To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

Marcino - 14-04-2017, 22:09

Krzyzak napisał/a:
sam już nie wiem, możliwe - tam zamiast oringu jest uszczelnienie o przekroju kwadratowym, ale wydaje mi się, że ciekło gdzieś w miejscu zaklepania obudowy filtra
Marcino potwierdzi, bo próbował dokręcać kiedyś
dostęp taki, że... albo lepiej nie mówić

Potwierdzam z Renówką Darka.
Ale w moim 307sw złego słowa na Purflux nie powiem olej już 6 razy wymieniany i nigdy nie ciekło. Ale tam jest wklad i oring pod plastikową puszkę. Już czeka kolejny zestaw..

Mandrake - 15-04-2017, 10:26

Nie wszystko się zgadza w tej tabeli, więc proponuje każdemu samemu weryfikować informacje na temat oleju u źródeł. Używałem jednego oleju z tej "tabeli" Shell Helix Ultra 10W60 i parametry podane przez producenta są inne niż te podane na forum( fakt że nieznacznie). Tu można zobaczyć oficjalną kartę:

http://www.omf.com.tr/ass...cing-10w-60.pdf

Po za tym PAO + GTL To nie półsyntetyk tylko pełny. Nie przechodzi hydrokrakingu oleju mineralnego tylko GTL to -Gas To Liquid- wytwarzany z gazu ziemnego w tak zwaną „syntetyczną ropę naftową”. Głównym graczem jest etylen a olej nie posiada baz mineralnych.

Michaszysz - 18-04-2017, 16:00

Przekieruje mnie ktoś w miejsce gdzie znajdę o filtrach powietrza? Albo Powie ktoś jaki najlepiej wybrać filtr powietrza do 40 zl?
More Than Explo - 18-04-2017, 16:43

Michaszysz napisał/a:
Przekieruje mnie ktoś w miejsce gdzie znajdę o filtrach powietrza? Albo Powie ktoś jaki najlepiej wybrać filtr powietrza do 40 zl?

Od wczoraj przekopuje forum w poszukiwaniu optymalnych filtrów. Niestety trudno znaleźć jakieś rzetelne informacje. Póki co z forum mitsubishi i mazdy wysnułem wniosek, że filtry powietrza kabinowy i powietrza będą z filtrona. Filtr oleju mann.

Poniżej moja lista zakupów w ramach wymiany płynów filtrów itd, może się przyda.

https://scr.hu/KNG604

Olej Liqui Moly SHT 5W40 ze sklepu kolegaberlin jakoś podejrzanie tani.... no ale wyżej pisaliście, że ok, więc ufam :roll: :)

larelijux - 18-04-2017, 18:03

Bierzcie Manna wszystkie filtry.
JayChyl - 26-04-2017, 02:39

To ja się podepnę. Od 5 lat leję co roku MILLERS OILS EE SEMI SYNTHETIC 10w40 (wcześniej jako XSS). Cena około 180zł /5L
Chcę zamienić na coś tańszego, syntetyk lub półsyntetyk, ewentualnie 5W40 zamiast 10w40. Znalazłem kilka pozycji, które mnie zainteresowały:

1. FUCHS TITAN GT1 5W40 4L
2. FUCHS TITAN SUPERSYN 5W40 5L

Ewentualnie 10W40:
1. LIQUI MOLY MOS2 LEICHTLAUF 10W40 5L
2. FUCHS TITAN SYN MC 10W40 5L
3. LIQUI MOLY SUPER LEICHTLAUF 10W40 5L

Cenowo "stoją" podobnie, około 100zł /4-5L

Teraz zastanawia mnie, czy z półsyntetyka Millersa można bez żadnych płukanek i innych wynalazków bezpiecznie przejść na syntetyk? Silnik jest szczelny.

Który z tych olejów macie, a jeżeli macie choć jeden z w/w, to co o nich sądzicie?

Hugo - 26-04-2017, 07:43

JayChyl napisał/a:
czy z półsyntetyka Millersa można bez żadnych płukanek i innych wynalazków bezpiecznie przejść na syntetyk?
Można w każdej chwili.
Michaszysz - 26-04-2017, 12:24

Ja ostatnio szukałem taniego, dobrego oleju syntetycznego. Porównując parametry chyba z 50 olejów, w tym były też te co Ty wymieniłeś, parametrami wygrywa Specol Gold 5w40 i kosztuje 75 zł za 5 litrów i do tego jest w pełni syntetyczny. Ja kupiłem stąd : http://lejolej.pl/pl/p/SP...MCF-5W40-5L/120 lecz jeszcze go nie zalałem, więc opinii jeszcze dać nie mogę.
Dario1986 - 26-04-2017, 15:53

Michaszysz napisał/a:
Ja ostatnio szukałem taniego, dobrego oleju syntetycznego. Porównując parametry chyba z 50 olejów, w tym były też te co Ty wymieniłeś, parametrami wygrywa Specol Gold 5w40 i kosztuje 75 zł za 5 litrów i do tego jest w pełni syntetyczny. Ja kupiłem stąd : http://lejolej.pl/pl/p/SP...MCF-5W40-5L/120 lecz jeszcze go nie zalałem, więc opinii jeszcze dać nie mogę.

Czyli do Galanta nawet wystarczy 4L...http://lejolej.pl/pl/p/SPECOL-Gold-Synthetic-SNSMCF-5W40-4L/97 za 57zł ze sklepu który podałeś...
tylko jak z jego jakością... nie tej na papierze

larelijux - 26-04-2017, 16:27

Proszę was, niemożliwe żeby tak tani olej był równie dobry co te dwa razy droższe
Sessin - 26-04-2017, 18:55

"Proszę was, niemożliwe żeby tak tani olej był równie dobry co te dwa razy droższe"
No widzisz, a jednak! Wystarczy że nie trzeba tu płacić za reklamę międzynarodowych koncernów, aby mieć świetny i tani olej syntetyczny. Porównaj sobie specyfikację tego Specola z konkurencją.

MichciuGT - 26-04-2017, 19:46

Sessin napisał/a:
"Proszę was, niemożliwe żeby tak tani olej był równie dobry co te dwa razy droższe"
No widzisz, a jednak! Wystarczy że nie trzeba tu płacić za reklamę międzynarodowych koncernów, aby mieć świetny i tani olej syntetyczny. Porównaj sobie specyfikację tego Specola z konkurencją.

Porównywałeś specyfikacje z Lotosem 5W40? - on też na papierze pięknie wygląda, napis ma Syntetyk, 60zł za 4 litry...

larelijux - 26-04-2017, 21:20

Sessin, tylko żebyśmy się potem nie widzieli w temacie ze stukającymi popychaczami :mrgreen:
JayChyl - 26-04-2017, 21:34

Raczej za 100-150zł za 4-5L to już można dobry olej kupić. Millers ma dobrą reklamę i jest produkowany w Anglii, zapewne stąd większa cena niż za inne podobne oleje.

Na Millers nigdy mi nie stukały popychacze.

ma_ko - 26-04-2017, 22:05

Ja kupiłem niedawno Valvoline MaxLife 5W40 za jakieś 90zł za 4L ale wydaje mi się że oryginał. W każdym razie Made in Holandia :P Zobacze jak będzie po wymianie