To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie

Psychic Og - 05-10-2009, 23:53

zrobiłem dzisiaj trase z Władysławowa do Gdyni i spowrotem jest to jakieś 95km i średnie zużycie wg. komputera to 7,2l więc nie ma dramatu... :] z tym że lampka GDI Eco non toper na zielono :D
Robson86 - 05-10-2009, 23:57

Psychic Og napisał/a:
średnie zużycie wg. komputera to 7,2l

Psychic Og napisał/a:
z tym że lampka GDI Eco non toper na zielono

hmm to duzo, jak jechales z ta "lampka" :P :)
Pozdroo

Psychic Og - 06-10-2009, 01:07

ja tankuję swoją Cari na BP 95 oktan jeśli zaleje 98 to zmniejszy spalanie?
Robson86 - 06-10-2009, 11:22

Psychic Og napisał/a:

Osobiscie nie wiem, ogolnie ile osob tyle opini :P
Ja od kilkunastu tankowan smigam na benzynkach klasy premium roznych marek, ale nigdy nie sprawdzalem spalania na podstawie przeechanych kilometrow przez jakies dzielenie itd. Uwazam ze samochod spali tyle ile sie wleje, a czy spali mi litr w ta czy w ta nie robi chyba jakiejs wielkiej roznicy :)
A roznice w spalaniu wg zaleza od tego jak ciezka masz prawa noge :P
A leje benzyny klasy premium zeby utrzymac silnik w czystosci :) i tylko dlatego :)
Pozdroo

Psychic Og - 06-10-2009, 14:11

dzisiaj podjade na BP i zaleje jakieś 98 albo v-power'a...
super bizon - 06-10-2009, 19:34

WITAM. Ja sprawdzałem spalanie mojego auta tak. Zalałem go benzyną po sam korek przejechałem 100km i na nowo zatankowałem no i mi wyszła suma.
ZEROSUPER - 06-10-2009, 19:44

Psychic Og napisał/a:

Niestety w naszych (czyt. polskich) warunkach trudno to ocenić z powodu kiepskiej jakości paliw. Jeżeli tankujesz "dobre" paliwo to zalanie 98 zamiast 95 spowoduje zwiększenie spalania.

Anonymous - 15-10-2009, 01:44

Ja już się przekonałem, ze zalewanie autka pod korek nie zawsze daje prawidłowy pomiar. Różnice mogą być liczone nawet w litrach. Okazuje się że zawsze w zbiorniku zostaje jeszcze miejsce na opary. Ale to tylko jest podparte wnioskami kilku mądrych mechaników.

Do rzeczy. Jakieś pół roku temu pisałem już tutaj na temat zbyt dużego spalania (13l w mieście 7,5l trasa). W sumie w tym czasie wymieniłem tylko podstawowe części takie jak filtry, olej i świeczki. Miałem nadzieje, żę spalanie będzie niższe latem, nic bardziej mylnego - 13,5l (klima). A więc sugestie kolegów, że ten typ tak ma odstawiłem parę tygodni temu na półką z bajkami. Postanowiłem zadziałać.
Kupiłem evoskan i zaczęła się jatka. Generalnie z jednym z forumowiczów doszliśmy do wniosku, że autko ma za bogatą mieszankę.
Wczoraj autko było w serwisie i mimo symbolicznej opłaty 180zł stwierdzono iż pojazd wg komputera jest "jakby zjechał z taśmy". Na przeglądzie gość po sprawdzeniu spalin też tak stwierdził.

Poruszony stratą gotówki odłożonej na nowe buciki, zajechałem do znajomego znachora mechanika żeby mi jeszcze sprawdził ciśnienie w cylindrach. Wyszło 17bar czyli wzorcowo. Jednak co zwróciło naszą uwagę to lekka smoła na wszystkich świeczkach. Dodać do tego fakt że co 1500km dolewam 0,5l oleju można wysnuć fakt, iż....
No i tu potwierdza się pomiar z evoscan'a

W programie eTech są podane 4 przyczyny okopcenia świeczek w ten sposób:
•Zła mieszanka
•Brudny filtr powietrza
•Przyrząd rozruchowy
•Niewłaściwy zakres temperatury świecy zapłonowej

Co wy o tym myślicie? Dodam jeszcze że jeździłem na różnych paliwach, wynik zawsze był zbliżony.

wenom44 - 26-10-2009, 20:41

Witajcie Maniaki.
Chciałem zrobić sobie test i zalałem pod korek. Zrobiłem 790 kilometrów, głównie w mieście pomiędzy Zabrzem, a Chorzowem (20 km w jedną i 20 z powrotem). korki w Zabrzu + obwodnica. Zajechałem na Stację i wlałem... 65 LITRÓW. POWIEDZCIE CZY MNIE ORŻNĘLI NA LUKOIL, czy benzyna się gdzieś rozeszła po przewodach??? Bo nie wiem czy mam robić awanturę.

saphire - 26-10-2009, 21:20

65l to teoretyczna pojemność baku - praktycznie da się chyba wlać więcej jak krzywo (czyli nie poziomo) stoisz przy tankowaniu i zalejesz pod korek - wtedy w baku nie zostaje poduszka powietrzna bo zamiast niej wlejesz paliwo i wchodzi więcej.
FRYC6KF - 26-10-2009, 21:41

to jak ty kolego na pełnym baku zrobisz tylko 790 kilometrów to bardzo mało ja jak swojego zaleje do pełna to zrobie 1100kilometrów w mieszanej trasie.... ale jak zaleje kijowego paliwa to zrobie tylko 600kilometrów.... jest ogromna różnica w paliwach na polskim rynku... :evil: :evil: :evil:
wenom44 - 26-10-2009, 22:13

FRYC6KF napisał/a:
to jak ty kolego na pełnym baku zrobisz tylko 790 kilometrów to bardzo mało ja jak swojego zaleje do pełna to zrobie 1100kilometrów w mieszanej trasie.... ale jak zaleje kijowego paliwa to zrobie tylko 600kilometrów.... jest ogromna różnica w paliwach na polskim rynku... :evil: :evil: :evil:

nie wyjeździłem wtedy do końca, chciałem sobie policzyć różnicę, ale to 65 litrów mnie trochę wkur..., a z matmy cieniutki byłem :lol: będzie test od nowa

[ Dodano: 26-10-2009, 22:14 ]
dobra, no to jakie paliwo polecacie?

FRYC6KF - 26-10-2009, 22:16

najlepiej zrobić test na całym baku wtedy wychodzi nam średnia spalania na 100 kilometrów i jest wiarygodna.... ja już testowałem wiele razy... i nie znam drugiego takiego bęzyniaka co by tyle palił.... nie ma to jak miśiek :D :D :D :D :D
robertdg - 26-10-2009, 22:18

wenom44, Shell, moj Misio na tym sprawuje sie najlepiej, jak raz zatankowałem na Statoilu, to zaczely sie dziac hocki klocki, zapalala sie kontrolka ChceckEngine i wogole auto bylo jakies takie mulowate, osobiscie moge polecic Shella, tankuje paliwo głównie Vpower 99+
wenom44 - 26-10-2009, 22:19

FRYC6KF napisał/a:
najlepiej zrobić test na całym baku wtedy wychodzi nam średnia spalania na 100 kilometrów i jest wiarygodna.... ja już testowałem wiele razy... i nie znam drugiego takiego bęzyniaka co by tyle palił.... nie ma to jak miśiek :D :D :D :D :D

więc napawasz mnie optymizmem :lol: