Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie
Psychic Og - 05-10-2009, 23:53
zrobiłem dzisiaj trase z Władysławowa do Gdyni i spowrotem jest to jakieś 95km i średnie zużycie wg. komputera to 7,2l więc nie ma dramatu... :] z tym że lampka GDI Eco non toper na zielono
Robson86 - 05-10-2009, 23:57
Psychic Og napisał/a: | średnie zużycie wg. komputera to 7,2l |
Psychic Og napisał/a: | z tym że lampka GDI Eco non toper na zielono |
hmm to duzo, jak jechales z ta "lampka"
Pozdroo
Psychic Og - 06-10-2009, 01:07
ja tankuję swoją Cari na BP 95 oktan jeśli zaleje 98 to zmniejszy spalanie?
Robson86 - 06-10-2009, 11:22
Psychic Og napisał/a: | ja tankuję swoją Cari na BP 95 oktan jeśli zaleje 98 to zmniejszy spalanie? |
Osobiscie nie wiem, ogolnie ile osob tyle opini
Ja od kilkunastu tankowan smigam na benzynkach klasy premium roznych marek, ale nigdy nie sprawdzalem spalania na podstawie przeechanych kilometrow przez jakies dzielenie itd. Uwazam ze samochod spali tyle ile sie wleje, a czy spali mi litr w ta czy w ta nie robi chyba jakiejs wielkiej roznicy
A roznice w spalaniu wg zaleza od tego jak ciezka masz prawa noge
A leje benzyny klasy premium zeby utrzymac silnik w czystosci i tylko dlatego
Pozdroo
Psychic Og - 06-10-2009, 14:11
dzisiaj podjade na BP i zaleje jakieś 98 albo v-power'a...
super bizon - 06-10-2009, 19:34
WITAM. Ja sprawdzałem spalanie mojego auta tak. Zalałem go benzyną po sam korek przejechałem 100km i na nowo zatankowałem no i mi wyszła suma.
ZEROSUPER - 06-10-2009, 19:44
Psychic Og napisał/a: | ja tankuję swoją Cari na BP 95 oktan jeśli zaleje 98 to zmniejszy spalanie? |
Niestety w naszych (czyt. polskich) warunkach trudno to ocenić z powodu kiepskiej jakości paliw. Jeżeli tankujesz "dobre" paliwo to zalanie 98 zamiast 95 spowoduje zwiększenie spalania.
Anonymous - 15-10-2009, 01:44
Ja już się przekonałem, ze zalewanie autka pod korek nie zawsze daje prawidłowy pomiar. Różnice mogą być liczone nawet w litrach. Okazuje się że zawsze w zbiorniku zostaje jeszcze miejsce na opary. Ale to tylko jest podparte wnioskami kilku mądrych mechaników.
Do rzeczy. Jakieś pół roku temu pisałem już tutaj na temat zbyt dużego spalania (13l w mieście 7,5l trasa). W sumie w tym czasie wymieniłem tylko podstawowe części takie jak filtry, olej i świeczki. Miałem nadzieje, żę spalanie będzie niższe latem, nic bardziej mylnego - 13,5l (klima). A więc sugestie kolegów, że ten typ tak ma odstawiłem parę tygodni temu na półką z bajkami. Postanowiłem zadziałać.
Kupiłem evoskan i zaczęła się jatka. Generalnie z jednym z forumowiczów doszliśmy do wniosku, że autko ma za bogatą mieszankę.
Wczoraj autko było w serwisie i mimo symbolicznej opłaty 180zł stwierdzono iż pojazd wg komputera jest "jakby zjechał z taśmy". Na przeglądzie gość po sprawdzeniu spalin też tak stwierdził.
Poruszony stratą gotówki odłożonej na nowe buciki, zajechałem do znajomego znachora mechanika żeby mi jeszcze sprawdził ciśnienie w cylindrach. Wyszło 17bar czyli wzorcowo. Jednak co zwróciło naszą uwagę to lekka smoła na wszystkich świeczkach. Dodać do tego fakt że co 1500km dolewam 0,5l oleju można wysnuć fakt, iż....
No i tu potwierdza się pomiar z evoscan'a
W programie eTech są podane 4 przyczyny okopcenia świeczek w ten sposób:
•Zła mieszanka
•Brudny filtr powietrza
•Przyrząd rozruchowy
•Niewłaściwy zakres temperatury świecy zapłonowej
Co wy o tym myślicie? Dodam jeszcze że jeździłem na różnych paliwach, wynik zawsze był zbliżony.
wenom44 - 26-10-2009, 20:41
Witajcie Maniaki.
Chciałem zrobić sobie test i zalałem pod korek. Zrobiłem 790 kilometrów, głównie w mieście pomiędzy Zabrzem, a Chorzowem (20 km w jedną i 20 z powrotem). korki w Zabrzu + obwodnica. Zajechałem na Stację i wlałem... 65 LITRÓW. POWIEDZCIE CZY MNIE ORŻNĘLI NA LUKOIL, czy benzyna się gdzieś rozeszła po przewodach??? Bo nie wiem czy mam robić awanturę.
saphire - 26-10-2009, 21:20
65l to teoretyczna pojemność baku - praktycznie da się chyba wlać więcej jak krzywo (czyli nie poziomo) stoisz przy tankowaniu i zalejesz pod korek - wtedy w baku nie zostaje poduszka powietrzna bo zamiast niej wlejesz paliwo i wchodzi więcej.
FRYC6KF - 26-10-2009, 21:41
to jak ty kolego na pełnym baku zrobisz tylko 790 kilometrów to bardzo mało ja jak swojego zaleje do pełna to zrobie 1100kilometrów w mieszanej trasie.... ale jak zaleje kijowego paliwa to zrobie tylko 600kilometrów.... jest ogromna różnica w paliwach na polskim rynku...
wenom44 - 26-10-2009, 22:13
FRYC6KF napisał/a: | to jak ty kolego na pełnym baku zrobisz tylko 790 kilometrów to bardzo mało ja jak swojego zaleje do pełna to zrobie 1100kilometrów w mieszanej trasie.... ale jak zaleje kijowego paliwa to zrobie tylko 600kilometrów.... jest ogromna różnica w paliwach na polskim rynku... |
nie wyjeździłem wtedy do końca, chciałem sobie policzyć różnicę, ale to 65 litrów mnie trochę wkur..., a z matmy cieniutki byłem będzie test od nowa
[ Dodano: 26-10-2009, 22:14 ]
dobra, no to jakie paliwo polecacie?
FRYC6KF - 26-10-2009, 22:16
najlepiej zrobić test na całym baku wtedy wychodzi nam średnia spalania na 100 kilometrów i jest wiarygodna.... ja już testowałem wiele razy... i nie znam drugiego takiego bęzyniaka co by tyle palił.... nie ma to jak miśiek
robertdg - 26-10-2009, 22:18
wenom44, Shell, moj Misio na tym sprawuje sie najlepiej, jak raz zatankowałem na Statoilu, to zaczely sie dziac hocki klocki, zapalala sie kontrolka ChceckEngine i wogole auto bylo jakies takie mulowate, osobiscie moge polecic Shella, tankuje paliwo głównie Vpower 99+
wenom44 - 26-10-2009, 22:19
FRYC6KF napisał/a: | najlepiej zrobić test na całym baku wtedy wychodzi nam średnia spalania na 100 kilometrów i jest wiarygodna.... ja już testowałem wiele razy... i nie znam drugiego takiego bęzyniaka co by tyle palił.... nie ma to jak miśiek |
więc napawasz mnie optymizmem
|
|
|