[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
JayChyl - 27-04-2017, 02:21
ZAMÓWIONE PRODUKTY
Filtr kabinowy Filtron K 1170
Filtr oleju MANN W 610/3
Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 5L
I po kłopocie. Miałem oszczędzić i nie oszczędziłem
Krzyzak - 27-04-2017, 08:09
Tak działa psychologia, a właściwie socjotechnika. Zostaliście przyzwyczajeni, że olej musi kosztować min. 100 zł by być dobry.
Ceny oleju zależą od wielu czynników. Np. Castrol min. 30% produkuje przez recycling co podraża produkcję. Dużo zależy od ceny źródła - czyli ropy naftowej.
Lotos ma wszystkie oleje świeże. Duże koncerny pakują duże pieniądze nie tylko w produkcję, te z lokalnego rynku z nimi konkurować nie mogą - no chyba że jakością.
Sam jeździłem na Lotosie i to bardzo dobry olej, nie miałem zastrzeżeń do 5W30 C2/C3.
Podejrzewam, że ten Specol to produkt jakiejś małej, polskiej rafinerii z południa kraju (Trzebinia? Jedlicze? - jest ich kilka), która doskonale wie, że nie sprzeda swojego produktu powyżej pewnej kwoty.
Do produktów zagranicznych dorzućcie fakt, że roboczogodzina pracy Holendra, Niemca czy Anglika to - strzelam - x5, x10 tej pracownika w Polsce - to wszystko wchodzi w cenę produktu.
Kto bogatemu zabroni przepłacać za to samo. Oczywiście rozumiem obawy o jakość produktu - też kupuję droższy olej i subiektywnie słyszę różnicę w pracy popychaczy po 12000 km.
sampler - 27-04-2017, 11:19
To co piszecie to prawda ale jest jeszcze jeden aspekt.
Prawdziwe oleje syntetyczne jak sama nazwa wskazuje są sztucznie wytwarzane. Sztucznie tzn baza nie jest robiona z ropy naftowej. Ja znam oleje syntetyczne na bazie PAO i Estrów.
PAO jest tańsze ale znacznie droższe od ropy naftowej i jej obróbki poprzez hydrokrakowanie. Najdroższa jest baza Estrowa.
I teraz przechodzimy do cen. Najtańsza jest ropa następnie ropa naftowa + HC dalej PAO i Estry. I tak też jest w cenach oleju. "Syntetyka HC" kupimy za 100 zł. Najtańszy olej PAO (np LM Synthoil 5W40) to już będzie 150 zł. Estry to Motule serii 300.
Uzupełniając jeszcze Millers to nie jest olej drogi bo jest robiony w anglii ale dlatego że amerykanie mocno trzymają się baz syntetycznych a nie tak jak Castrol ropa naftowa+HC.
Informacje o bazie znajdziemy w karcie msds. Jeżeli pada słowo ropa naftowa i w % jest tego sporo to nie ma ten olej nic wspólnego z syntetykiem. Ale np Castrol podaje w spisie tylko dodatki także tego słowa tam nie znajdziemy
Krzyzak - 27-04-2017, 11:43
sampler napisał/a: | Sztucznie tzn baza nie jest robiona z ropy naftowej. | Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jednak ropa jest podstawą bo nie można zrobić czegoś z niczego. A konkretnie bierze się jakąś frakcję i w procesie chemicznym rozrywa wiązania atomowe a następnie formuje na nowo w uporządkowany sposób - stąd jest to produkt syntetyczny. Tak jak plastik robiony z kukurydzy - technicznie nie jest to już roślina lecz produkt syntetyczny.
sampler - 27-04-2017, 14:57
baza PAO jest robiona chemicznie z gazu który jest pochodną ropy naftowej to fakt. Estry nie wiem. Ale różnica polega na tym że zarówno PAO jak i Estry maja dużo lepsze właściwości przeciw utleniające w stosunku do HC i to czuć po przebiegu >8tyś km
MichciuGT - 27-04-2017, 18:51
sampler napisał/a: | PAO jak i Estry maja dużo lepsze właściwości przeciw utleniające w stosunku do HC i to czuć po przebiegu >8tyś km |
przeciw utleniające - tzn. za co to odpowiada?
mi różnica kojarzy się przede wszystkim z tym że nie zmienia się lepkość w długim okresie użytkowania, dobrze przedstawione jest to na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=tYkg0oDUXs8
Tylko nie znam bardzo dobrze angielskiego i nie jestem w stanie wszystkiego zrozumieć.
sampler - 27-04-2017, 19:54
utlenianie to po prostu proces starzenia. Jest fajny artykuł na stronie castrola gdzie pracownik działu technicznego próbuje udowadniać że baza HC jest niewiele gorsza od PAO i Estrów.
Mandrake - 28-04-2017, 19:19
Parę lat temu Henk de Groot były dyr Castrola, nawoływał publicznie do nie wymieniania oleju Że to ściema i takie tam aby kasę nabijać.... On sam nigdy nie wymieniał i tym podobne... Więc lepiej uważać na to co mówią Castrolowcy
http://www.wykop.pl/ramka...-w-samochodzie/
http://moto.trojmiasto.pl...nie-n28653.html
larelijux - 28-04-2017, 19:43
Powszechnie wiadomo, że silniki osiągają najlepsze wyniki bez oleju, nie wiedziałeś Mandrake?
marecki - 28-04-2017, 20:23
Co do tego Specol Gold,to mój kumpel zalewa tym Nissana Primera 2.0,ale 5w30 z tego co pamiętam i jest zadowolony.
Cena kusi,może faktycznie nie ma co przepłacać za olej.
apg2312 - 28-04-2017, 20:39
marecki - ile robisz rocznie przebiegu ? 10 kkm ? 20 kkm ? Ile razy w roku wymieniasz olej ? 1, 2 razy ? I aż taką robi Ci różnicę zapłacić 180 czy 200 zł za porządny, sprawdzony i polecany olej, że wolisz ryzykować i kupić "coś" za 60 czy 70 zł ?
Wszelkie dywagacje o kupowaniu tanich smarowideł czy ogólnie o oszczędzaniu na oleju zrozumiałbym, jeśli ktoś robi 15 tyś km (lub więcej) MIESIĘCZNIE, i musi wymieniać olej CO MIESIĄC. Wtedy owszem, lanie jakiegoś taniego oleju to W SKALI ROKU może być spora, chociaż moim zdaniem pozorna oszczędność.
marecki - 28-04-2017, 20:55
apg2312, pewnie masz rację,bardziej chodzi mi o nabijanie kasy wielkim koncernom,sam jeżdżę na powiedzmy markowym oleju Motul,aktualnie na Valvoline ale nie dajmy się zwariować,grunt to zalewać oleje które są zalecane przez producenta.
Mandrake - 29-04-2017, 09:17
larelijux napisał/a: | Powszechnie wiadomo, że silniki osiągają najlepsze wyniki bez oleju, nie wiedziałeś Mandrake? |
Wiedziałem Najlepiej zalać wodą mineralna
MichciuGT - 29-04-2017, 12:07
Mandrake napisał/a: | larelijux napisał/a: | Powszechnie wiadomo, że silniki osiągają najlepsze wyniki bez oleju, nie wiedziałeś Mandrake? |
Wiedziałem Najlepiej zalać wodą mineralna |
Ja bym zalał Coca-colą, była by przynajmniej pewność że elementy w silniku nie zardzewieją
Heinzse - 29-04-2017, 12:39
Zbliża mi sie wymiana oleju , autko dotychczas śmiga na 5w30 castrol edge , po przeczytaniu duzej ilosci postow duzo osob uzywa 5w40 , jest jakis sens zmieniac na 5w40 czy nie ma różnicy ? I castrol edge to dobry wybor jesli chodzi o 5w40 ? czy jednak Liquid moly
(motor 2.5 v6)
|
|
|