[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Geometria zawieszenia
fj_mike - 23-07-2013, 18:55
Krzyzak napisał/a: | myślałem, że CTR to korea |
Hugo napisał/a: | Ostatnio sprzedawca w sklepie mówił mi, że to prawdziwe, w 100% japońskie części. |
CTR to mariaż koreańsko-japoński
Picakus - 24-07-2013, 11:46
fj_mike napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | myślałem, że CTR to korea |
Hugo napisał/a: | Ostatnio sprzedawca w sklepie mówił mi, że to prawdziwe, w 100% japońskie części. |
CTR to mariaż koreańsko-japoński |
Kod: | Koreańska firma CTR już od 1973 roku jest jednym z wiodących dostawców elementów zawieszenia i układu kierowniczego na potrzeby pierwszego montażu w pojazdach koncernów Kia, Hyundai, General Motors i innych. Wieloletnie doświadczenie i stale udoskonalane nowatorskie technologie produkcji sprawiają, że produkty tej marki cechują się dużą trwałością i starannością wykonania, a bardzo korzystny stosunek jakości do ceny zapewnia im znaczną popularność na niezależnym rynku części zamiennych. O wysokim poziomie wyrobów marki CTR świadczą nie tylko liczne międzynarodowe certyfikaty, jakimi szczyci się firma, ale i imponująca gwarancja oferowana przez nią na elementy układu kierowniczego i zawieszenia 3 lata bądź 60000 km. |
Tyle na temat firmy CTR
Tomasz87 - 05-08-2013, 19:06
Koledzy, koleżanki...
To w zasadzie jak jest z ustawieniem kąta pochylenia kół tylnych w Galancie?
Wymieniałem w weekend tuleje(tą w belce, bez mimośrody) i czy dobrze zaobserwowałem, że mimo jednej śruby mimośrodowej, to w zasadzie regulacji tego kąta nie ma ?
Gdzieś w poprzednich postach czytałem, że ktoś regulował pochylenie dystansem pod górny wahacz.... przecież na stacji diagnostycznej tego mi nie zrobią w ten sposób...
Ostatnio odmówili regulacji ze względu na zapieczoną śrubę mimośrodową na tulei... ale czy tym postawili by koła do odpowiedniego pochylenia ?
Hugo - 05-08-2013, 21:11
Tomasz87 napisał/a: | czy dobrze zaobserwowałem, że mimo jednej śruby mimośrodowej, to w zasadzie regulacji tego kąta nie ma ? | Śruba mimośrodową reguluje się zbieżność kół. Tomasz87 napisał/a: | ktoś regulował pochylenie dystansem pod górny wahacz.... | Tak właśnie reguluje się kąt pochylenia tylnych kół w tym aucie. Tomasz87 napisał/a: | ale czy tym postawili by koła do odpowiedniego pochylenia ? | J/w, nie.
Tomasz87 - 05-08-2013, 21:15
Hugo napisał/a: | Tomasz87 napisał/a: | czy dobrze zaobserwowałem, że mimo jednej śruby mimośrodowej, to w zasadzie regulacji tego kąta nie ma ? | Śruba mimośrodową reguluje się zbieżność kół. Tomasz87 napisał/a: | ktoś regulował pochylenie dystansem pod górny wahacz.... | Tak właśnie reguluje się kąt pochylenia tylnych kół w tym aucie. Tomasz87 napisał/a: | ale czy tym postawili by koła do odpowiedniego pochylenia ? | J/w, nie. |
Hugo, Dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń.
BTW... No to nie ma zbyt łatwo...
A tak przy okazji... Bo Ty, Hugo chyba robiłeś u siebie operacje podkładania dystansu pod górny wahacz...? Ile podłożyć!? Lewe pochylone - 1st. 42'; prawe - 1st. 36'. Masz jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Hugo - 06-08-2013, 00:13
Tomasz87 napisał/a: | Bo Ty, hugo chyba robiłeś u siebie operacje podkładania dystansu pod górny wahacz...? Ile podłożyć!? Lewe pochylone - 1st. 42'; prawe - 1st. 36' | Max. grubość podkładki to 4mm. Nie powiem Ci ile, aż tak się na tym nie znam.
Marcino - 06-08-2013, 08:22
Hugo napisał/a: | Tomasz87 napisał/a:
Bo Ty, hugo chyba robiłeś u siebie operacje podkładania dystansu pod górny wahacz...? Ile podłożyć!? Lewe pochylone - 1st. 42'; prawe - 1st. 36'
Max. grubość podkładki to 4mm. Nie powiem Ci ile, aż tak się na tym nie znam. |
A jak by mierzył elektroniczną poziomicą przekręconą do felgi.... dało by się to wyznaczyć doświadczalnie tzn ile mm/st?
robertdg - 06-08-2013, 09:01
Stosując podkładki pod górny wahacz trzeba zastosowac odpowiednio dłuższe śruby, ale przede wszystkim trzeba sprawdzić czy po odchyleniu wahacza opona/felga nie będzie się spotykała z rantem nadkola. Może być jeszcze tak, że spręzyny z tyłu sa wyeksploatowane i przez to się gubi kat pochylenia, jak również pozostałe elementy zawieszenia (tulejki, etc)
Tomasz87 - 06-08-2013, 09:53
robertdg napisał/a: | Stosując podkładki pod górny wahacz trzeba zastosowac odpowiednio dłuższe śruby, ale przede wszystkim trzeba sprawdzić czy po odchyleniu wahacza opona/felga nie będzie się spotykała z rantem nadkola. Może być jeszcze tak, że spręzyny z tyłu sa wyeksploatowane i przez to się gubi kat pochylenia, jak również pozostałe elementy zawieszenia (tulejki, etc) |
W zasadzie starałem się wszystko dobrze obejrzeć...
Tulejki dwie ostro sparciałe wymieniłem, reszta zdaje się wyglądać i działać normalnie.
Sprężyny... w zasadzie nie widać pęknięć, złamań, złego obsadzenia, czy nawet "dobijania" zwojów o siebie... Zastanawiam się tylko, czy znaczenie mogło mieć wyjęcie dodatkowych utwardzających sprężyn ze środka tych standardowych... Nie mogłem dobrać osłonki amortyzatora w te sprężyny, dlatego zmuszony byłem je wyrzucić... Może ktoś kiedyś przede mną ustawiał kąty na komplecie z tymi sprężynami... Co Wy na to?
Marcino - 06-08-2013, 11:29
A moze to są nie takie spręzyny jak trzeba tzn za miekkie?
Tomasz87 - 06-08-2013, 19:05
Marcino napisał/a: | A moze to są nie takie spręzyny jak trzeba tzn za miekkie? |
Tak dobry, żeby to wiedzieć to nie jestem...
Choć wydaje mi się, że tył mi teraz mniej obciążenia wytrzymuje...
Muszę włożyć znowu te dodatkowe sprężyny, zobaczymy co będzie...
nabucha - 22-08-2014, 09:07
Witam,
mam nadzieję, że piszę w dobrym temacie.
- podczas jazdy jak trafię kołem na jakąś większą nierówność odzywa się metaliczny stukot
- przy ustawianiu geometrii wyszło, że są różnice odległości kół pomiędzy stronami auta
np. z prawej strony odległość koła przedniego od tylnego wynosi 2.20 natomiast z lewej 2.35 (liczby przykładowe)
Co mogę z tym zrobić?
[ Dodano: 22-08-2014, 12:57 ]
Przepraszam dopiero teraz zorientowałem się jakiego babola strzeliłem.
Chodzi o to, że różnica pomiędzy stronami wynosi 1,5 cm a nie 15 cm
robertdg - 22-08-2014, 18:40
Wpierw organoleptyczna kontrola podwozia, następnie kontrola na płycie czy aby przypadkiem gdzies podłużnice nie skrótły po jakims zdarzeniu
zyziowaty - 11-10-2014, 20:40
Sorry, dawno się nie odzywałem, ale do rzeczy:
- ostatnia zima, po większych opadach śniegu jechałem "17-stką" z LBN do WAW, dociążony tył (3 samolotowe walizki + komplet załogi), trasa w miarę równa (trochę S i trochę DK) i mało co nie dostałem palpitacji serca przy prędkościach powyżej 50 km/h - tył latał jak jak wściekły - myślę OK, pewnie amory dokonały żywota. Temat odpuściłem na wiosnę - drogi suche, uspokoiło się.
- lato - ok, lekkie myszkowanie tyłu w zakrętach i nierównościach, do przeżycia, w czerwcu przegląd rejestracyjny u znajomych diagnostów (nie po to znajomość coby przeszedł, a coby dokładnie przetrzepali), wynik: amory OK, tzn 75%, niewielkie luzy w przednim zawieszeniu, niezwłocznie zniwelowane poprzez wymianę dwóch wahaczy prostych i banana (strasznie tłukł się na drobnych nierównościach).
- jesienią tego roku przyszło mi znów pojeździć z pełnym obciążeniem po niezbyt dobrych drogach naszej Polski Wschodniej i ból - po przekroczeniu 90 km/h na suchej drodze znowu zaczęło rzucać dupką i to dosyć mocno...
Rozpisałem się, ale do rzeczy: mam znajomego mechanika, tylko nieco starej daty - muszę go uczulić na sprawdzenie konkretnych elementów tylnego zwieszenia - podpowiedzcie których (amory na pewno wymienię bo "się zeszczały")
pzdr
zyziowaty
[ Dodano: 22-10-2014, 00:11 ]
OK, mimo braku odpowiedzi pojechałem na wstępną diagnozę tyłeczka :
- lewy łącznik stabilizatora wyrąbany - zamówiony
- łożysko prawego koła luźne - zamówione KOYO - zobaczymy jak pójdzie z wyprasowywaniem/wprasowaniem (luz jest dość spory i to jego obwiniałbym za latanie tyłka)
- jak wcześniej wspominałem amory - zamówiłem KYB Ultra SR (różnica pomiędzy Excel-G ok 30 PLN na oś nie robi jakiejś znaczącej różnicy)
- oczywiście do tego zestawy poduch, osłon i odbojów - też zamówione
całość - ok 850 PLN w częściach + robota, po zakończeniu operacji podzielę się wrażeniami
pzdr
zyziowaty
zdrzala - 18-12-2014, 07:24
Jakie macie doświadczenia z wahaczami poprzecznymi tylnymi firmy FEBEST (nr. 0425-EALH), aktualnie są dostępne na allegro za 140zł ?
|
|
|