Nasze Miśki - 2-gi Maćkowy Galancior
Krzyzak - 06-08-2017, 22:37
Bzyk_R1 napisał/a: | miejsce gdzie klocek suwa się po szynie | się nie smaruje - nigdy tego nie rób
Maciek - 15-08-2017, 18:58
Nie smarowałem nigdy i działało. Blaszki oczyszczone z pyłu i dobrze się trzymają. To musi być coś innego.
Bzyk_R1 - 15-08-2017, 21:17
Krzyzak, jakieś powody dla których nie powinno się smarować tych miejsc? Widzisz dosyć długo męczyłem się z dźwiękiem "foki podczas godów" wydobywającego się z tylnego zacisku. Okazało się że wewnętrzny klocek stał i delikatne wciskanie hamulca wyciszało dźwięk. Po zastosowaniu pasty TRW w miejscu gdzie suwa się w zacisku mam spokój.
Maciek - 01-01-2018, 17:44
Misiek ostatnio robi spore trasy (1000-1200km) nazbierało się, więc kilka spraw do załatwienia. Na pierwszy ogień poszedł skrzypiący (jak się okazało) wahacz (uszkodzenie tulei metalowo-gumowej z jednej strony i sworznia z drugiej). Wstawiłem ulubione Yamato Kolejna sprawa to wymiana łożysk (kupiłem od razu z piastami NTY) Może jeszcze przed wyjazdem uda się wymienić rolkę napinacza (dolna od klimy). Przed nami wymiana kpl. sprężyn, gdyż osiadł już mocno niestety
Przy stanie licznika 240500 wymiana oleju. Ponownie Motul 8100 X-clean PLUS 5W-30 + filtr Mann + przed zabiegiem Liqui Moly Engine Flush.
Krzyzak - 01-01-2018, 19:32
Maciek napisał/a: | Może jeszcze przed wyjazdem uda się wymienić rolkę napinacza | to jeszcze tego nie zrobiłeś? - w razie gdybyś jednak jechał przez moją wiochę to daj znać
Maciek - 03-01-2018, 20:07
Krzyzak napisał/a: | to jeszcze tego nie zrobiłeś? |
Jak pisałem tego posta to rolka nie była jeszcze wymieniona.
02.01 odebrałem po 8.00 a o 9 z minutami zaraz przed wyjazdem już była wymieniona.
Zbir dojechał bez problemu, obecnie jestem już w Rydze
Krzyzak napisał/a: | w razie gdybyś jednak jechał przez moją wiochę to daj znać |
Rozmawialiśmy w sobotę i jeszcze raz dzięki za propozycję
Maciek - 18-02-2018, 18:47
17.02.2018 wymiana oryginalnych (mocno zmęczonych) sprężyn na inne (dzięki Hugo) od kombiaka Auto z 36 cm poszło do góry o 2 cm. Po załadowaniu bagażnika i 4 osób stoi wyżej niż na starych, gdy stał pusty.
Niestety podczas dzisiejszej podróży (950km) kilka razy przyblokował mi się delikatnie tłoczek w lewym tyle. Było odczuwalne bicie w tym kole. Miałem już problem z tym tłoczkiem w zeszłym tygodniu, ale poczyściłem i chodził niby luźno. Prowadnice nasmarowane, klocki i tarcza ok, blaszki czyste. Nie wiem, co jest grane.
robertdg - 18-02-2018, 18:51
Tłoczek blokuje sie w zacisku na krawedzi miedzy uszczelniaczem płynu a uszczelniaczem przeciwpylowym - na tym drobnym elemencie wytworzyla se korozja i zhamowuje plynny ruch tloczka
Maciek - 18-02-2018, 19:40
Jest prawdopodobnie tak jak piszesz. Czeka mnie wyrwanie całości i zrobienie remontu generalnego
|
|
|