To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

jacek11 - 01-12-2008, 22:37

HamanN napisał/a:
a czy jak napisze tutaj abyście mogli pomóc mi skompletować coś na moje potrzeby ?

Proponuje:

Uniden pro 510xl,lub 520xl.
Ten drugi posiada Rf.gain.(przydatne w mieście)
Antena:
President Floryda.(nie rzuca się w oczy,w mieście jest dobra,i tania :D )

Pozdrawiam :)

HamanN - 02-12-2008, 00:05

jacek11 napisał/a:
Antena:
President Floryda.(

znalazlem aukcje gdzie jest napisane :"nie wymaga strojenia"

To prawda ?

Anonymous - 02-12-2008, 09:52

pawliku napisał/a:
Wahadełko – ruch wahadłowy organizowany najczęściej podczas remontu lub budowy drogi. Ruchem wahadłowym odbywającym się na jednym pasie kieruje sygnalizacja świetlna.

Konik – ciągnik siodłowy czyli ciężarówka ciągnąca naczepę.

Misiaczek na hulajnodze – policjant na motocyklu. Rzadko spotykany, ale zabójczo skuteczny.

Dyskoteka – widoczne z daleka „koguty” i światła samochodów policyjnych, karetek i straży pożarnej. Jeżeli na drodze trafisz na dyskotekę, znaczy to, że ktoś nie zmieścił się w zakręcie.

Margines – szerokie pobocze oddzielone od jezdni wyraźną linią.

Zatwardzenie – korek lub inne utrudnienia w ruchu, które sprawiają, że ruch jest poważnie spowolniony.

Mobilek – każdy użytkownik CB radia poruszający się po drodze.

Misiaczki – popularna drogówka. Opiekuje się tylko i wyłącznie kierowcami i ich samochodami.

Suszarka – ręczny radar wykorzystywany przez patrole drogówki. Przestarzały, ale wciąż na topie.

Krokodyle – Inspekcja Transportu Drogowego. Dla samochodów osobowych nieszkodliwa, za to dla ciężarówek – same nieprzyjemności.

Federalni – oddział prewencyjny policji.

:)

[ Dodano: 01-12-2008, 15:50 ]
i jeszcze troche :)

szerokosci- szerokiej drogi

Ścieżka- droga

lustereczko w twoją stronę - vice versa

szklane oko -fotoradar

kolego z XXX nie masz lewego/prawego oczka - nie ma swiatla w autku z którejś strony

Dodajmy jeszcze:

Śmietnik - Przenośny fotoradar

Pauza - (dotyczy kierowców ciężarówek) postój na sen, lub przymusowy postój wynikający z tachografu.

HamanN napisał/a:
a czy jak napisze tutaj abyście mogli pomóc mi skompletować coś na moje potrzeby ?

90% jazdy to miasto (Szczecin) :P , a w trase rzadko wiec i zasieg nie bedzie mi mega potrzebny ?

Antena chyba na magnes co by mi pod uczelnia nie podwedzili ...

Jakies sugestiew c o zainwestowac bo w mandaty juz nie chce :P ??

ps. najlepiej zeby radyjko bylo maksymalnie małe :)

Z tym maxymalnie małym to nie przesadzaj.....ale >>>Uniden<<< z tych małych jest już dość dobry.

Tylko szukaj bez anteny.....a antenę kup sobie dłuższą.....Na miasto (jak piszesz) nie musisz mieć anteny Presidenta czy midlanda.....Tylko pamiętaj że im tańsza antena tym większa jest konieczność jej strojenia (anteny, kabla).

krzychu - 02-12-2008, 19:50

Leper - ciągnik rolniczy powodujący kilometrowe korki który powinien zjechać i przepuścić a nigdy tego nie robi.

Krzychu

pawliku - 02-12-2008, 20:05

krzychu napisał/a:
Leper - ciągnik rolniczy powodujący kilometrowe korki który powinien zjechać i przepuścić a nigdy tego nie robi.

hehe dobre :) nie słyszałem jeszcze tego a i nie leper tylko LEPPER :D

Anonymous - 03-12-2008, 09:49

HamanN napisał/a:
znalazlem aukcje gdzie jest napisane :"nie wymaga strojenia"

To prawda ?

Nie koniecznie, a nawet pokusiłbym sie o stwierdzenie że trzeba ją stroić....

pawliku napisał/a:
krzychu napisał/a:

hehe dobre :) nie słyszałem jeszcze tego a i nie leper tylko LEPPER :D

Jak go zwał, tak go zwał....ważne że wiadomo o co chodzi....

mikomik - 10-12-2008, 21:08

powtórzę po raz kolejny na miasto nie inwestuj w antenę
zainwestuj w matchera
i podłącz do niego antenę od radia samochodowego
wystarczy z nadmiarem a jak to zrobić poczytaj na tym forum w okolicach 17-19 strony
z drugiej strony to widzę że stwarzacie sami sobie problemy zamiast popatrzec na fizykę albo namądre książki o CB radio gdzie łopatologicznie napisane co i jak
ale jak wolicie nabijać kieszeń sprzedawcom różnych "markowych anten" to wolna wola:)
pozdro a w zasadzie bajo i szerokości:)

Anonymous - 10-12-2008, 23:16

mikomik napisał/a:
ale jak wolicie nabijać kieszeń sprzedawcom różnych "markowych anten" to wolna wola:)

Ja swoją kupiłem za 73zł......i jak dla mnie super.....Jedyny problem to radio....bo pomimo jego jakości to Squelch ma do d..... i musi być ciągle skręcony....

thoma_s - 11-12-2008, 06:59

Siema Ja zakupiłem sobie alana 102 do tego antena president florida i cyka bez żadnego ale... max co ta antena potrafi (po dostrojeniu) to 8 km ale to wzupełności wystarcza..

Pozro.

mariusz_skc - 28-12-2008, 23:42

ja posiadam aktualnie CB Radio President Harry II i antenkę President ML - 145 i powiem szczerze że piękny sprzęt będzie jeździł póki się nie zepsuje :D
Przed Harry'm miałem Taylor'a II i to był najgorszy President jakiego słyszałem...
Na początku Alan 100 plus, powiem że dobre radyjko za dobrą cenę.
Potem był Midland 1001z i powiem że dość słabe.
Ale jak słyszałem że President dobry tak zakupiłem i nie żałuje. :)

Anonymous - 29-12-2008, 11:48

Bo president jest dobrym producentem, tak jak i magnum (ale nie to marketowe). Ja poluję na radio Magnum m-9. Normalnie bajka :) Ale to tylko na stację. Do auta polecam presidenta, Alana. Kiedyś dobre były też nasze polskie Uniden-y.
mariusz_skc - 29-12-2008, 13:22

a co do Magnum to jak chodzą radyjka i antenki?
i jeszcze jedno pytanie, czy ten zaczep do anteny cb żeby do klapy przykręcić to jest uniwersalny i pasuje na każdą klapę ?
bo mam zamiar dla polepszenia efektu zrobić sobie stałą masę, żeby magnesu nie mieć..

Anonymous - 29-12-2008, 14:55

mariusz_skc napisał/a:
a co do Magnum to jak chodzą radyjka i antenki?

Same anteny to nie wiem, ale radia to nawet do 1600zł.

mariusz_skc napisał/a:
czy ten zaczep do anteny cb żeby do klapy przykręcić to jest uniwersalny i pasuje na każdą klapę ?

Niby tak, ale jednak nie na każdą klapę pasują. Spotkałem się z tym że jednak od spodu (miejsce gdzie się śrubki przykręca) za dużo wystawało, i klapa nie chciała się zamknąć. Uchwytów jest dużo, zarówno rodzai jak i producentów. Pamiętaj jednak że taki uchwyt ma śrubki, którymi się go mocuje. Niszczą one lakier, i w tych miejscach może rdzewieć blacha. Jak podłożysz jakąś gumę pod uchwyt (żeby go odizolować od blachy) i poprowadzisz masę na kablu powinno być cacy.

mariusz_skc - 29-12-2008, 18:36

no dzięki dzisiaj na pewno coś popatrzę..
a co do zasięgu ile da radę zyskać na stałej masie i czy redukuje to w jakimś stopniu szumy?

jacek11 - 30-12-2008, 12:21

mariusz_skc, sprawdż czy klapa ma dobrą masę.
W moim poprzednim galu klapa bagażnika miała za słabą masę
i po przeniesieniu anteny na klapę,radio przestawało odbierać.
Radzę najpierw sprawdzić.
:)