To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi

Pawel34 - 14-10-2009, 14:05

Zamówiłem Yokohama W Drive 205 60R16 H 96 XL - 420 zł za szt. z montażem. Jak trochę je potestuję opowiem o swoich wrażeniach ;) W sobotę montaż.

Jakie tanie aluminiowe felgi ze strony http://www.rtec.pl/felgi/rial możecie polecić na zimę (w cenie do 400zł)? Może ktoś z Was już takie felgi użytkował w zeszłym roku?

krzychu - 14-10-2009, 15:00

Dla tych co się śmiali ze mnie że tak wcześnie wymieniam. Dzisiaj sobie przyjechałem do domku po drodze pokrytej śniegiem. Jest prawie 15-sta i ani razu nie przestało "kidać" śniegiem. A z auta musiałem z 3-4cm śniegu po nocy zebrać.
Ps. Co ciekawe letni płyn do spryskiwaczy Sonax wytrzymał temperaturę -3 stopnie.

Anonymous - 14-10-2009, 15:26

Spokojnie krzychu.
Co prawda następne dni też do najcieplejszych nie będą należały ale na zmianę opon jeszcze przyjdzie czas :)

krzychu - 14-10-2009, 15:42

Czyli jak jedziesz po drodze pokrytej śniegiem albo błotem pośniegowym to blokujesz wszystkich jadać z polowe wolniej żeby jechać bezpiecznie (chodź to pojęcie względne) czy jedziesz niebezpiecznie? Bo ja dzisiaj paru takich blokujących drogi musiałem wyprzedzać i tylko ciągle na CB słyszałem pytania czy zajadą na letnich do Milówki, Jeleśni itd.... (samobójcy).
Pawcho - 14-10-2009, 17:16

hehe jak najbardziej popieram Krzycha ja też już wymieniłem :P Nawet się zastanawiałem czy nie za wcześnie ale widać nie. Podobno przyszły tydzień ma być cieplejszy ale temp. mimo tego nie przekroczą 10 st. więc nie ma na co czekać.Przynajmniej nie stałem w pięknych kolejkach do zmiany opon, a dzisiaj są już całkiem niezłe.
Anonymous - 14-10-2009, 17:26

krzychu, Ty mieszkasz w górach.
Też bym miał już założone zimówki.
Ja mieszkam w takim rejonie, że śniegu na ulicach nie ma i nie będzie pewnie jeszcze przez najbliższy czas.
Wszystko co leci z nieba nawet przez ziemią topnieje więc o warstwę śniegu na drogach się nie martwię.
A i tak zapowiadane są ocieplenia po tym tygodniu.

krzychu - 14-10-2009, 19:45

Podobno Warszawa i Lublin to równiny (chodź Lublin trochę na 5 pagórkach leży no ale do gór DALEKO) a w wiadomościach pokazywali zablokowane drogi przez "letniaków" .....

Popieram zdanie administracji dróg jaka jest skuteczność pługi-piaskarki stojącej w korku? Ktoś zaspał ale na pewno nie drogowcy bo ich według mnie dalej na drogach nie powinno być (za mało śniegu żeby wypuścić pługi). Ciesze się tylko że do prac nie musiałem się dzisiaj dostać bo droga Żywiec -> BB podobno znowu po blokowane jak co roku na pierwsze śniegi.

risc - 14-10-2009, 21:04

Ja w górach nie mieszkam, ale koła przełożyłem w poniedziałek z racji niezbyt optymistycznej prognozy pogody właśnie na dzień dzisiejszy. Jak wyszedłem z roboty to na samochodzie było 15cm śniegu i drogi nie wyglądały za fajnie, tak że współczułem tym, którzy jeździli dzisiaj na letnich. Teraz temperatura 0'C w nocy ma być poniżej 0'C, za oknem ciągle pada więc jutro też będzie fajnie :)

Pozdrawiam,
risc

ohayo - 15-10-2009, 06:34

Kupiłem Nokiany sugerując się Waszymi opiniami. Cena przystępna. Jednak w sklepie, który wybrałem, cena tej opony podskoczyła z 317 do 369 w ciągu jednego dnia. Na szczęście znalazłem inny, gdzie cena wciąż ta sama, ufff. Będę jeździł na dotychczasowych felgach aluminiowych.
Pozdrawiam

Karwoś - 15-10-2009, 08:13

Ja też wymienilem już 10dni temu i nie narzekam - akurat tem poniżej 10st a i do pracy się jedzie o 8 to jest max 5. Zimówkom sie nic nie stanie jak bedzie i 15 - w wole to niż wleczenie się za letnikami - co wczoraj mialo miejsce.
gzesiolek - 15-10-2009, 09:23

Ja wczoraj po Krakowie i obwodnicy poruszalem sie calkowicie bezpiecznie na letnich...
Nie blokowalem ruchu, chyba ze ktos uzna za blokowanie ruchu jazde obwodnica 115-120km/h...
Ale gratuluje przewidywania dla tych co zmienili... ja zmienie jak sie przewala teraz te tlumy panikujacych... ;)
A dzis do pracy pojechalem autobusikiem co by losu nie kusic... ;)
Jakos tak w zimnie mniej ludzi w autobusach ;) jakis plus jest...

Anonymous - 15-10-2009, 09:34

gzesiolek napisał/a:

A dzis do pracy pojechalem autobusikiem co by losu nie kusic... ;)
Jakos tak w zimnie mniej ludzi w autobusach ;) jakis plus jest...

Tak offtopicując powiem, że musieliby mi nieźle zapłacić abym zamiast samochodem w taką pogodę wybrał się autobusem.
Ale ja rozleniwiony jestem więc pewnie tak już mam :)

Pawcho - 15-10-2009, 10:07

Cholera faktycznie trzeba by kiedyś przypomniec sobie jak to drzewiej bywało.Lata już człek nie korzystał z komunikacji miejskiej, a teraz tramwaje takie fajne :) Muszę się przejachac ale poczekam do wiosny.
Tercel - 16-10-2009, 10:43

Uważam, że jak do wszystkiego to co niczego. Jednak po wczorajszej lekturze Auto Świat i przedstawionym tam teście opon zimowych i jednej wielosezonowej coś mnie jednak tknęło. Większość tras robię w mieście na mokrych i czarnych nawierzchniach. Czasami wyjazd do głównej drogi ok. 200 m w śniegu jeśli taki się pojawi. Nawet jak zasypie to i tak do pracy nigdy mi się nie śpieszy. Mogę jechać na 12.00 albo i wcale. Dlatego zastanawiam się nad takimi oponkami: http://opony.auto.com.pl/...ctor%204Seasons W zimie może da radę na moje wymagania tylko jak będzie latem ? czy na każdym zakręcie będę wchodził z piskiem i darciem opon ?
Pozdrawiam

Anonymous - 16-10-2009, 10:49

Tercel napisał/a:
Uważam, że jak do wszystkiego to co niczego. J

Masz rację - http://www.auto-motor-i-s...-test-7503.html