To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant SE i trzynastki w tle

Cezar - 28-01-2013, 14:45

Minelo 5 miesiecy i 10tys km wiec napisze aktualizacje :P

Jak juz w marcu '12 wspomnialem padlo ogrzewanie, brak ciepla dal znac o sobie z poczatkiem pierwszych niskich temperator, tak wiec trzeba bylo sie tym zajac w ramach dbania o zdrowie mojej zony 8)
Rozebralem schowek i kilka innych plastikow w poszukiwaniu winowajcy, ktory troche sie schowal:

Odlaczylem biala wtyczke, wykrecilem 3 srubki i wypinam ten drucik ktory reguluje nawiem zimna/ciepla

Kilka ruchow plaskim srubokretem i oto efekt

Blokowal jeden ulamany zabek w dolnej bialej zebatce (srodkowa para). Troche kropelki i zostalo naprawione :wink:
Cieplo przydalo sie szybciej niz sie spodziewalem :shock:

Gal sie tak turlal bezproblemowo az do polowy grudnia, gdy kierowniczka oswiadczyla mi, ze cos ten Galus skrzypi z okolic przedniego lewego kola. Skrzypienie bylo zalezne od temperatury powietrza - tzn jak bylo na minusie to dzwieki jak z jakiegos Audi czy innego Merca :P , wskakiwal plus to cisza.
W SKP skwitowali ze to efekt zimy i tyle :axe: Podjechalem do kolegi i w kilka minut zdiagnozowalismy usterke:

2-3mm pekniecie w gumie na sworzniu dolnego prostego. Olej w strzykawce wyplukal wode i zalatwil chwilowo problem ze skrzypieniem.

Szukam wiec wahacza dolnego prostego (lewego - str kierowcy) :wink:

SH - 140zl (allegro z przesylka)
CTR - 166zl (u Mateusza z AllParts) i chyba ten bedzie najlepszym wyborem

ps
Galant ze wzgledu na maly bak nie nadaje sie do przewozu z Rosji benzynki, a szkoda :finga:

Hugo - 28-01-2013, 14:58

Cezar napisał/a:
CTR - 166zl (u Mateusza z AllParts) i chyba ten bedzie najlepszym wyborem
Zdecydowanie. Jakby co mam niewiele używany lewy prosty wahacz, najprawdopodobniej SRL, mogę Ci za grosze sprzedać, a swój (zapewne oryginał) wyślesz do regeneracji. Łącznie wyjdzie taniej niż nowy CTR :wink:
m6riano - 28-01-2013, 16:14

Kiedyś Japaneze sprzedawał SH z gumą sworznia od hujdaja za 150zł chyba o ile dobrze pamiętam...Przy zakładaniu CTRa pewnie tez by sie przydało założyć lepsze gumki..;-)
Hugo - 28-01-2013, 18:19

m6riano napisał/a:
CTRa pewnie tez by sie przydało założyć lepsze gumki..;-)
Absolutnie nie ma takiej potrzeby. CTR to właśnie ori z Hyundai'a :mrgreen:
m6riano - 28-01-2013, 19:39

A to zwracam honor..;-)
Cezar - 28-01-2013, 20:41

Hugo napisał/a:
Jakby co mam niewiele używany lewy prosty wahacz, najprawdopodobniej SRL, mogę Ci za grosze sprzedać

Dzieki, ale wole kupic nowy i niebawic sie w wymiany :wink:

Hugo napisał/a:
swój (zapewne oryginał) wyślesz do regeneracji.

ori - trafi na polke gdzie lezy prawy banan, ktory tez czeka na regeneracje.

sveno - 28-01-2013, 20:42

Cezar napisał/a:
Cieplo przydalo sie szybciej niz sie spodziewalem :shock:
Paaaanie, a ta blacha coś krzywo leży, zupełnie jak u mnie :) kolejna przypadłość Galantów? :twisted:
Cezar - 28-01-2013, 20:53

sveno napisał/a:
Paaaanie, a ta blacha coś krzywo leży, zupełnie jak u mnie :) kolejna przypadłość Galantów? :twisted:

Jest krzywo, bo nie chce mi sie tego ladnie ustawic :P

fj_mike - 29-01-2013, 10:37

Będziesz pan zadowolony z tego CTRa. Kontroluj gumki raz na jakiś czas, wymień jak są podejrzanie przetarte i będziesz śmigał na tym wahaczu jeszcze sporo :wink:
Cezar - 04-02-2013, 15:06

Mial byc CTR, a trafil sie ori wahacz w b.dobrej cenie z Mitcaru :mrgreen:

Dziekuje Tomkowi - swinks_UK za pomoc :wink:

Jutro wymiana i sprawdzenie prawej strony, bo przednie kolo wpadlo w taki oto krater:

Tym razem nie podarowalem i wezwalem policje. Dziura 'zatrzymala' min. 6 aut, a z kilkanascie po zatrzymaniu i sprawdzeniu pojechalo z dziwnymi odglosami w dalsza droge :rolleyes:

Uszkodzona zostala stalowa felga (prawy przod) i ciekawe co tam w zawieszeniu :?

Cezar - 08-02-2013, 23:28

Wczoraj wyskoczyl nagle efekt dwukrotnego rozkrecania i przykrecania rozrusznika (najpierw przy sprzegle, potem przy skrzyni). Urwala sie gorna sruba trzymajaca rozrusznik, pewnie ktorys z mechanikow za mocno ja przyrecil. Rozrusznik lekko opadl i sie poluzowal - trzymal tylko dol. Efekt taki ze kreci, zgrzyta a nie zapala :P
Jako ze auto bylo unieruchomione, a nie chcialo mi sie go holowac postanowilem sprobowac samodzielnej naprawy, a co :mrgreen: Pozyczylem odpowiednie klucze, wykrecilem rozrusznik i z kolega wykrecilismy koncowke ukreconej sruby (fart jak nic). Ladnie wyczyszczony z nowymi srubami rozrusznik trafil do Skarbonki - koszt naprawy 1.32zl za 2 nowe sruby mocujace :wink:
Ciekawe ile by mnie zgolil mechanik lol
Auto znowu jezdzi i to jest najwazniejsze, bo juz byly ciemne chmury nad nim :twisted:

fj_mike - 08-02-2013, 23:49

Cezar napisał/a:
Wczoraj wyskoczyl nagle efekt dwukrotnego rozkrecania i przykrecania rozrusznika

Efekty specjalne - dla właściciela auta :mrgreen:

Cezar - 08-02-2013, 23:56

fj_mike napisał/a:
Efekty specjalne - dla właściciela auta :mrgreen:

Co sie galant nasluchal przeklenstw to swoje :lol:

Cezar - 14-02-2013, 22:36

Bylo i ni ma - brak slow. :cry:
Jak bym zlapal to bym mocno okaleczyl :axe:

Po ile taka oprawka do SE chodzi?
Jak ktos znajdzie na jakims portalu to niech da znac.

fj_mike - 14-02-2013, 22:39

Cezar napisał/a:
Jak bym zlapal to bym mocno okaleczyl :axe:

Delikatnie powiedziane.
Przywiązać do haka jechać z nim na zlot :mrgreen: