[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach
mxostry - 12-11-2016, 19:24
Przed ostatnich kilka dni czytam ciagle po kilka razy 3 podziały forum cYli system audio w lancerze , głośniki lancer i wyciszenie lancera i im więcej czytam tym bardziej głupieje powiem szczerze , chodzi mi o to zeby polepszyć audio ale bez łupania tub w bagażniku itp . Słucham jazzu , rocka , muzy z lat 80 tych itp nienawidzę lupaniny , dlatego myśle o tym by w barierze dźwięku wyciszyć 4 drzwi w sedanie i dać twittery i zmienić dwa głośniki z przodu rozmawiałem z gościem stamtąd i cena za robotę plus materiał Ok 2.000 pytanie takie czy opłaca sie to robic czy wy byście to zrobili ?
[ Dodano: 12-11-2016, 19:28 ]
Aha dodam jeszcze ze dokładanie wzmacniaczy subwoofera zmiana radia itp za bajońskie sumy albo wyciszanie całego lancera mnie nie interesuje to lepiej sprzedac auto i kupić mazdę 3 nowa niż wkładać bez końca , chciałbym wystarczająco poprawić sobie komfort audio
kujot - 12-11-2016, 19:39
No tak czytałem to ale dalej nie mam jednoznacznej odpowiedzi.
Czy do mojego radia 6CD bez obsługi USB można dołożyć jakiś moduł?
Poniżej Napisałeś również o wymianie radia na taką z navi i tu mam problem bo napisałeś o przeprogramowaniu komputera, na czym ma ono polegać, gdzie to można zrobić i za ile?
Tyku a może wiesz jaki model radia będzie pasował u mnie i będzie miał obsługę USB. jest tego trochę na allegro i każde naklejka inna, czy zmiana na takie radio także będzie wymagać przeprogramowania?
Gregs98 - 12-11-2016, 19:45
Witam. Kolejne pytanie do fachowców 😆 elektryk twierdzi że w moim Lancerze 2008 r. padł wzmacniacz. Niestety bardzo ciężko znaleźć wzmacniacz do Lancera więc sugerując się zdaniem sprzedawców kupiłem wzmacniacz od najnowszego modelu Outlandera. Pytanie czy ten wzmacniacz będzie współgrać z systemem Rockford?
tyku - 12-11-2016, 23:15
kujot, Ja tylko zacytowałem tokyo Chcesz wiedzieć więcej to go odszukaj.
mxostry, Bez wzmacniacza nie ma audio. Głośniki wymienisz i tak nie będzie dobrze, a wydasz 2 tys. zł.
Gregs98, Pewnie tokyo będzie wiedział.
mxostry - 13-11-2016, 00:28
Tyku czyli wniosek taki ze gra nie warta świeczki , szkoda kasy jednym słowem , ci z bariery dźwięku opowiadają ze zajebiscie bedzie poczuje różnice ale wiem , po przewertowaniu 3 tematów , ze masz doświadczenie wiec ci wierze . Prawda taka ze nie chodzi mi o wzmacniacze itp ale mój ojciec ma Sx 4 suzuki w wersji premium i naprawdę te audio juz niezłe chodzi mowię niezłe bo mam porównanie z tego względu ze najpierw miałem merca e klasę w dobrym wydaniu a potem S klasę w jeszcze lepszym i podejrzewam ze choćbym włożył 10 .000 to i tak tego efektu nie bedzietyle ze przy S klasie zjadła mnie eksploatacja tego auta (i akurat benzyna w S 500 była najtańsza Z eksploatacji dlatego wolałem kupić nowego Japończyka a z mitsu mam takie doświadczenie ,ze mój ojciec miał colta 1983 w roku 1989 takie czasy były ze mówili ze to jednorazówki bo wszyscy O VW marzyli . potem Colt 1989 w wersji USA imported from dodge potem nowszy colt potem lancer 1999 i do tej pory mamy pajero colta i lancera w rodzinie i dlatego wybrałem ta markę i kupiłem nówkę zeby nie mieć problemów ale wiem ze premium z tego nie zrobie
Golotheman - 14-11-2016, 07:20
mxostry, najważniejsze wyciszenie. Ja mam tego niby bajecznego roxforda, a fajnie gra tylko na postoju. W trakcie jazdy, przez szum kół i otoczenia cały dźwięk ucieka gdzies... i staje się mdły i płytki. Ale nie mam ochoty robić premium z takiego auta, które z założenia miało być surowe. Trzeba po prostu podgłośnić ;p A najgorsze są chyba te głośniki w przednich drzwiach - tak płaskie że dramat. W ibizie mam tylko 4 głośniki (2 drzwi + 2 twittery w słupkach) i dźwięk jest miodzio... także nie ma reguły. Także do wszystkich którzy chcą założyć RF - przejedźcie się z kimś, kto to ma. Bo różnica w słuchaniu na parkingu a jazdą jest diametralna... Uważam, że nie warto. Jak już chcecie dołożyć RF - zróbcie to porządnie i wsadźcie coś lepszego..
tyku - 14-11-2016, 10:38
Golotheman, Niezadowolony jesteś z Rockforda, ponieważ masz zwykłe radio. Druga sprawa to brak wyciszenia, bez którego system audio nigdy nie będzie dobrze grał w tak ciężkich warunkach jakie panują w samochodzie.
marcink - 14-11-2016, 11:32
Miałem okazję posłuchać audio u Was obu i muszę, przyznać, że nawet na postoju dobre wyciszenie robi różnicę.
wiewioor - 14-11-2016, 15:14
marcink napisał/a: | nawet na postoju dobre wyciszenie robi różnicę. |
Wyciszenie/wygłuszenie niezależnie od postoju czy też nie zrobi ogromną różnicę dla CA. Pamiętajmy, że drzwi w naszych Lancerach są strasznie słabo wygłuszone. Jeżeli zrobimy to z głową i dokładnie wygłuszenie drzwi stworzymy komorę wolną od metalu - a to jest dla dobrego grania naprawdę ważna sprawa.
Wygłuszenie drzwi polecam każdemu, niezależnie od ilości prac i $ którą chce się przeznaczyć, ponieważ dobre wygłuszenie czasem daje osiągi dużo lepsze od wymiany sprzętu, dokładania procesorów, itd.
Oczywiście w zależności od zastosowanych materiałów oraz poświęconego czasu przy wyklejaniu komory (chyba że zlecimy to zakładowi od CA) możemy poprawić znacząco jakość słyszanego dźwięku
tyku napisał/a: | mxostry, Bez wzmacniacza nie ma audio. Głośniki wymienisz i tak nie będzie dobrze, a wydasz 2 tys. zł. |
Zawsze można napisać, że bez dodatkowych part`sów będzie gorzej jakości dźwięk. Natomiast na standardowym wzmacniaczu też można się pobawić w zmianę głośników itd, itd. Ważne żeby wiedzieć co chce się osiągnąć, jaki mamy budżet i wszystko to zaplanować. Choć OEM wzmacniacz zespolony z jednostką nie powala to na rynku są głośniki przystosowane do małych mocy. Standardowe głośniki (bez RF) wg schematów mają 15W (znamionowej) [przy 50W dla RF]. Dalsze pytanie przy jakim zniekształceniu THD ale takich danych dla OEM głośników raczej nie znajdziemy. Niezależnie od powyższego moc to nie wszystko. Jest wiele innych parametrów równie ważnych dla dobrego słuchania niż tylko moc. I napiszę że wymiana OEM głośników w Lancerze na dobry odseparowany zestaw z małą mocą, przyzwoitym jedwabnym tweeterem na zwrotnicy (nie żadne kondensatory) może również fajnie grać na OEM wzmacniaczu w jednostce. Choć sam również uważam, że przyzwoity wzmak dla przodu jest konieczny do dobrego grania to moje pojęcie dobre granie może być wypaczone, bo jak wiadomo różne są odczucia dobrego grania.
Odnośnie mxostry napisał/a: | wyciszyć 4 drzwi w sedanie i dać twittery i zmienić dwa głośniki z przodu rozmawiałem z gościem stamtąd i cena za robotę plus materiał Ok 2.000 |
Jesli nie myślisz dalej inwestować to zrób to, ponieważ egekt przy dobrym wygłuszeniu oraz wymianie przodu jak pisałem wcześniej na dobry odseparowany zestaw powinien zrobić dobrą robotę. Przy tym nie zapominajmy o kablach. Przy małych mocach itd, nie trzeba wymieniać instalacji, choć jak kiedyś mnie uczono - im grubszy kabel tym lepiej.
mxostry napisał/a: | chodzi mi o to zeby polepszyć audio ale bez łupania tub w bagażniku itp |
Kto ci powiedział, że sub musi służyć tylko do łupania? Oczywiście karki z zimnymi łokciami sie obrażą, ale zadanie suba jest inne aniżeli łupanie. Oczywiście że zadanie ma na celu poprawę tonów niskich ale dobrzy znawcy CA umieją "kręcić" gain`em i filtrami. Tony niskie mogą być subtelne oraz nie być męczące uszu. Poza tym pamiętajmy, że przy zainstalowanym subie, możemy znacząco odciążyć mid-basy z tonów niskich co efektywnie wpływa na poprawę górnych partii częstotliwości.
Natomiast wracając do twojego tematu jeśli nie chcesz suba itp instalacji to jak najbardziej wykonaj te czynności o których piszesz powyżej.
mxostry napisał/a: | Tyku czyli wniosek taki ze gra nie warta świeczki , szkoda kasy jednym słowem |
Moim zdaniem gra jest warta świeczki, aczkolwiek czy za taką kasę to tutaj miałbym pytanie jakich materiałów oraz parts`ów użyją chłopaki z "bariery" do tej kwoty 2k pln.
tyku napisał/a: | Niezadowolony jesteś z Rockforda, ponieważ masz zwykłe radio. |
Również słyszałem że "navi" miało inne procesory DSP od standardowych odtwarzaczy RF, ale tylko gdzieś to wyczytałem, więc nie potwierdzę.
Reasumując nawet zmiana głośników i dołożenie wygłuszenia zawsze okaże się zmianą na plus. Pytanie czy za tą kwotę będziesz na tyle zadowolony. A to już pytanie po ewentualnych modyfikacjach.
lobuzek - 14-11-2016, 20:19
Pisałem już i napiszę po raz kolejny.
Najważniejsze jest wyciszenie, inaczej sprzęt robi się postojowy. Ja u siebie mam radio fabryczne, wzmacniacz uDimenssion Jr 5.4, subwoofer aktywny JBL Basspro SL, głośniki Hertz DSK 165 przód i chyba DCX tył (koaksjalne). Do tego bardzo dobrze wygłuszone drzwi i bagażnik i naprawdę gra to fajnie za niewielkie pieniądz, tym bardziej, że wzmacniacz wyciągam z każdego auta, bo tak go lubię. Poprawa audio bez wyciszenia nic nie da. Nie trzeba wywalać całego auta, żeby osiągnąć dobry efekt, u mnie w sedanie największa robotę zrobiło wyciszenie bagażnika.
tokyo - 14-11-2016, 23:05
Witam
Kazdy z Was ma po trochu racji. Jednak nalezy pamietac jakie sa kryteria sprzetu sprzedawanego/dodawanego do mitsubishi.
1. Radio zwykle jak i radio na dwie galki z nowych aut - chodzi ma regulacje ale jego muzyka jest na poziomie zwylkej marketowki gra bo gra i cos sie da regulowac ( nie polecam)
2. Radio Multimedialne ( monitor z jednym pokrętłem bez navi ) - tu juz jest roznica nawet bez systemu rockford sytem zrobione/zbudowane na podzespołach Alpine - regulacja daje duzo dzwiek jest o wiele lepszy w stosunku do zwyklego radia
3. Nawigacja MMCS starego typu cala serja od e-1 do e-6 - dzwiek naprawdę dobry mozliwosci regulacji dla systemu rockford bardzo duze. Nawet navi e-1 to duzy krok milowy w stosunku do zwyklego radia. Tylko te navi posiadaja interfejs z mozliwoscia zmiany danych w komputerze Etacs ( Outlander 07-12,ASX 10-16, Lancer 07-16), wyswietlanie parametrów ustawien Klimatronika oraz wyswietlanie info o danych z silnika i czujnikow zew
4. Nawigacje W11 do W15 ladnie wzgladajace MMCSy wyswietlaja dane oraz umożliwiają zmiane parametrów w nowych Etacsach Outlanderów GF/PHEV 13-16
Teraz male wyjasnienie ktore kilka razy juz pisalem
Rockford to system dzwiekowy w ktorego sklad wchodzi od 6 do 10 glosnikow + dwucewkowy sub + wzmacniacz. Kazdy ale to kazdy glosnik ma swoja koncowje mocy. Wzmacniacz ma wbudowane filtry gorno i dolno przepustowe dla kazdego glosnika. Ma rowniez zaawansowany uklad DSP wspolpracujacy z ukladami ze stacji multimedialnej oraz nawigacji. Wspolpraca ta powoduje poszerzenie bazy stereo swobodna regulacje roznego rodzaju parametrami jak i dolby prologic i dts. Radia sa tylko nosnikiem dzwieku do wzmacniacza ale nie sa to systemy rockford jak to pisza sprzedawcy na portalach aukcyjnych. Rockford to system z ww elementami ale NIE RADIO!
Wyciszajac auto nawet na zwyklym sprzecie moge powiedziec ze oprocz wyciszenia samego auta drzwi podlogi bagażnika słupków sciany dzwiek staje sie bardziej "mięsisty" a bass idzie ku nizszym częstotliwością
Wyciszenie, Navi lub zestaw multimedialny, zalozenie systemu rockford to koszt na poziomie 4- 5 tys zlotych. Uważam ze warto bo frajda jest duza. Mozna to robic etapami i za kazdym razem widzimy namacalne/slyszalne roznice
NIe neguje systemow robionych we wlasnym zakresie jak ma kolega powyżej - ladny zestaw i na pewno gra super
Zakladam Alpiny i Clariony do nowych aut Mitsubishi i uważam ze nizszym nakladem osiagniemy sukces na systemie Rockford z wyciszeniem niezależnie od radia jakie posiadamy.
Golotheman - 15-11-2016, 07:02
marcink napisał/a: | Miałem okazję posłuchać audio u Was obu i muszę, przyznać, że nawet na postoju dobre wyciszenie robi różnicę. |
tu masz 100% rację - Tyku bardzo głośno mówił za samochodem i zagłuszał suba
eccehomo - 15-11-2016, 11:35
tokyo napisał/a: | Rockford to system dzwiekowy w ktorego sklad wchodzi od 6 do 10 glosnikow + dwucewkowy sub + wzmacniacz. Kazdy ale to kazdy glosnik ma swoja koncowje mocy. Wzmacniacz ma wbudowane filtry gorno i dolno przepustowe dla kazdego glosnika. Ma rowniez zaawansowany uklad DSP wspolpracujacy z ukladami ze stacji multimedialnej oraz nawigacji. Wspolpraca ta powoduje poszerzenie bazy stereo swobodna regulacje roznego rodzaju parametrami jak i dolby prologic i dts. Radia sa tylko nosnikiem dzwieku do wzmacniacza ale nie sa to systemy rockford jak to pisza sprzedawcy na portalach aukcyjnych. Rockford to system z ww elementami ale NIE RADIO! |
Tokyo ma 100% rację.
Ja przebudowę zacząłem od zakupu MMCS, potem wzmacniacz, subwoofer, oryginalne przewody, głośniki Rockforda, zaślepki do drzwi z ralliart'a, kamera cofania, wygłuszenie drzwi.
Sam MMCS gra tak samo jak oryginalne radio, z tą różnicą, że nie ma wszystkich możliwości sterowania ustawień audio. Pojawiają się one dopiero po podpięciu do wzmacniacza.
Tak jak wszyscy podkreślają w przebudowie najważniejsze jest wyciszenie.
Ja jak przygotowywałem się do przebudowy nie wiedziałem o istnieniu zaślepek do drzwi z ralliart'a. Warto.
tyku - 15-11-2016, 11:40
eccehomo napisał/a: | nie wiedziałem o istnieniu zaślepek do drzwi z ralliart'a | Coś więcej możesz napisać, wrzucić zdjęcie
eccehomo - 15-11-2016, 11:54
tyku napisał/a: | eccehomo napisał/a: | nie wiedziałem o istnieniu zaślepek do drzwi z ralliart'a | Coś więcej możesz napisać, wrzucić zdjęcie |
Postaram się poszukać i jak je będę miał na pewno zamieszczę.
|
|
|