To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA

inq - 28-06-2013, 12:17

tomek84 napisał/a:
teoretycznie taki przelew nie powinien przejść
a ostatnio w praktyce pierwszy raz w życiu nie przeszedł mi przelew z podanym lewym adresem odbiorcy

Robię dość dużo przelewów i wszystko mi przechodzi. Zazwyczaj wpisuję tylko pole ADRESAT i nie zawsze pełną nazwę.
tomek84 napisał/a:
to jest to samo co zasłanianie tablic rejestracyjnych na zdjęciach

Tu akurat jest ten kłopot, że na takich forach jak to sporo ludzi wypisuje co ma i jak ma w aucie. Jeśli taki Kowalski pisze, że ma np. radio za 2 tysie i nigdy go nie wyciaga to jednak trochę kusi. Z biletem to trzeba by zgubić od razu klucze, ale wtedy i tak zmienia się zamki. Fałszywe dane skończyly się przy pierwszej szczegółowej kontroli (porównanie z dowodem) i duużą ilością nieprzyjemności.

tomusn napisał/a:
http://www.komputerswiat.pl/blogi/interwencje/2013/02/nie-da-sie-oszukac-na-allegro-nigeryjski-przekret-wciaz-dziala.aspx

Trzeba być niezłym matołkiem, żeby wysyłać komuś paczkę bez zaksięgowania kasy na swoim koncie. Tym bardziej jeśli chodzi o Nigerię itp.

JCH - 28-06-2013, 14:02

Wygląda na to, że wałek. Ale...
Yoshiko napisał/a:
no i żebym wysłała paczkę do UK i podała swoje dane z n-rem konta
zaproponuj odwrotną kolejność:
- przelew na konto (wartość + koszty przesyłki)
- wysyłka nawet na Księżyc

Pewnie skończy się nękanie mailami :)

Tomek - 28-06-2013, 14:07

inq napisał/a:

Trzeba być niezłym matołkiem, żeby wysyłać komuś paczkę bez zaksięgowania kasy na swoim koncie. Tym bardziej jeśli chodzi o Nigerię itp.

jak widzisz w tym artykule działanie jest dwu etapowe

najpierw chcą wyłudzić przesyłkę pokazując lewe potwierdzenie przelewu
jak ktoś jest naiwny to wysyła
* ktoś ma po kolei w głowie, to czeka na zaksięgowanie kasy na koncie

jeśli nastąpi * to wtedy próbują postraszyć cie FBI, i w założeniu masz pewnie oddać kasę
generalnie dziecinne mechanizmy

inq - 28-06-2013, 14:37

Z tym FBI to też przegięcie. Na pewno można sodziewać się ich interwencji w sprawie oszustwa przy zakupach w sieci. To jak z tymi wyłudzeniami "na wnuczka" - nabierają się nieliczni, ale zawsze znajdzie się ktoś chętny.
swinks_UK - 28-06-2013, 17:34

Yoshiko napisał/a:

mam się bać czy po prostu panikuję :shock:

Klasyczny scam.
Jak widzę, to gangi sobie upatrzyły allegro jako miejsce łatwego zarobku. No cóż, skoro skala zabezpieczeń klientów równa zero, a allegro nie ponosi żadnej odpowiedzialności. :wink:
Obecnie najbardziej popularne są wirtualne zakupy samochodów, przez naciągaczy rzekomo z UK. :wink:

Na przyszłość radzę akceptować jedynie płatności przez PayU, PayPal. Wtedy nasze dane są chronione, a towar wysyłamy dopiero po zaksięgowaniu gotówki na koncie.
I odwrotnie, płacimy za towar, a jak nie przyjdzie to można reklamować i mieć zwrot kasy bez szarpania się z naciągaczami.

Tomek - 28-06-2013, 17:55

swinks_UK napisał/a:

Jak widzę, to gangi sobie upatrzyły allegro jako miejsce łatwego zarobku. No cóż, skoro skala zabezpieczeń klientów równa zero, a allegro nie ponosi żadnej odpowiedzialności. :wink:

wiem, ze uważasz allegro za siedlisko największego zła w internecie, ale tutaj nie masz racji
bo allegro tutaj niczemu nie jest winne

to samo mogę zrobić na każdym portalu, łącznie z twoim ulubiony ebayem
bo w tej całej sprawie chodzi tylko o nawiązanie kontaktu mailowego z człowiekiem

ciekawe czy ebay wezmie w takiej sytuacji odpowiedzialnosc za cokolwiek :mrgreen:

[ Dodano: 28-06-2013, 18:01 ]
Odszukałem sobie moją niedawną korespondencję, od niejakiej Clair Jackson:

Cytat:
Thanks for the response ,I'm okay with the condition and the price and
as a matter of fact I'm ready to make the payment without any delay
through PayPal which is safe and reliable method of payment,because
this is the only method i can use due to my present location,So all
you have to do is just get back to me with your paypal account details
as follows :

Name:
PayPal Email address :
Address and phone number :
Total Cost of the item :

once i receive the details i will go ahead with the payment and if you
dont have a paypal account i will advice you to register for a paypal
account at {www.paypal.com} its very simple,secure and fast so as soon
as you get back to me with the paypal payment details ,I will make the
payment without any delay.But kindly note that i can not come over to
pick up the merchandise myself because I'm at work as i write you this
email I'm on the sea busy sailing, so after i have completed the
payment through paypal,a pick up agent will come over to you to pick
it up from you and deliver it to my son in the United Kingdom)Hope you
understand and hope to read back from you soonest.

Mrs Clair Jackson
41 Reedworth Street
Lambeth,Greater London SE114PQ
United Kingdom
+447024053866 (My Son will answer the phone because I'm not at home
presently,I'm at work in Bermuda like i said.

także nie było to jednak konto bankowe, a paypal, ale schemat ten sam.
Wkleiłbym moją ostateczną odpowiedź, po której nie było już kontaktu, ale obawiam się redbara :mrgreen:

swinks_UK - 28-06-2013, 18:10

Nie chodzi o maila, tylko o dane do tzw. identity fraud: imię, nazwisko i nr konta. W UK wystarczy by cieszyć się życiem na czyjś koszt.
Tomek - 28-06-2013, 18:11

swinks_UK napisał/a:
Nie chodzi o maila, tylko o dane do tzw. identity fraud: imię, nazwisko i nr konta. W UK wystarczy by cieszyć się życiem na czyjś koszt.

ale jaki ma to związek z allegro w przytoczonej sytuacji ??
tak samo - znajduję cokolwiek na ebay, nawiązuję kontakt, proszę o dane do przelewu, etc.

swinks_UK - 28-06-2013, 20:19

Tomek, jak dostaję priva na ebayu o dane do przelewu to omijam szerokim łukiem.
Założenie PayPala jest proste, nic nie kosztuje.
Zresztą zobacz jaki odsetek sprzedawanych rzeczy ma wymaganą płatność PayPalem, coś ponad 90%. Inne aukcje ignoruję. Dlatego, na kilka tysięcy transakcji byłem przewałkowany tylko 2 razy na drobne kwoty w początkach używania tego serwisu.
Natomiast wystawiając przedmioty na sprzedaż czasami się trafia dostawać privy czy akceptuję różne kosmiczne rozliczenia (bank transfer na ebayu zaliczam do kategorii dziwnych). Wtedy, krótka piłka, albo Paypal, albo żegnam.

Chodzi mi o to, ze jakimś dziwnym trafem milionerzy z UK, Afryki i Ukrainy upodobali sobie ostatnio allegro z superatrakcyjnymi ofertami zakupów.

Tomek - 28-06-2013, 20:24

swinks_UK napisał/a:

Chodzi mi o to, ze jakimś dziwnym trafem milionerzy z UK, Afryki i Ukrainy upodobali sobie ostatnio allegro z superatrakcyjnymi ofertami zakupów.

nie tylko allegro, bo ja miałem takie oferty i z gumtree (które to w UK też działa), jak również z tablicy ostatnio

[ Dodano: 28-06-2013, 20:26 ]
a nawet gdyby sobie upodobali allegro, to akurat to o marności allegro nie świadczy
dziś szukają na allegro, jutro na świstaku, pojutrze na randka.pl

stary alfer - 28-06-2013, 21:13

Miałem okazję rozmawiać z wieloma klientami, którzy bardzo prosili o wycofanie ich paczek z obrotu pocztowego. Zawsze robię co mogę, ale czasami nie da się z tym zrobić kompletnie nic. Co ciekawe Wyznaczony Operator Poczty w Nigerii nie świadczy usługi wycofania paczki. Wielokrotnie wysyłałem maile do Nigerii z prośbą o zwrot paczki jeśli tylko dotrze do kraju przeznaczenia. Nigdy odpowiedzi nie otrzymałem. Zakładam, że naciągacze doskonale o tym wiedzą.
Kiedyś udało mi sie uzyskać informację od klienta, że dostał powiadomienie o przelewie, ale Nigeryjczyk w jakiś sposób wycofuje wpłaconą kwotę. Dokładnie nie wiem jak działają reklamacje paypal, ale widocznie jest to możliwe. Na tyle możliwe, że ludzie wysyłają paczki.
Najczęściej wysyłanym towarem są telefony komórkowe i uwaga: suknie ślubne.
Jeśli ktoś padnie ofiarą i opamięta się dzień po nadaniu, napiszcie do mnie. Postaram się pomóc.
Jestem pracownikiem narodowego operatora ;)

JCH - 28-06-2013, 21:28

Tak czytam to, co piszecie i naszła mnie taka refleksja....
W 1991 roku (22 lata temu... o rany :shock: ) byliśmy "na stopie" we Francji. Wracając poznaliśmy w pociągu ze Zgorzelca pewnego Niemca. Jakoś tak rok czy dwa lata później zaprosiliśmy go na rejs po Mazurach. I w Mikołajkach chyba spotkał on jakichś Niemców, którym brakło kasy czy nie mogli zrealizować euroczeków (nie pamiętam już dokładnie, Mikołajki to była "dziura", najbliższy sensowny bank to pewnie w Olsztynie ;) ). Pożyczył im wtedy jakąś kwotę marek, wymienili się numerami kont.... zero problemu a 100% zaufania :!:
Czy to jest teraz, w obecnych czasach możliwie :?: Chyba jednak pora umierać ;)

stary alfer - 28-06-2013, 21:29

JCH napisał/a:
Chyba jednak pora umierać

Eeeee tam ;)

Trzeba być czujnym jak ważka ;)

koszmarek - 28-06-2013, 21:46

więc za kilka dni mija dokładnie pół roku pracy dla Skoda Auto. Strasznie szybko zleciało O_O'

I dzisiaj rozpoczęłam swój dwutygodniowy urlop ;)

Hubeeert - 28-06-2013, 21:49

JCH spotkałem w Peru rodaka mieszkającego na Florydzie.
Spotkałem go tu ->

Skończyła się mu karta pamięci CF w Canonie.
ponieważ miałem kilka swoich 4GB pustych bo Gene pożyczył mi swoją 32GB wręczyłem mu jedną z nich na zasadzie - potrzebujesz to Ci pomogę, odeślesz po powrocie.
Spotkaliśmy się wieczorem w knajpie w Cusco, popiliśmy piwa (fajnie smakuje na 3400 mnpm)
2 miesiące po powrocie zadzwonił telefon. Dzwonił bratanek znajomego z Florydy, prosił o spotkanie żeby oddac kartę. Dostałem nowiuteńką 8GB :) i podziekowania :)

Warto pomagać. :)