To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

Muciek - 07-05-2011, 00:58

Dzisiaj z tatą zauważyliśmy w Outka pewien objaw, a mianowicie silnik chodził, a my byliśmy na zewnątrz i staliśmy przy nim dzięki czemu można było słyszeć cykanie - dość głośne i właśnie w odstępach 20sek. i to była klimatyzacja właśnie. Czy tak powinno się dziać? :D Dźwięk był jakby ktoś włącznik światła przełączał pięścią... :p
andrzejGb - 07-05-2011, 09:46

Mam podobne objawy ale przy wyłaczonej klimie , pytałem w serwisie co to jest usłyczałem ze właczajacy sie wentylator
sylb - 07-05-2011, 09:55

Charakterystyczne „cykanie” to prawdopodobnie sprężarka i występuje nie tylko w O2.
michu300 - 09-05-2011, 10:22

sylb napisał/a:
Charakterystyczne „cykanie” to prawdopodobnie sprężarka i występuje nie tylko w O2.

Kiedyś byłem autem w Bułgarii i tam przy ok. 40-kilku st. sprężarka od klimy tak się tłukła jak 2.0DiD (tyle, że w innym aucie).

DJ Fazi - 24-05-2011, 23:24

Własnie poczytuję serwisówkę Outka i na temat klimatyzacji znalazłem coś takiego:

Depending on the user’s preference, the following functions can be adjusted. The programmed information is held even when the battery is disconnected.

Automatic control for inside/outside air selection
Press and hold (approximately for 10 seconds) the inside/outside air selection switch to cancel the automatic control for inside/outside air selection.
A/C automatic control
Press and hold (approximately for 10 seconds) the A/C switch to cancel the A/C automatic control.

Czy ktoś może mi przybliżyć o co chodzi ? Czyżby można wyłączyć nadmuch zewnętrznego powietrza przy większych prędkościach ?

joachim69 - 25-05-2011, 00:43

wyłączasz po prostu automatyczne sterowanie obiegiem i klimą a powietrze dalej wlatuje do środka no chyba że zamkniesz obieg i po 10 minutach masz zaparowane szyby :roll: :roll:
andrzejGb - 31-07-2011, 19:50

Mam pewien problem , klime ma manualną 3 pokretła , na środkowym przycisk do właczania
lewe pokrętło temperatura na nim po ustawieniu minimum znaczek A/C włacza sie klima /opisuję bo nie wiem jak jest u was/ i teraz problem , klimatyzacja wyłaczona przestawiam pokretło kierunku nawiewu / 3 pokrętło/ z nawiewu na przód na nawiew na przednia szyba i włacza sie klima słychać i czuć ale kontrolka się nie zapala Klima włacza sie tylko gdy pokretło kierunku nawiewu wstawione jest na przednia szyba i przednia szyba i nogi
gdzie jest problem bo tak być nie powinno gdyż klima zawsze działa gdy kierunek nawiewu nastawiony jest na przednią szybę i nie da się tego wyłączyć

rezon - 31-07-2011, 21:02

andrzejGb napisał/a:
gdyż klima zawsze działa gdy kierunek nawiewu nastawiony jest na przednią szybę i nie da się tego wyłączyć
da się wyłączyć. Wystarczy środkowym pokrętłem ustawić prędkość nawiewu inną niż auto. Lewym pokrętłem po ustawieniu na min. temp. załącza się klima - ma schłodzić samochód - tak jest w wielu climatronikach.
andrzejGb - 31-07-2011, 21:20

mam manualną klime to wersja USA pokrętło:
1 temperatura min A/C dalej niebieskie kreseczki do połowy pózniej czerwone brak cyfr
2wentylator OFF i zwiekszanie mocy brak tu opcji AUTO
3 nawiew kierunki

xylen - 21-02-2012, 03:07

michu300 napisał/a:
rezon napisał/a:
Dzięki za link. Wyświetliło mi wcześniej poprzednią stronę bez wpisu z linkiem. Adaś Słodowy wysiada na tle tego rzeźbiarstwa. Uwagi o brzęczeniu mikrowentylatora nie są zbyt zachęcające, a styropianowe łoże na większy to miszczostwo świata.. Dobrze, że w Outku jest tylko jeden czujnik, niektóre autka mają np. 4szt.

Tak się zastanawiam, dlaczego nie wsadzą czujnika gdzie indziej, zamiast tam doprowadzać powietrze z kabiny?

Pozwolicie ze odświeżę temat , ciągle kręcenie pokrętłami powoduje "napięcia" pomiędzy mną a siedząca obok szanowna małżonką dlatego biorąc pod uwagę zbliżający się sezon wyjazdowy próbuję rozwiązać problem polubownie in advance... Próbował ktoś może zmienić położenie tego czujnika?

13zbyszek13 - 21-02-2012, 10:22

Nie bardzo wiem o co chodzi,
ja u siebie mam 2 pokrętła na auto 3 na 22 stopnie i jest bardzo dobrze.
Jeżeli czymś kręcę to tylko pokrętłem od temperatury w zależności od potrzeby cieplej czy zimniej.

xylen - 21-02-2012, 10:37

13zbyszek13 napisał/a:
Nie bardzo wiem o co chodzi,
ja u siebie mam 2 pokrętła na auto 3 na 22 stopnie i jest bardzo dobrze.
Jeżeli czymś kręcę to tylko pokrętłem od temperatury w zależności od potrzeby cieplej czy zimniej.

No właśnie...żeby otrzymać stalą zadana temp tak jak to powinno być w A/C automatycznej powinno się tak robić ale niestety u mnie tak nie jest, ciągle trzeba regulować żeby szyby nie parowały itp, w drugim aucie mam autom. klime i praktycznie tylko ja włączam , zadaje temp i zapominam o niej . Misiek wymaga żeby co chwile tymi pokrętłami kręcić. Wg. mnie powinno być tak ze włączam automatyczna klimę zadaje temperaturę i taka powinna być utrzyma ale albo za chwile jest za zimno albo za gorąco...

W maju mam pierwszy przegląd i chciałbym coś z tym zrobić. Na tym niemieckim forum dokładnie tak samo to opisują i ten ichniejszy Adam Slodowy znalazł rozwiązanie, kilku poszło w jego ślady i znacznie polepszyli w ten sposób działanie klimatyzacji. Z tym ze oni skierowali powietrze na czujnik a być może pomoże zmiana lokalizacji tego czujnika. Rzeczywiście on jest w dosyć dziwnym miejscu, w drugim aucie mam go na środku panelu a nie gdzieś schowany pod kierownica..tam nie jest w stanie prawidłowo odczytać temperatury wewnątrz auta...

Straszny - 21-02-2012, 13:32

DJ Fazi napisał/a:
Własnie poczytuję serwisówkę Outka i na temat klimatyzacji znalazłem coś takiego:

Depending on the user’s preference, the following functions can be adjusted. The programmed information is held even when the battery is disconnected.

Automatic control for inside/outside air selection
Press and hold (approximately for 10 seconds) the inside/outside air selection switch to cancel the automatic control for inside/outside air selection.
A/C automatic control
Press and hold (approximately for 10 seconds) the A/C switch to cancel the A/C automatic control.

Czy ktoś może mi przybliżyć o co chodzi ? Czyżby można wyłączyć nadmuch zewnętrznego powietrza przy większych prędkościach ?

Chodzi o to, że poprzez przytrzymanie przycisku obiegu zamkniętego, lub A/C, włączasz lub wyłączasz funkcję, która sprawia, że każdorazowo po włączeniu nawiewu z pozycji off w pozycję auto, lub w pozycję nawiewu o określonej prędkości działania czy sposobu nawiewania do wnętrza, włącza się każdorazowo obieg zamknięty, lub automatycznie klimatyzacja niezależnie od tego czy były one załączone wcześniej (Podobnie jest chyba przy przejściu z nawiewu na szyby, kiedy włącza się automatycznie klima na inną pozycję nadmuchu, kiedy wcześniej np. nie miałeś włączonej klimy).

andrzejGb - 21-02-2012, 17:17

straszny napisał
(Podobnie jest chyba przy przejściu z nawiewu na szyby, kiedy włącza się automatycznie klima na inną pozycję nadmuchu, kiedy wcześniej np. nie miałeś włączonej klimy).[/quote]

mam właśnie problem z tym, po nastawieniu nawiewu na szyba p,/nogi lub szyba przednia włącza mi się klimatyzacja / a kontrolka klimatyzacji na środkowym pokrętle nie zapala się / i to bez względu czy temperatura zewnętrzna jest 30C czy 2 C -- jak to wyłaczyć abym sam decydował czy klima bedzie działąć czy nie

Straszny - 21-02-2012, 17:36

andrzejGb napisał/a:
straszny napisał
(Podobnie jest chyba przy przejściu z nawiewu na szyby, kiedy włącza się automatycznie klima na inną pozycję nadmuchu, kiedy wcześniej np. nie miałeś włączonej klimy).

mam właśnie problem z tym, po nastawieniu nawiewu na szyba p,/nogi lub szyba przednia włącza mi się klimatyzacja / a kontrolka klimatyzacji na środkowym pokrętle nie zapala się / i to bez względu czy temperatura zewnętrzna jest 30C czy 2 C -- jak to wyłaczyć abym sam decydował czy klima bedzie działąć czy nie[/quote]

U mnie włącza się klima zawsze przy przestawieniu nawiewu na szybę (chodzi o szybkie odparowanie), ale za każdym razem włącza się też kontrolka. Mogę wyłączyć klimę pozotawiając nawiew na szybę i klikając chyba środkowe pokrętło A/C włączające lub wyłączające klimatyzację. Mam poza tym takie ustawienia, że klima jeśli zostanie przeze mnie wyłączona to po powrocie na jakiekolwiek ustawienia nie włącza się automatycznie. Jeśli zaś klima zaczyna działać, a kontrolka się nie załącza to coś musi być nie tak. Po to jest kontrolka, aby informować o załączeniu klimy.

Pozdrawiam