To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej

13zbyszek13 - 11-11-2010, 18:41

karol_alasz napisał/a:
A tych jeżdżących na postojowych powinni przykładnie "pałować".... :twisted:

Kolego w naszym fajnym kraju jest demokracja .

karol_alasz - 12-11-2010, 01:30

13zbyszek13 napisał/a:

Ale w definicji i tak zbyt szeroko pojetej demokracji nic nie ma o uprawnieniu do powszechnego łamania przepisów i stwarzania zagrożenia na coraz to mocniej zatłoczonych drogach. Kolego. Czy jak mam rozumieć Tobie w imie demokracji to w niczym nie przeszkadza? Zwrot "pałować" może i był zbyt ostrym eufemizmem do karania z całą stanowczością... ale to w żaden sposób nie powinno zmieniać faktów 8)

mitsu00 - 12-11-2010, 01:50

karol_alasz napisał/a:
13zbyszek13 napisał/a:

Ale w definicji i tak zbyt szeroko pojetej demokracji nic nie ma o uprawnieniu do powszechnego łamania przepisów i stwarzania zagrożenia na coraz to mocniej zatłoczonych drogach. Kolego. Czy jak mam rozumieć Tobie w imie demokracji to w niczym nie przeszkadza? Zwrot "pałować" może i był zbyt ostrym eufemizmem do karania z całą stanowczością... ale to w żaden sposób nie powinno zmieniać faktów 8)

Jestem teraz z wizytą kurtuazyjną w Uppsali w Szwecji i powiem tak: Zgola wszyscy szwedzcy "wiochmeni" lubuja się w jeżdżeniu na postojowkach i przeciwmgielnych w dzień. Totalny idiotyzm, zwlaszcza że tutejsza Policja tępi ten proceder równowartością tauzena PLN.

13zbyszek13 - 13-11-2010, 19:15

mitsu00 napisał/a:
Jestem teraz z wizytą kurtuazyjną w Uppsali w Szwecji i powiem tak: Zgola wszyscy szwedzcy "wiochmeni" lubuja się w jeżdżeniu na postojowkach i przeciwmgielnych w dzień. Totalny idiotyzm, zwlaszcza że tutejsza Policja tępi ten proceder równowartością tauzena PLN.

U nas rzadziej na postojowych a częściej na halogenach + mijania.

small - 12-05-2011, 12:02

Czy ktoś może mi doradzić, które ledy zakupić:
http://allegro.onet.pl/os...1588827689.html
http://allegro.onet.pl/la...1577257368.html
Będę wdzięczny, bo nie mam zielonego pojęcia o tym.
Pozdrawiam

PiotrKw - 12-05-2011, 14:03

Polecam Philipsa. Bardzo łatwy montaż , zarówno lamp jak i automatu. Podłaczane tylko do akumulatora i jednej z postojówek. Pracuje tak jak dzisiejsze przepisy wymagają.
Jeżdżę z nimi pół roku , żadnych kłopotów z lampami ani kontrolującymi. :wink:

W pierwszym przypadku , bardzo mocno akcentują że uzyte diody to produkt OSRAM , co sugerowałoby producenta całości . Ale tak nie jest.

small - 12-05-2011, 14:49

Dzięki za podpowiedź, decyzja zapadła, kupuję philipsa.
Dario_W - 12-05-2011, 18:21

Bardzo jestem ciekaw efektu. Podeślij foty jak zamontujesz, proszę.

Tak swoją drogą Philips jest właścicielem marki Osram. Ciekawe czy jest jakaś różnica między tymi ledami, bo żarówki w Pile robią na zmianę na tej samej linii.

Antyey - 12-05-2011, 18:47

Dario_W napisał/a:
[...]Tak swoją drogą Philips jest właścicielem marki Osram. Ciekawe czy jest jakaś różnica między tymi ledami, bo żarówki w Pile robią na zmianę na tej samej linii.

No niedokładnie. Philips produkuje żarówki pod własną marką, a Osram jest częścią Siemens AG. Aczkolwiek przymierzają się do sprzedaży ;)

small - 12-05-2011, 19:07

Jak zamontuję to podeślę fotki, towar zamówiony tylko teraz muszę znaleźć kogoś do montażu :roll:
mitsu00 - 12-05-2011, 19:47

small napisał/a:
Jak zamontuję to podeślę fotki, towar zamówiony tylko teraz muszę znaleźć kogoś do montażu :roll:
masz glona czy auto przedliftowe? Jeśli to pierwsze to Philipsy to zly wybór, bo nie są pod skosem tylko prawie proste, a w glonie we wnekach jest dosyc spory kąt. Sam na Philipsach jezdze od marca zeszlego roku i spisuja sie i swiecą idealnie.
Dario_W - 12-05-2011, 20:42

Antyey napisał/a:
Dario_W napisał/a:
[...]Tak swoją drogą Philips jest właścicielem marki Osram. Ciekawe czy jest jakaś różnica między tymi ledami, bo żarówki w Pile robią na zmianę na tej samej linii.

No niedokładnie. Philips produkuje żarówki pod własną marką, a Osram jest częścią Siemens AG. Aczkolwiek przymierzają się do sprzedaży ;)

nie znam się, ale żarówy są produkowane na tej samej linii w Pile. Uwierz mi, nie raz mój kolega odbierał...

Antyey - 12-05-2011, 20:56

Dario_W napisał/a:
[...]nie znam się, ale żarówy są produkowane na tej samej linii w Pile. Uwierz mi, nie raz mój kolega odbierał...

Akurat w to, że schodzą z tej samej linii jestem w stanie uwierzyć bez problemu, tylko na podtawie tego co robi moja firma ;) Cóż globalizacja :)

PiotrKw - 12-05-2011, 20:56

mitsu00 napisał/a:
Jeśli to pierwsze to Philipsy to zly wybór, bo nie są pod skosem tylko prawie proste,

Idealnie żadne nie będą pasowały , nawet trochę skosne Chińczyki :wink: . Odchylenie dopuszczalne przepisami to 10 stopni na zewnątrz pojazdu dla kazdej lampy. Trzeba iśc na kompromis . Ja u siebie musiałem przy zamontowaniu na górnym grilu. ( dobre bo wysoko i się nie brudzą, minimalna przepisowa wysokośc to 250mm od poziomu jezdni) przy najkrótszej wersji cztero diodowej, zdecydować się na rozstaw 570 mm zamiast przepisowych minimalnych 600 mm . Ale nikt tego się nie czepiał . Policja nie nosi miary :D chyba że odmierzą "pałą" :wink:

small - 13-05-2011, 09:26

Mam glona, nie załamuj mnie że nie będą pasować- już zamówiłem :cry: