To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

fj_mike - 21-02-2010, 19:37

j13mk napisał/a:
Hugo, KYB - japońska dobra firma klepana w Czechach. ;) U tego gościa z allegro - razem z odbojami

Owczar napisał/a:
Nie wszystkie, ja kupiłem na przod made in Japan :D

Tylne amorki KYB mam czeski natomiast przednie są japońskie.

Ja także od nich kupiłem KYB. Feedbacka dodam w innym dziale, ale przyznam, że są solidni i cenowo też atrakcyjni. Nie wyszło im trochę z dobraniem odboi na amortyzatory przednie. Ale pozostawiłem stare a te od nich zwróciłem.

j13mk - 21-02-2010, 20:28

fj_mike napisał/a:
Nie wyszło im trochę z dobraniem odboi na amortyzatory przednie.
Mieli mieć pasujące do Naszych Gali... szkoda, bo jak stare będą już mocno zbite to znów kombinacje.
fj_mike - 21-02-2010, 22:02

j13mk napisał/a:
Mieli mieć pasujące do Naszych Gali... szkoda, bo jak stare będą już mocno zbite to znów kombinacje.

Do amorków dali mi taki osłono-odbój, ale ta część która miała spełniać rolę odboju była za krótka. Zadzwoniłem do nich i o tym powiedziałem, będą szukać dalej. Te oczywiście mogłem zwrócić.
j13mk zobacz do tematu mojego miśka jak to wygląda (dzisiejszy post).

Owczar - 21-02-2010, 22:04

Od matiza są troszkę podobne, jednak średnica wewnętrzna otworu w odboju jest troszkę za duża. Miałem rzeźbić, ale stare były ok.
robertdg - 21-02-2010, 22:09

Od Forda Pasują odboje do amorów, są dłuzsze i mozna je idealnie długościa dopasować poprzez usunięcie garba, niestety nie wiem od jakiego to forda bo nie wnikałem w szczególy, przez przypadek zobaczyłem je w sklepie forda i odrazu "na oko" mi spasiły więć wziąłem, a były to odboje razem z osłoną przeciwbłotna.
nemo22 - 22-02-2010, 13:51

Mam do was pytanie czy ktoś spotkał się z podwójnymi sprężynami w Galancie Kombi 2.0 EA2W to standard czy jakiś wymysł holendrów skąd sprowadziłem autko?

Przejrzałem już chyba całe forum i nie znalazłem żadnej informacji na ten temat a u mnie dwie sprężyny są i nie wiem jak z mocowaniem do innych producentów

Amortyzatory są KYB MR235616

Padł mi jeden i nigdzie nie ma o nich informacji czy są jakieś zamienniki czy tylko oryginały KAYABA
Może ma ktoś zbędną sztukę drugi mam na poziomie 89% więc szkoda zmieniać całości

robertdg - 22-02-2010, 16:50

nemo22, zacznijmy od tego ze amortyzatory wymienia sie parami, pokaż na zdjeciu jak u Ciebie wyglada rzekomo sprezyna podwójna, bo sprezyna w Galancie Kombi jest z grubszego preta nawijana, ale powinna byc pojedyncza, amory sa grubsze od tych co wystepuja w sedania, wszystko napisane w tym temacie.
bieniak - 22-02-2010, 17:27

ale u mojego ojca też w kombi 98rok była podwójna.i sie zastanawiałem o co chodzi.i tez to było ea2w z holandii.piękne bordowe .uwazaj na te amorki obejżyj je dokładnie .bo w moim kombi wylał się jeden i niebyło czuć tego w drodze aż się trafiło na falista droge i docisneło tył pękło mocnowanie sporęzyny na amortyzatorze........wąska droga i rów......
jafo2 - 28-02-2010, 15:21

Witam. Poczytałem sobie troszkę i też mam pytanko.
Mam zawieszenie Eibach typ 6026 czyli obniżenie o 30mm. Teraz pytanko czy do tych sprężyn powinno się brać: KYB Exel-G czy KYB Ultra SR?

gem1 - 28-02-2010, 16:33

KYB Exel-G - przy takim obniżeniu (-30/35), bez szkody dla żywotności amorów.
Jeżeli wyższe -40 i więcej to już tylko Ultra SR

fck - 03-03-2010, 22:24

przyłączę się do tematu. Muszę zmienić amorki na tyle, moje autko galant sport edition sedan 2.0 1998 rok na zawiasie (sprężyny eibacha). Zdecydowałem się na kayabę, jednak w inter carsie mają 2 modele na tył niby budowa ich taka sama a cena i oznaczenie kodowe inne. Pierwsze to KYB341213 a drugie to KYB351030 Ultra SR, które zatem wybrać?? chcę, żeby po wymianie gal stał tak samo nisko jak przed zmianą amorów
Hugo - 03-03-2010, 22:35

fck napisał/a:
które zatem wybrać??
KYB341213
fck - 03-03-2010, 22:46

Hugo poleciłeś te tańsze, dlaczego??
ultra SR są chyba twardszym amorem więc wydawało mi się, że bardziej podpasuje to sporta

fj_mike - 03-03-2010, 22:51

fck napisał/a:
ultra SR są chyba twardszym

Są twardsze.

fck napisał/a:
wydawało mi się, że bardziej podpasuje to sporta

Zależy czego oczekujesz? Ja stawiałem na komfort i mam Excel-G. Zastanów się czego chcesz.

fck - 04-03-2010, 09:07

chcę żeby galant po wymianie nie stanął wyżej niż teraz stoi :) Prawdopodobnie zdecyduję się na ultra sr