To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA

fergul11 - 01-07-2013, 23:16

Krzyzak napisał/a:
"Korporacyjna żywność"

jest swiatelko w tunelu i rowniez to ze to Hameryka pn.
koszmarek napisał/a:
(patrz- babcia)

babcie podgryzasz?

Krzyzak - 02-07-2013, 08:01

fergul11 napisał/a:
i rowniez to ze to Hameryka pn
już w 1996 jak byłem na spotkaniach rolników organizowanych przez hiperkoncerny (czyli w sumie takie imprezy by zachęcić rolników do kupna ich produktów) to gość mówił w jaki sposób opłaca mu się sprzedawać pieczone kurczaki z 8 zł/szt.
prawie 20 lat temu ta technologia a hameryki była już u nas
kury oprócz hormonów wzrostu mięśni, oprócz antybiotyków i paszy jedzą... własną kupę - wysuszoną i zmieloną i dodaną do paszy
i tak min. 3x
to są fakty!
tak naprawdę by mieć pewność dobrej żywności trzeba by ją produkować samemu
i nie ma znaczenia czy to Biedra czy Lidl czy jeszcze coś innego
ps. prawdziwe jajka łatwo rozpoznać - od momentu zagotowania wody trzeba trzymać je 1.5 minuty i powinny być na miękko ugotowane
i nie ma prawa był tak, że gdzieś jest białko miękkie a żółtko już twarde - jak jest inaczej, to 100% są to najgorsze jajka fermowe

gulgulq - 02-07-2013, 08:35

Krzyzak napisał/a:
Najwięcej solaniny znajduje się pod skórką z ziemniaka - jest to widoczne wtedy, gdy mamy do czynienia z młodymi, lekko zielonymi ziemniakami. Warzywa takie koniecznie musimy obrać! Reszta solaniny przechodzi do wody podczas gotowania. Nie ma więc to żadnego znaczenia toksykologicznego jeśli ziemniaki są ugotowane.

ziemniaki po ugotowaniu nie są już trujące - surowe, owszem, nawet dojrzałe (białe)

pytanie skąd pochodziły ziemniaki??
jak Izrael to tym bardziej zrozumiałe po ich przebojach z szarańczą (mega opryski chemii)

moża podejść do sanepidu z ziemniakiem i poprosić o zbadanie + paragon

mnie zaskoczyło wczoraj masło - z ciekawości chciałem kupić dobre masło
80% etykiet nie ma podane składu a pozostałe mają ponad 50% tłuszczów roślinnych :-X

misjonarz. - 02-07-2013, 09:33

ja ma 100% masła w maśle. Świeże, prosto z gór. Mmmm pycha
fergul11 - 02-07-2013, 09:33

Krzyzak napisał/a:
prawie 20 lat temu ta technologia a hameryki była już u nas
zgadza się , mam znajomego co w kurzym gównie siedzi od 30 lat , on kury nie je , przynajmniej takich co nie były podcierane :mrgreen:
Ja od momentu wrzenia trzymam 2 min i zawsze są na miękko ,jajka w wodzie są od czasu wlania wody do garnka.
Jeżdżę czasem na carrboot sale (nie wiem jak to na polski przełożyć ,pchli targ ??? Tam facet ma "własne jajka", chyba bardziej hoduje je dla zabicia czasu niż z potrzeby zysku , biorę u niego kacze jajka , świetnie ciasta na nich wychodzą, a i jajecznica w smaku jest jedwabista .
A jak już o zdrowym żarle rozmawiamy to w sobotę będę "grał w grę" :mrgreen: pijemy z góralem pod świeżo wędzone makrele :tongue8:

Krzyzak - 02-07-2013, 10:44

też kupuję żywność od sprawdzonego "chłopa" spod Żukowa
byłem w jego gospodarstwie, widziałem wszystko na własne oczy i stąd zaufanie
ziemniaki niestety ostatnio z rynku, bo do "chłopa" mam 20km i do tego droga :roll: hmmm cóż właściwie to nie ma tam drogi... a on sam tylko w soboty przyjeżdża
więc na straganie były kupione
ziemniaki oczywiście obrane, myte, gotowane - no bez przesady ;)
ale widać dzieciaki mają inną tolerancję na ten cały syf...
nawet sami straganiarze czasem przyznają, że zdarza się różny towar
i często nie znają kraju pochodzenia

gulgulq - 02-07-2013, 10:45

no ba..ja na wesele jadę pod zakopane
juz sie boję %-) :D

Krzyzak - 02-07-2013, 10:47

gulgulq napisał/a:
mnie zaskoczyło wczoraj masło - z ciekawości chciałem kupić dobre masło
zobacz masło Jana - nie wiem co dodają i jak je robią, ale już 2 babcie się pomyliły, bo smakowało dokładnie tak, jak ich własne wyroby sprzed wojny
fergul11 - 02-07-2013, 10:54

[quote="gulgulq"]no ba..ja na wesele jadę pod zakopane
juz sie boję %-) [/quote
...a góral to nie byle jaki , spod samiuśkich Tater :mrgreen: ...z Rabki chyba :mrgreen: , a pijemy u mnie na dwa kuśtyczki ,ostatnio jak piliśmy po góralsku to trochę faktów mi umknęło :mrgreen:
Dobrze że żona ma lejce ,bo by wleczone było :wink:

Kaucz - 02-07-2013, 20:52

Że tak sobie pozwole: https://docs.google.com/forms/d/1ZMxkSU8dRhhoxespYyogUyGuKXnS89GdSEUL6KFvWMY/viewform

znajdziecie czas na ankiete ^^" ?
Z góry dzięki. Potrzebujemy tego na wczoraj :P

DJwiewiórka - 02-07-2013, 21:06

Kaucz - poooszło :D
Cezar - 02-07-2013, 21:35

Kaucz, zrobione :wink:
vendetta - 02-07-2013, 22:04

A ja powrócę do zapytań z portali aukcyjnych. Tak czytałam o tym co przytoczyła Yoshi, że teraz nie wiem czy odpisywać gościowi. Napisał do mnie w sprawie Outlandera (otomoto)

"Hello my name is Morgan Arthur.
I am interested to buy your car. let me have your last selling price.
Thank You"

I co z tym fantem zrobić? Niby nic dziwnego :)

edit:
dobra już poszperałam w google. Przyszło z maila : benmoore101@live.com

Daruję sobie odpowiedź :)

gulgulq - 02-07-2013, 22:06

dołóż 20% do ceny na otomoto i wyslij mu jako ostateczną :D
misjonarz. - 02-07-2013, 22:08

zrobione