To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

zbir - 14-03-2012, 17:25

nevercry napisał/a:

no i sprawdziłem. Wyszły herezje bo przy toczeniu się na luzie po asfalcie z prędkością 40km/h wskazywało 65dB ;] To nie może być miarodajne bo przecież sprawdzamy na różnych telefonach z różnymi mikrofonami. Tą aplikacje da się kalibrować ale trzeba mieć jakiś punkt odniesienia albo wzorcowy pomiar. Lub chociaż sprawdzać na takich samych telefonach. Testowane na Xprerii X10.

akurat o Xperii coś tam pisza na stronie tego programiku że nie działa, wiec sorry - jednal nie na wszystkie androidy:-) ale podobno większość pozostałych modeli jest już skalibrowana - w tym HTC Desire, na którym ja robiłem testy

sampler - 14-03-2012, 19:07

Ja probowalem kalibrowac program RTA na windows mobilez profesjonalnym sprzetem do pomiaru halasu. I mozna go tak ustawic ze jezeli skalibrujemy go ok dla halasu 68 dB to np przy 90 dB bedzie pokazywal 80. Niestety nie mozna w nim kalibrowac liniowosci pomiaru dla kilku natezen. Ale jezeli zmierzysz sobie halas w kabinie i nic nie zmieniajac w ustawieniach zmierzysz ponownie po wygluszeniu to pomiar powinien byc miarodajny
milo - 14-03-2012, 19:27

Sonometr takim będę mierzył Sonometr
deejay - 14-03-2012, 22:45

milo napisał/a:
Sonometr takim będę mierzył Sonometr

Posiadam właśnie taki sprzecik :wink:

sampler - 15-03-2012, 07:34

Jak bedziecie mierzyc sonometrem przed wygluszaniem to jezeli ten sprzet ma taka mozliwosc to zrzuczcie wszystkie harmoniczne dzwieku (podzial na czestotliwosci) zwlaszcza te najwyzsze. To pomoze na przyszlosc w doborze wygluszen do odpowiednich czestotliwosci emitowanych w kabinie.
nevercry - 16-03-2012, 14:33

Mimo tego, że byłem zadowolony z poprzedniego rozwiązania które polegało na podniesieniu drzwi to postanowiłem sprawdzić jeszcze jedną opcje. Kupiłem 6m tej uszczelki
http://uszczelki24.pl/ind...d-czarna-12-510
Zamówiłem ją wczoraj a przyszła DHL-em dziś więc szybko się uwinęli. Koncepcja była taka aby uszczelnić styk uszczelki kabinowej z drzwiami ponieważ tam ewidentnie było widać szczelinę o grubości ponad 3mm. Więc przykleiłem uszczelkę w miejsce zaznaczone na zdjęciu:

Zrobiłem tak ze wszystkimi drzwiami, które to oczywiście były już z powrotem opuszczone do pozycji w której zamykały się delikatnie bez trzaskania. Po przyklejeniu uszczelek szczelina pomiedzy drzwiami a uszczelką kabinową oczywiście została szczelnie zamknięta

Na stronie nie doczytałem (a raczej to zignorowałem), że zamówiona przeze mnie uszczelka jest podwójna. Znaczy się zamiast 6m które zamówiłem miałem 12m ;] Nadmiar ten postanowiłem wykorzystać aby jeszcze bardziej uszczelnić drzwi ale tym razem na styku uszczelki w drzwiach z kabiną samochodu. Nie wiedziałem czy jest tam jakaś szczelina bo po prostu nie da się tam zajrzeć. Przykleiłem uszczelkę w miejscu widocznym na zdjęciu przez całą długość drzwi przednich oraz tylnych.

Dobra teraz efekty. Uszczelki wg mnie nie rzucają się w oczy i dobrze wtapiają się w drzwi oraz karoserie. Drzwi zamykają się lżej w porównaniu do poprzedniej metody czyli podnoszenia ich na zawiasach. No i co najważniejsze to szum. Możecie mi nie wierzyć ale zniknął całkowicie. Nie ma się już wrażenia, że coś tu jeszcze jest nie tak. Jadąc po mieście kompletnie nie słychać mijanych samochodów. Dla porównania w aucie jest zbliżony poziom hałasu przy 160km/h jak wcześniej miałem przy 100km/h. A i tak jest to inny rodzaj hałasu bo nie gwiżdże czy syczy.

Zamówiłem 6m tej uszczelki ale do oklejenia wszystkich drzwi wystarczyło by 5m. Jeżeli ktoś nie chce oklejać styku uszczelki drzwi z karoserią to wystarczą 3m. Nie wiem na ile pomaga te podwójne oklejanie. Być może wystarczy uszczelnić tylko jeden styk. Uszczelka jest tania a roboty z oklejaniem jest jeszcze mniej jak z regulacją drzwi więc polecam spróbować...

keleron - 16-03-2012, 15:56

nevercry, Czy możesz podesłać link która usczelkę kupowałeś?
polaff - 16-03-2012, 17:06

nevercry, zaufałem Ci - właśnie wyklikałem zamówienie. Zobaczymy jaki będzie efekt.
nevercry - 16-03-2012, 18:05

bezpośredni link do uszczelki wklejony w poprzednim poście. podaje jeszcze raz

http://uszczelki24.pl/ind...d-czarna-12-510

polaff jeżeli szumi Ci przez nieszczelność drzwi to na 100% pomoże. Przetestuj jednak najpierw przyklejając tylko na drzwi. Sam jestem ciekaw które z uszczelek są źle zaprojektowane tzn. te na drzwiach czy karoserii.

dawidoski13 - 16-03-2012, 18:35

nie wiem ale nie otwiera sie ten link a też chciałem looknąć :wink: :?:
radek79 - 16-03-2012, 18:38

nevercry napisał/a:

nie wiem ale nie otwiera sie ten link a też chciałem looknąć :wink: :?:

kliknij w ten pierwszy nad zdjęciami

nevercry - 16-03-2012, 18:44

Uszczelka samoprzylepna typu D czarna 12-510 kupiona na http://uszczelki24.pl/
tomwasz - 16-03-2012, 18:59

nevercry napisał/a:
Dla porównania w aucie jest zbliżony poziom hałasu przy 160km/h jak wcześniej miałem przy 100km/h. A i tak jest to inny rodzaj hałasu bo nie gwiżdże czy syczy.

Szacun, chciało Ci się taki kawał jechać do Niemiec, żeby sprawdzić czy jest różnica przy 160... :D

Chyba też się skuszę na te uszczelki. Dzięki.

polaff - 16-03-2012, 19:17

tomwasz napisał/a:
nevercry napisał/a:
Dla porównania w aucie jest zbliżony poziom hałasu przy 160km/h jak wcześniej miałem przy 100km/h. A i tak jest to inny rodzaj hałasu bo nie gwiżdże czy syczy.

Szacun, chciało Ci się taki kawał jechać do Niemiec, żeby sprawdzić czy jest różnica przy 160... :D

Chyba też się skuszę na te uszczelki. Dzięki.

to na hamowni było :badgrin: :badgrin: :badgrin:

ja pewnie w przyszłym tygodniu będę testował jeśli tylko nie będzie padać cały tydzień :)

Anonymous - 16-03-2012, 19:19

polaff, daj znać jakie rezultaty będziesz miał :) , warto poznać też opinię drugiej osoby jak to wygląda, a raczej jak to słychać po tej operacji, dużo jeżdżę w trasy i na te wiosnę chcę już coś zrobić z tymi szumami.
nevercry, mógł byś zrobić jakieś lepsze fotki niż telefonem? interesuje mnie też jak rozwiązałeś łączenie uszczelek na krawędzi drzwi przy szybie... ogólnie duży plus za chęci bo może się to okazać najprostszym modem po doginaniu ramek by deejay.