

KamilR10 - 17-03-2016, 13:25

Tak druga jest od niego :)
Krzyzak - 17-03-2016, 14:19

Do V6 samą instalację z butlą i wtryskami barracuda można kupić poniżej 2000 zł - reszta czyli 1500 wzwyż kasuje instalator. Sprawdzałem.
Owczar - 17-03-2016, 14:56

Instalatorzy mają jeszcze upusty.

Ale zalęzy jak na to patrzeć. Instalator ponosi tez inne koszty. Licencja, uprawnienia, sprzęt i WIEDZA. Chociaż nie jest to rocket science, to z tym ostatnim jest jednak najgorzej. Jeśli ktoś się przyłoży i zrobi to jak powinien, to 1500zł taka usługa będzie warta.

Krzyzak - 17-03-2016, 15:08

Dokładnie Marcinie - dlatego spędziliśmy tyle czasu na łączach :)
adipaw - 17-03-2016, 16:21

Owczar napisał/a:
Lobby na staga jest. Ale chętnie się dowiem w czym KME jest lepsze, że ogarnia V6 w omedze, a stag nie. No i co jest tak wymagające w v6 omegi.

jeździłem omegą 3.0 v6 prawie 4 lata.
Na stagu non stop rozjazd map lpg i benzyna średnio co 6 miesięcy kalibracja i mapy na nowo i żaden gazownik nie daje sobie z tym rady, na stagu nie da się też wyeliminować zapentlania wtrysków i czasem jak się przeciągnie pod sam sufit i potem spokojnie to zrzuca gaz

na nevo nie ma takich problemów, nie montuje tych instalacji ale skoro działa to działa

co do cen to na świeżo jestem zestaw do gala 2,5 v6:
Reduktor silver s6 z zaworem 233zl
Zbiornik grodków lub stako 650/270 380zl
Wielozawor 200/30 143zl
Kme nevo 6 plus komplet 611zl
Wtr hana pojedyncze + rozdzielacze 446zl
Przewod faro 6 mm, 6m 28zl
Zlacza faro 6mm 10zl
Wlew sportowy :) pod klapke wlewu 30zl
Waz gumowy 5mm 3m 14zl
Waz woda 16 mm semperit 2m 11zl
Rurka miedziana 8 mm 2m 14zl
Elementy montazowe drobne 30zl

suma 1950 zł

taki zestaw kosztuje u gazownika 3650
ceny są z dobrego sklepu a gazownik od tych cen ma jeszcze rabat ale już niewielki.

Owczar - 17-03-2016, 16:26

adipaw napisał/a:
Na stagu non stop rozjazd map paliwo i benzyna średnio co 6 miesięcy kalibracja i mapy na nowo, na stagu nie da się też wyeliminować zapentlania wtrysków i czasem jak się przeciągnie pod sam sufit i potem spokojnie to zrzuca gaz

To nie wina sterownika tylko gazownika. Rozjadz map wynika z niewyłączenia autokalibracji. Mapa nie ma prawa się rozjechac jak jest ustawiona prawidłowo.
Zapętalnie wtrysków to kwestia mnożnika/ciśnienia. A tak BTW stag radzi sobie nawet w auutach gdzie zapętlają się wtryski PB.
Przerosty po cutoff to też kwestia montażu. Wysokie ciśnienie pracy plus reduktor, który robi duże przerosty ciśnienia i jedyny sposób to zrzutka gazu. jak ktoś dobrze dobierze komponenty i puści na odpowiednim mnożniku i cisnieniu to żaden z powyższego nie występuje.

To co opisałeś to przykład niekompetencji gazownika, a nie sterownika :) Tak właśnie powstają mity...

plecho1 - 17-03-2016, 22:04

Tak jak napisał Owczar, ten gazownik co tak twierdził to albo partacz albo kłamca. Mapy w sterowniku Staga powinny się pokrywać tylko podczas strojenia, później podczas jazdy w innych warunkach nie będą się pokrywały ale nie ma to znaczenia bo mapy służą tylko do regulacji i tylko podczas regulacji się na nie patrzy. Z reszta ustawianie na same mapy nie jest do końca wystarczające i dobry gazownik powinien doregulować korekty po obrotach na podstawie korekt paliwowych podejrzanych w sterowniku benzynowym oraz na podstawie odczytu z zewnętrznej sondy AFR.
adipaw - 17-03-2016, 23:26

No właśnie :) partacze gaz zakladali bo tak kupiłem już auto.
I nie było jak ratować. A całego nie chcialem robić.
Dla tego teraz robie jak należy.

Co do rozjazdu map. To nie odosobniony przypadek. Lpg w omedze v6 potrafi rozstroic sterownik pb !! Poczytać forum z ciekawości! !

plecho1 - 18-03-2016, 06:50

Jeśli chodzi o mapy w sterowniki benzynowym to oczywiście, że mogą się rozjechać ale nie przez sam sterownik tylko albo przez złe strojenie albo przez niewłaściwie dobrane wtryskiwacze lub przez za mało wydajny reduktor lub przez niewłaściwy montaż wtryskiwaczy. Najczęściej gaziarze parterze oddają auto po samej autokalibracji wolnych obrotów bo albo im się nie chce dokładnie wystroić bo już czeka następne auto na montaż albo tego nie potrafią i później są takie problemy ale to nie wina sterownika tego czy innego. Oczywiście są wyjątki jak Stag 4 Eco bez normalnego dostępu do korekt po temperaturze ale i tak nie ma tu znaczenia bo nie jest chyba już produkowany i jest do 4 cylindrów.
adipaw - 18-03-2016, 09:37

A jak wytłumaczyć fakt na pewno dobrze danych wtryskow czyli blisko wlotu wtryskow hana na bardzo krutkich dolotach red kme gold i takich jazd na 3.0 v6 opla. Gazownik jest dobry i nie robi na odwal dużo poprawił po partaczach ale i tak działy się akcje :(