[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Osłona zabezpieczająca pod silnik.
Grzeniu92 - 24-10-2018, 14:52
dzięki admin za przeniesienie, chyba już wiem czego mam szukać 66022C, tylko na tym rysunku dwa różne elementy mają tą samą nazwę, ale dzięki
devli - 17-03-2019, 22:53 Temat postu: Osłony Witam,
Pogubiłem/uszkodziłem ostatnio trochę osłon i mam kilka pytań przed skompletowaniem całości
Czy w Lancerze Sportback 1.8 z 2008 wersja Intense występuje osłona pod silnikiem
jeżeli tak to czy ma znaczenie z którego modelu kupie używkę, jeżeli nie to czy można takową założyć?
Czy osłony boczne silnika są jednakowe dla każdej wersji lancer sedan/sportback jak i osłony nadkola?
Orientuje się ktoś jaki jest koszt tych osłon z ASO.
tyku - 18-03-2019, 12:30
devli, Poczytaj na stronie 22.
devli - 18-03-2019, 19:16
Dzięki,
Poczytałem ale dalej nie wyjaśniło to wszystkiego.
Czy osłony boczne silnika są jednakowe (sportback a sedan)? na schematach niby wyglądają tak samo, ale osłona pod zderzak tez tak samo wygląda a jednak jest rożna.
Czy da się samemu sprawdzić jakie osłony powinien posiadać mój lancer czy tylko w aso?
Nie potrzebuje tez tej informacji jak ktoś potwierdzi że nie ma znaczenia która wersja osłon była zamontowana bo można zamontować dowolny zestaw osłon w fabryczne otwory.
HUGIO - 17-09-2019, 15:49
Pytanie do osób mających te plastikowe osłony pod cały silnik (z okienkiem na filtr): nie słychać jakichś drgań tej osłony podczas?
Niestety większość linków/zdjęć w tym temacie już nie działa, a przeszukując internet znalazłem w sumie dwa typy tych osłon różniące się materiałem PCV, ABS lub HDPE (POLIETYLEN) i ilością otworów na kołki/śruby. Ten z HDPE ma dodatkowo jeszcze otwory na środku płyty - są one wykorzystywane do podpięcia? Również który materiał jest "lepszy" do takiej osłony?
Robert_N - 20-09-2019, 08:56
HUGIO Ja mam osłonę od 6 lat z PCV prawdopodobnie bo już nie pamiętam i jest poobijana, poobcierana ale nigdy nie wydawała żadnych odgłosów. Zaleta, że silnik jest przez osłonę jakby czystszy. Jednym słowem polecam.
HUGIO - 22-11-2019, 20:48
No więc do mnie przyjechała taka:
Do do spasowania wszystko jest ok, jedynie muszę się przyczepić do tych wkręcików, które trzymają okienko do filtra i miski: są strasznie badziewnej jakości szpic jest płaski(tępy) i leżąc pod autem czasem trudno jest trafić w gwint. Drugie, to łebki są z miękkiego materiału i łatwo się obrabiają pomimo dobrego rozmiaru śrubokręta.
Nie pamiętam, czy było tu to opisywane (czytałem ten temat już jakiś czas temu), ale potrzeba kilka dodatkowych spinek o średnicy 8mm i długości przynajmniej 15mm (w niektórych miejscach do spięcia są 3 plastiki, albo 2 plastiki i profil), ja dałem 20mm, bo było mi łatwiej je wpinać. Dodatkowo trzeba jeszcze 2 spinki o średnicy 6mm (na środku). Przed przypinaniem osłony trzeba jeszcze odkręcić jedną śrubkę (z plastiku pod autem) na samym środku i nią przykręcić całą osłonę. W moim przypadku ta oryginalna okazała się za krótka i trzeba było dobierać :/
Kokoloko95 - 06-02-2020, 23:37 Temat postu: Osłonka Dzień dobry!
W ubiegłym miesiącu zostałem szczęśliwym posiadaczem Lancera sedan z 2010 r. z silnikiem 1.8 oczywiście w benzynce i również martwi mnie fakt braku takiej osłony.
Prześledziłem ten wątek od początku i widzę, że pierwotne plany wytworzenia osłon upadły, jednak pojawiło się ich trochę na rynku wtórnym jak i stron oferujących plastikowe osłony. Teraz do rzeczy:
Szukam takiej osłony na spód. Auto już wiekowe, jednak chciałbym mieć jakąś ochronę. Na początek coś taniego czyli plastik, ale z klapką do upuszczania oleju.
HUGIO napisał/a: | No więc do mnie przyjechała taka: |
Jaka to dokładnie? Jaki jest koszt takiej osłony? Gdzie została zakupiona?
Czy ktoś kupił tą osłonę i może się wypowiedzieć co do jej użytkowania po dłuższym czasie oraz problemami przy montażu? http://www.tirmaniek.com....ika-p-2655.html
Nie ukrywam, że główny atut to cena.
Poza tym chciałbym przeczyścić spód silnika przed założeniem osłony. Jak najlepiej to zrobić w domowych warunkach, żeby był dobry efekt i nic nie popsuć. Możliwości mam małe. Brak doświadczenia w mechanice i mało części, ale są duże chęci i dostęp do kanału.
W temacie został częściowo poruszony wątek osłon pod zderzak. Czy ten element również nie był fabrycznie montowany?
Pozdrawiam i bardzo liczę na pomoc na początek mojej drogi z Mitsu
Koko
HUGIO - 07-02-2020, 14:51
Kokoloko95,
Ja kupiłem chyba tę z PCV, linki są w moim pierwszym poście tutaj. Kosztowała coś koło 60zł plus przesyłka.
Jak klikam w link z Twojej wiadomości, to ma błąd wczytywania strony :/
Co do mycia, to wpisz sobie na YT: mycie silnika i jest tam kilka poradników. Chociaż jeśli masz kupować chemię specjalnie do tego jednego mycia, to taniej będzie poszukać myjni, która myje podwozia (najlepiej na podnośniku), no ale trzeba popytać, czy tylko spłukują podwozie ciepłą wodą, czy używają jakichś środków
Jeśli chodzi Ci o tę osłonę:
to powinna być fabrycznie zamontowana.
tyku - 07-02-2020, 15:11
Kokoloko95, Opis i schemat osłon do twojego samochodu:
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/unit?c=Mitsubishi&ssd=%24%2AKwH-ytvulL2Yqo6ZurjZ3qaykpWL-vX4-ev4x7fvvun275Dqubnk7vf5trK4irO376X275Dp4O-pprehpY77-v2V_Pr_1Lmr7q6j6fb-5urgub3u-fjm-vz66rm57u736Pr4_5X-pKvD_P34_PuZ6LXr7eKkjbHpr-_w6LfZsfz7k_r8-ovqubuloe_w6-6Ok_vUuavs76mn7vfq6sbV1I6B_OmxAAAAAKDkcCs%24&vid=0&cid=3&uid=51167&q=
Czarq - 16-10-2023, 14:30
Witam,
Gdzie kupowaliście komplet śrubek/spinek i mocowań do osłon silnika?
Kompletuje cały spód pod silnikiem (4 elementy) I zastanawiam się skąd wziąć prawidłowe spinki czy srubki.
Czy marketowe dadzą radę? Są uniwersalne? Może polecicie jakiś zestaw?
Lancer VIII Sportback 2009 2.0 DID
Fred.X - 16-10-2023, 19:23
https://allegro.pl/oferta/20x-spinka-klips-nissan-mitsubishi-qashqai-8-mm-10576962005
https://allegro.pl/oferta/honda-prelude-mitsubishi-pajero-colt-zestaw-spinek-10120314069
https://allegro.pl/oferta/spinki-blaszki-montazowe-mocowanie-uniwersalne-12862125476
https://allegro.pl/oferta/toyota-lexus-ford-wkret-sruba-nadkola-zderzaka-10-12246768332
Czarq - 16-10-2023, 20:46
Dzięki @Fred.X 💪🏼😀
|
|
|