[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
--Galancik96-- - 15-02-2016, 09:14
Witam
Czy środek do płukania silnika liqui mogły engine flush jest dobry, i spełnia swoje złożenia?
Oraz pytanie drugie na stykuie popychaczy lepszy będzie liqui mogły ceratec czy ceramizer do silników spalinowych?
Wybory na olej to mobil 1 ESP 5w30.
apple1910 - 15-02-2016, 11:30 Temat postu: ceratec Jestem po zalaniu silnika ceratec. W moim Galu akurat problemu z głośnymi popychaczami nie ma ,ale silnik zaczął pracować ciszej, oraz jest trochę bardziej dynamiczny.Ogólna ocena cerateca na duży plus
Janq - 15-02-2016, 14:07
--Galancik96--, LM Engine Flush jest dobry i bezpieczny.
--Galancik96-- - 15-02-2016, 14:54
Janq napisał/a: | --Galancik96--, LM Engine Flush jest dobry i bezpieczny. |
Też tak myślałem, poczytałem jeszcze trochę, i już jest zamówiony razem z LM wyciszenie popychaczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Dzięki za opinię.
Janq - 15-02-2016, 15:01
--Galancik96--, poczytaj wątek "płukanka silnika złe zło" -> pierwszy link w googlu. Moje doświadczenia i nie tylko :]
marcinzam - 01-03-2016, 23:09
Ciekawy test podgrzewania do wysokiej temperatury.
[ Dodano: 01-03-2016, 23:26 ]
mati_z napisał/a: | bialyjayz, też jeżdżę na LM High Tech 5W40 i nie zmieniłbym go na żadnego Mobila
Jedyny olej o którym jeszcze myślałem to Eneos, ale jest jeszcze droższy niż LM |
Ten olej wypadł bardzo dobrze w tym teście
Konop44 - 24-03-2016, 01:23
Ja do tej pory tez lalem ten co Krzyzak Mobil 5w30 ESP. Zadnych problemow,silnik cichutki a i spalanie jakby mniejsze porownujac do poprzedniego Valvoline. Zbliza sie wymiana i czeka mnie tez wymiana uszczelek swiec i pod pokrywa zaworow (olej w gniezdzie ) i sie tak zaczalem zastanawiac czy jest sens dalszego lania tego oleju (przebieg prawie 320 tkm ) czy przesiadka na Mobila Super 3000 5w30, ktory jakby nie patrzec jest o polowe tanszy. Sugestie mile widziane
apg2312 - 24-03-2016, 01:47
A czemu niby nie ma być sensu lania dalej porządnego oleju ? Sorry, ale pytanie jest cokolwiek dziwne
A co do ceny - na Ceneo Mobil 5w30 ESP jest w cenie 147 zł/5l. Uważasz, że to duży wydatek raz czy dwa razy w roku ?
Mandrake - 24-03-2016, 07:32
marcinzam napisał/a: | Ciekawy test podgrzewania do wysokiej temperatury.
[ Dodano: 01-03-2016, 23:26 ]
mati_z napisał/a: | bialyjayz, też jeżdżę na LM High Tech 5W40 i nie zmieniłbym go na żadnego Mobila
Jedyny olej o którym jeszcze myślałem to Eneos, ale jest jeszcze droższy niż LM |
Ten olej wypadł bardzo dobrze w tym teście
Obrazek |
Do jakiej temp podgrzali olej?
Krzyzak - 24-03-2016, 08:25
4 litry tego ESP wystarcza do V6 w zupełności. A kosztuje 110 zł na Allegro. W moim przypadku wymiana jest raz w roku. Myślę, że nie ma sensu kupować tańszego - bo nie powinieneś patrzyć na cenę końcową ale na różnicę. Wyjdzie pewnie koszt rzędu paru zł miesięcznie...
Konop44 - 24-03-2016, 10:15
Cytat: | A czemu niby nie ma być sensu lania dalej porządnego oleju ? |
Ano temu ze jak pisalem auto ma 320tkm i 13 lat. Wiekszosc mechanikow poleca zalanie 10W40!
Cytat: | Uważasz, że to duży wydatek raz czy dwa razy w roku ? |
Chcialbym po tyle olej kupowac, w tamtym roku za 4L banke placilem 59,99e + 1l na dolewke za 22e co daje sume daleka od 147pln ktora nie uwazam za wysoka tak nawiasem Dla porownania wspomniany wczeniej M 3000 to 30e za duza banke...
apg2312 - 24-03-2016, 10:48
Konop44 napisał/a: | Ano temu ze jak pisalem auto ma 320tkm i 13 lat. Wiekszosc mechanikow poleca zalanie 10W40! |
Ale co ? Z silnikiem coś się dzieje ? Stuka ? Zgrzyta ? Konsumuje olej i popija płynem chłodniczym i hamulcowym ? Stracił moc ?
Co za różnica, ile ma przebiegu ? Jeśli silnik jest w dobrym stanie, nic się z nim nie dzieje, to wytłumacz mi proszę, czemu chcesz przechodzić na gorszy lepkościowo i w sumie jakościowo olej ? Albo czemu "mechanicy" to polecają ?
Konop44 napisał/a: | Chcialbym po tyle olej kupowac |
Cóż, wbiłem tylko w wyszukiwarkę :
http://www.ceneo.pl/Oleje...CFRK3GwodiFQGlg
Hugo - 24-03-2016, 12:13
Konop44 napisał/a: | Ano temu ze jak pisalem auto ma 320tkm i 13 lat. Wiekszosc mechanikow poleca zalanie 10W40! | Boże Święty, idź do mechanika a nie jakiegoś głąba, który nie ma pojecia co mówi. Na Twoim miejscu po takim przebiegu zrobiłbym porządną płukankę silnika i zalał jakiś olej 0W40 żeby oczyścić silnik z nagarów. Założymy się, że będzie chodził jeszcze ciszej i kulturalniej i nie będzie żadnych wycieków?
Tomii - 24-03-2016, 13:47
Konop44 napisał/a: | czy przesiadka na Mobila Super 3000 5w30, ktory jakby nie patrzec jest o polowe tanszy. Sugestie mile widziane |
jak zamierzasz się pozbyć samochodu w najbliższym czasie i nie zależy Ci jak auto będzie się sprawowało u następnego użytkownika to lej 15w40 najtańszy z Lidla.
U mnie w prawie 19-letnim aucie przebieg też już powyżej 300 tyś km i co, leję japoński 100% syntetyk Eneos i sobie chwalę, oczywiście niektórzy pomyślą że to przerost formy nad treścią.... ale cóż, mają takie prawo.
Konop44 - 24-03-2016, 20:11
Ale mnie dolecialo jakbym conajmniej mineralem chcial go zalac... Chodzilo mi o to czy jest naprawde taka duza roznica mdzy tymi olejami jakby wskazywala na to cena. Dla mnie jako laika napewno jakas jest,zapewne w skladzie ale prosze o konkrety jak to wplywa na prace/ochrone silnika/osiagi itd. Inzynierem nie jestem, w rafinerii nie pracowalem a i do grupy 40 mln mechanikow i znawcow tez nie naleze.
Cytat: | Ale co ? Z silnikiem coś się dzieje ? Stuka ? Zgrzyta ? Konsumuje olej i popija płynem chłodniczym i hamulcowym ? Stracił moc ?
Co za różnica, ile ma przebiegu ? Jeśli silnik jest w dobrym stanie, nic się z nim nie dzieje, to wytłumacz mi proszę, czemu chcesz przechodzić na gorszy lepkościowo i w sumie jakościowo olej ? Albo czemu "mechanicy" to polecają ? |
poza tym ze czasami klekocze jak diesel i dolewam ponad lytre mdzy wymianami to nic...
Cytat: | Cóż, wbiłem tylko w wyszukiwarkę |
To i ja potrafie. Skoro taki oblatany jestes w internetach to wbij w wyszukiwarke miejscowosc w ktorej mieszkam ( nie ta z ktorej pochodze w PL), moze troche zmienisz podejscie. Wspolpraca z tutejszymi rzemieslnikami to istna katorga. Klubowicze z regionu zapewne potwierdza. Rozmawialem z czterema ,tylko jeden z nich (Polak) zasugerowal pozostanie przy obecnym oleju. Sprzedawcy ze sklepow motoryzacyjnych zalecali polsyntetyk.
Cytat: | Boże Święty, idź do mechanika a nie jakiegoś głąba, który nie ma pojecia co mówi. Na Twoim miejscu po takim przebiegu zrobiłbym porządną płukankę silnika i zalał jakiś olej 0W40 żeby oczyścić silnik z nagarów. Założymy się, że będzie chodził jeszcze ciszej i kulturalniej i nie będzie żadnych wycieków? |
Z tym akurat moze byc problem, patrz wyzej. Plukanki robione przy kazdej zmianie oleju. Zakladac sie nie mam zamiaru
Cytat: | oczywiście niektórzy pomyślą że to przerost formy nad treścią.... ale cóż, mają takie prawo. |
o to mi wlasnie chodzilo, czy to ma sens. Bo sie stanie gdybym wlal ten tanszy?
Bez trollowania prosze i dzieki za odpowiedzi
|
|
|