To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA

Krzyzak - 12-01-2025, 17:38

jacek11 napisał/a:
Mam złe doświadczenia z przesuwnymi.
mógłbyś się podzielić? bo mam takową ponad 15 lat, z mechanizmem - nigdy nie odśnieżam, bo zawsze sobie poradzi
a klasyczne bramy u sąsiadów to czasem nawet latem się krzywo zamykają
miałem dawno temu mały i dziwny problem, ale znalazłem przyczynę - kabelki od ustawień się ułamały bo fachowiec dał cieniutkie i od drgań się poddały, dokładnie tylko 1 kabelek
zmieniłem wszystkie na większy przekrój i plecionkę i brama jeździ idealnie - a ile miejsca więcej dzięki temu

jacek11 - 12-01-2025, 22:27

W sumie mogę. Na poprzednim zakładzie była przesuwna brama, i na początku jeszcze jakoś jeździła. Po kilku miesiącach już było gorzej, a po chyba roku od montażu została przecięta na połowę, i majster zrobił klasyczną otwieraną. Brama nie posiadała napędu. Kolejna jest u sąsiada na przeciwko. Ta od zawsze posiadała napęd, który wiecznie się psuł. Do tej pory często ktoś przy niej grzebie, bo są problemy. Następna, to na obecnym zakładzie, i tutaj niby jest dobrze, ale jest lekka, i wiotka, co powoduje że cała chodzi podczas przesuwania. Chwytak przy słupku nie przypomina już profilu C, bo ona za każdym razem trafia gdzie indziej. Ta również nie posiada napędu. Takie to moje doświadczenia z bramami przesuwnymi.
Jeśli u kogoś działa bezawaryjnie, to super. Niech dział jak najdłużej :)

joujoujou - 13-01-2025, 00:54

Dobry wieczór. :)
Krzyzak - 13-01-2025, 07:26

jacek11 - jeśli dobrze zrozumiałem, to opisane problemy są natury technicznej a nie funkcjonalnej
u mnie też był problem, który opisałem i który wyeliminowałem - tam jak widzę nikt nie skupił się na poszukaniu i rozwiązaniu, co mnie zaskakuje, bo skrzydła montuje się tam, gdzie nie ma gdzie bramy przesunąć (ja nawet musiałem na tych 6 m zrobić jej miejsce, bo działka na skosie)
jedynym faktem jest, że brama źle wykonana się chwieje, moja też, bo o ile cała rama jest sztywna, to ze względu na zdobienia ma ceownik z górnym łożyskiem gdzieś na 1/3 jej wysokości
łożyska dolne mam naprawdę dobre, wyważenie też itd. - generalnie największym atutem jest ilość miejsca, gdzie można ją zamknąć parkując tuż obok

jacek11 - 13-01-2025, 16:14

Krzyzak napisał/a:
jacek11 - jeśli dobrze zrozumiałem, to opisane problemy są natury technicznej a nie funkcjonalnej

Tak. Nie wnikam w funkcjonalność, bo każdy wybiera to, co dla niego lepsze. Nie wszędzie da się zamontować bramę suwaną, i tak samo jest z uchylnymi.

joujoujou - 14-01-2025, 00:00

Wypijmy za to. ;)
Marcino - 14-01-2025, 09:26

jacek11 napisał/a:
Jeśli u kogoś działa bezawaryjnie, to super. Niech dział jak najdłużej

Dobry. U mnie działa 13 lat bezawaryjnie. Raz nasypało duzo śniegu wiec nie mogła się domknać bo wlazło w uchwyt. Robiona i montowana samodzielnie. W tym roku mam zamiar ją trochę poszerzyć tzn na tyle ile pozwoli wysyniecie się profila po przestrawieniu jednej z rolek. Ale to musi być ciutkę cieplej.

jacek11 - 14-01-2025, 12:43

joujoujou napisał/a:
Wypijmy za to.

Skoro nalegasz :wink: :coffee2: :coffee2: :coffee2: :coffee2: :coffee2:

[ Dodano: 14-01-2025, 13:00 ]
Marcino, Tylko się cieszyć. Nie wszyscy mają ten komfort.
Ja też moją bramę robiłem sam, od a-do zet. Od projektu, do przykręcenia klamki w furtce. Jak na razie tylko domofon odmówił posłuszeństwa, i nie steruje zamkiem furtki. Ale to nie moja wina, tylko małej chińskiej rączki.

Krzyzak - 14-01-2025, 13:26

jacek11 napisał/a:
domofon odmówił posłuszeństwa, i nie steruje zamkiem furtki
mam to samo :) - niestety cyfrowe mają wspólne kable (+/-/read/write - najczęściej te 4) i potem już soft wie, co zrobić - czy włączyć kamerę czy elektrozaczep w furtce... gdyby był osobny kabel to pewnie by działał
a tak od pewnego czasu furtki z domu otworzyć nie mogę - i pewnie móc nie będę, bo moduł zewnętrzny już tyle razy zamókł, że mogło się wreszcie coś popsuć

joujoujou - 14-01-2025, 23:54

Wilgoć to zło. ;)
Marcino - 15-01-2025, 09:36

joujoujou napisał/a:
Wilgoć to zło. ;)

Nie zawsze - w LA by się przydała.

U mnie zamek furtki też świrował. Smarowanie pomaga :)

jacek11 - 15-01-2025, 17:45

Tak. Wilgotne miejsca też są potrzebne :wink:
joujoujou - 15-01-2025, 23:22

Kawa się pije. :)
jacek11 - 16-01-2025, 09:56

A nawet już wypita. Dzień wolny od pracy dzisiaj :D
Marcino - 16-01-2025, 16:15

Kawa 3 lub nawet 4 się pije.

@jacek11 - mam pytanie, jaka piła do zagłebiarki 165mm do cięcia płyt meblowych ? CMT 'orange tools" polecasz ?