[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
John24 - 06-10-2014, 02:36
Otoz sprzeglo wyregulowane,a wymiana oleju profilaktycznie i jak widac zaszkodzila
Marcino - 09-10-2014, 11:27
milo napisał/a: | Marcino napisał/a: | MIlo jesli chodi o szum to tylko łozyska.... synchronizatory nie mają tu nic do rzeczy |
Synchronizatory klekoczą a w galancie to popularne zjawisko co do szumu to łożyska i nawet może łożyska igiełkowe na kołach zębatych nikt ich nie wymienia
Marcino napisał/a: | Ja np ponad 100kkm temu wymieniłem tylko olej w skrzyn i nadak jeżdze i jedynka mi wchodzi bez kłopotów. |
Przy jakiej prędkosci wrzucisz 1 bieg |
Dziś sprawdzałem w korku i przy około 25km/h udaje się wrzucić z oporem ale idzie. Poniżej tj tak 20 do 10 bez kłopotów. Nie wyczuwam żadnego dyskomfortu.
milo - 09-10-2014, 15:00
Marcino napisał/a: | Dziś sprawdzałem w korku i przy około 25km/h udaje się wrzucić z oporem ale idzie. Poniżej tj tak 20 do 10 bez kłopotów. Nie wyczuwam żadnego dyskomfortu. |
Na zimnej chyba tak nie zrobisz jaki masz olej zalany
artufcb - 10-10-2014, 13:07
witajcie, idzie dostać gdzieś nowy korek spustowy oleju? Bo mi cieknie. Ewentualnie jakie wymiary ma, żeby z czegoś innego dobrać?
No chyba, że puścił mi uszczelniacz ten koło sprzęgła i cieknie mi na połączeniu skrzyni, ale to chyba sprzęgło by mi się ślizgało? To prawda, że taka wystająca metalowa jakby rurka w dół skrzyni jest po to, że jakby puścił ten uszczelniacz to tamtędy by wyciekało? u mnie jest to zaślepione czymś
komarsnk - 10-10-2014, 14:01
artufcb, może nie trzeba kupować całego korka (śruby) tylko nową podkładkę miedzianą?
Tomek - 10-10-2014, 14:16
artufcb napisał/a: |
witajcie, idzie dostać gdzieś nowy korek spustowy oleju? Bo mi cieknie. Ewentualnie jakie wymiary ma, żeby z czegoś innego dobrać? |
u japaneze kupowałem nowy korek spustowy, cos koło 10 zł
sampler - 10-10-2014, 14:34
mozesz tez sprobowac wykrecic trochę srubę ale nie do konca, owinąc w odpowiednią stronę gwint tasma teflonowa do uszczelniania polaczen gwintowych i tez nie będzie ciekło
martinez_g - 11-10-2014, 13:37
milo napisał/a: | Podkowa powinna być płaska i nie powinno być wytarć ,
|
jaka grubość podkowy ma być po planowaniu jest jakieś minimum?
milo - 11-10-2014, 18:48
martinez_g napisał/a: | jaka grubość podkowy ma być po planowaniu jest jakieś minimum? |
Jak zbierze 0.1 -0,3 mm nic nie powinno się dziać aby nie była jak bibuła
martinez_g - 11-10-2014, 19:08
no to 0,4 chyba tez nie będzie problemów
Dread87 - 13-10-2014, 12:35
Witam, od niedawna wyskakuje mi wsteczny, jakies pomysły?
Maximus1005 - 13-10-2014, 20:56
Witam mam taki problem czytałem cały temat i chciałbym się tylko upewnić otóż to mój problem: Gdy olej w skrzyni zagrzeje się zaczyna coś terkotać chrobotać na biegu jałowym po wciśnięciu sprzęgła lub próbie wrzucenia biegu hałas ustaje, W czasie jazdy nic nie słychać niepokojącego. No wiec z tego co wyczytałem w tym temacie obstawiam łożyska na wałku sprzęgłowym, mam racje?
milo - 13-10-2014, 21:33
Dread87 napisał/a: | od niedawna wyskakuje mi wsteczny, jakies pomysły? |
Za każdym razem czy tylko czasem
Maximus1005 napisał/a: | obstawiam łożyska na wałku sprzęgłowym, mam racje? |
Nie musza to być łożyska bardziej klekotanie to synchronizator
Maximus1005 - 13-10-2014, 21:51
milo, tylko ze biegi wchodzą idealnie nic nie chaczy nie ma problemów z redukcja
Marcino - 13-10-2014, 22:11
milo, ale synchronizator zuzywa się na stożku albo wyrabiają się ząbki, nie chce mi się wierzyć zeby tp on klekotał, No chyba że damper na tarczy sprzgła nie działa i wszytko klekocze w skrzyni, ale skoro biegi wchodzą i jak wciska sprzęgło, wałek napędowy/sprzęgłowy zatrzymuje się i hałas ustaje, pozniej w czasie jazdy wszytko napiete i też cicho.
[ Dodano: 13-10-2014, 22:13 ]
milo napisał/a: | Marcino napisał/a: | Dziś sprawdzałem w korku i przy około 25km/h udaje się wrzucić z oporem ale idzie. Poniżej tj tak 20 do 10 bez kłopotów. Nie wyczuwam żadnego dyskomfortu. |
Na zimnej chyba tak nie zrobisz jaki masz olej zalany |
Texaco 75W80, na zimnej nie póbowałem jedynie po przejechaniu 5km. Ale żadko mi się zdarza wrzycać jedynkę powyżej 10km/h , wtedy jadę raczej z dwójki, 1'ka za krótka dla mnie:)
|
|
|