To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Maciek - 27-03-2010, 16:13

Pierwsze Mikody kupiłem do Gala E32 4 chyba lata temu i z tego co wiem (sprzedane auto ale mam kontakt ze szczęśliwym posiadaczem) jeździ na nich do dziś. Nie były jednak nawiercane tylko pełne. W CoJOcie są chyba z rok i jest ok. Na początku tygodnia zamawiam do EA5A ale właśnie tuningowane :-) Przy tej cenie nawet jeśli byś wymieniał co 3 lata to i tak się opłaca ale nie sądzę.
Anonymous - 28-03-2010, 15:32

Maciek napisał/a:
Na początku tygodnia zamawiam do EA5A ale właśnie tuningowane

Cześć

Upewnij się czy powinieneś mieć tarcze o grubości 24 mm czy 26 mm.
Ja mam Gala z maja 2000 i mam tarcze 26 mm. Mikoda nie ma tych tarcz w ofercie (byłem u nich w firmie w Częstochowie)
Dodatkowo jak byłem (ok 3 marca) to tych tarcz o grubości 24 mm tez nie mieli - brakło im.
Jeśli masz zaciski dwu-tłoczkowe to masz prawdopodobnie tarcze 24 mm a jak masz jedno-tłoczkowe to 26mm.
Ja wymieniłem na tarcze ATE (219zł/szt. u Japaneze) i jak na razie jestem zadowolony - tydzień na nich jeżdżę

Owczar - 29-03-2010, 13:58

DigitalNinja napisał/a:
ATE lubią piszczeć z tarczami nie z kompletu

Nie spotkałem się jeszcze. Jeździłem na Ate na różnych tarczach. Bardzo sporadycznie zdarza się, że przy lekkim dohamowaniu można je usłyszeć.

Maciek - 29-03-2010, 14:48

danielm777 napisał/a:
Upewnij się czy powinieneś mieć tarcze o grubości 24 mm czy 26 mm

Mam 2 tłoczkowe :-) i chyba po VIN'ie sprawdzałem kiedyś że powinny być 24 mm.
danielm777 napisał/a:
Dodatkowo jak byłem (ok 3 marca) to tych tarcz o grubości 24 mm tez nie mieli - brakło im

A tarcze to Rafal wykupił :-)

misjonarz. - 29-03-2010, 17:21

Owczar napisał/a:
DigitalNinja napisał/a:
ATE lubią piszczeć z tarczami nie z kompletu

2 misiące już na nich jeżdżę i jeszcze ich nie slyszałem.
Maciek napisał/a:
A tarcze to Rafal wykupił :-)

ja też mam w tym swój udział :P

pipi_ja - 29-03-2010, 17:47

Tak jak pisze Owczar, czasem jak lekko dotykam hamulca to słychać delikatne popiskiwania. Nie zwracam na to uwagi bo piszczy naprawdę cicho i sporadycznie. Najważniejsze,że nie trzęsie już przy hamowaniu !!! ;)
jOkerek - 29-03-2010, 20:36

no i udalo sie tylne tarcze na 4 sruby NAWIECONE :D za podstawe posluzyly Textary
ponizej kilka zdjec z prac...

i jak efekt koncowy ? jutro pownienem sie uporac z zawieszeniem tak wiec zapraszam na moje miski / w temacie bedzie wiecej zdjec...

Anonymous - 29-03-2010, 20:44

jOkerek napisał/a:
i jak efekt koncowy ? jutro pownienem sie uporac z zawieszeniem tak wiec zapraszam na moje miski / w temacie bedzie wiecej zdjec...

rozumiem że nawiercenia na lewej i prawej tarczy są w odwrotnych kierunkach ?

jOkerek - 29-03-2010, 21:05

oczywiscie... tarcze sa kierunkowe
mitsu_marcin - 29-03-2010, 21:13

jesli chodzi o tarcze przód kupiłem takie http://www.allegro.pl:80/...lant_96_04.html i klocki przód/tył TRW - co myslicie o tym zestawieniu ??
misjonarz. - 29-03-2010, 22:06

też o nich myślałem ale nigdzie w necie nie mogłem znaleźć informacji na ich temat, więc odpuściłem.
bartezr - 29-03-2010, 22:31

no widze efekt koncowy nawet fajny... jOkerek jak wszystko zmontujesz napisz jak sie sprawuja bo sam jestem zainteresowany nawierceniem tylnych tarcz
Anonymous - 30-03-2010, 00:11

jOkerek napisał/a:
ponizej kilka zdjec z prac...
:supz:

ja swoich jeszcze nie robilem ...brak czasu

wawer82 - 31-03-2010, 14:48

Jestem pod wrażeniem bo pisaliście że tarcze tak długo idą od MIKODY a ja kupiłem je w poniedziałek a w środę ku mojemu zdziwieniu zawitał u mnie kurier.

Nie wiem czy wasze tarcze też tak wyglądały(tuningowane) ale u mnie wygląda jakby coś było z nimi nie tak. Wewnętrzne otwory nie są wypośrodkowane między tarczą wewnętrzną a zewnętrzna... Np. po jednej stronie tarczy wewnętrzna tarcza jest grubsza a po drugiej zewnętrzna... czy u was też tak było??? Czy to w czymś przeszkadza bo nie wiem czy to zgłaszać??

Tak to wygląda:

pipi_ja - 31-03-2010, 20:40

U mnie wyglądało tak samo. Założyłem je i narazie nic złego sie nie dzieje.