[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Krzyzak - 25-02-2016, 11:04
Pewnie, że mogą być dobre. Ja jakiś czas temu zmieniłem w Galancie z 1991 r zaciski na te z Galanta 1997 r. I jakoś 2-3 tyg temu te stare chciałem oddać na złom (bo właśnie jutro kupuję te z Carismy poliftowej), więc zacząłem wymontowywać co się da i gumki, pomimo 25 lat, są w bdb stanie.
Wszystko trzeba obejrzeć i ocenić. Na pewno w ciemno bym nie zmieniał oryginału na podróbę.
BTW zaciski po 10 zł/szt znalazłem i to w Gdańsku.
Trzeba oczywiście kupić tarcze i klocki - te z Carismy, bo Galantowe nie pasują.
I felgi to min. 15".
Owczar - 25-02-2016, 11:15
A ja bym kupił OEM gumki i zmienił - dla świętego spokoju. W EA te gumki nie są już takie trwałe.
Hugo - 25-02-2016, 12:36
Ewcia80 napisał/a: | moga jeszce byc dobre? | Jak najbardziej. Ewcia80 napisał/a: | czy wymienic na ten frenkit dla swietego spokoju? | Dla świętego spokoju zostaw stare jak są OK.
komarsnk - 25-02-2016, 21:21
Na tył to jeszcze można dać podróbę. Ale na przód tylko ori.
Mówię o uszczelce tłoka oczywiście.
Maciejos - 10-03-2016, 12:15
mati_z napisał/a: | No niestety, mi "udało" się już 2 czujniki popsuć gdy próbowałem je wyjąć
A może od jakiegoś innego modelu Mitsu będzie pasować?
Swoją drogą ciekawe czemu do innych modeli bez problemu można dostać zamienniki a do Gala nie ma... |
Hugo napisał/a: | booohal napisał/a: | Czujniki są wymienialne? | Tylko w teorii i założeniach skośnookich co je zrobili |
Pozwoliłem sobie przytoczyć (część) wypowiedzi mati_z`a związaną z czujnikami ABS - żeby było jasne - u mnie (jak na razie) wszystko jest z nimi w porządku.
Chciałbym się tylko dopytać o szczegóły, gdyż jeszcze przed świętami będę wymieniał (miedzy innymi) oba komplety tarcz w Galu.
Czy trzeba jakoś uprzedzić mechanika, aby uważał przy wymianie tarcz, tak by nie uszkodził tychże czujników ?...bo jak przypomnę sobie jeszcze powyższy komentarz Hugo to już w ogóle nerwowy zaczynam się robić...
Hugo - 10-03-2016, 12:22
Maciejos napisał/a: | Czy trzeba jakoś uprzedzić mechanika, aby uważał przy wymianie tarcz, tak by nie uszkodził tychże czujników ?... | Jak je uszkodzi przy wymianie tarcz to musi być zdolny
Maciejos - 10-03-2016, 12:30
No to jak mati_z`owi udało się uszkodzić (aż) dwa czujniki ? Poza tym, wydaję mi się, że na forum już w kilku tematach czytałem o problemach z tymi czujnikami...
Hugo - 10-03-2016, 12:49
Maciejos napisał/a: | No to jak mati_z`owi udało się uszkodzić (aż) dwa czujniki ? | Nie mam zielonego pojęcia
Maciejos - 10-03-2016, 12:52
...mati_z mnie zabije za to...
...ale tak na poważnie, reasumując - te problemy z czujnikami ABS, o których tu czytałem, nie mają nic wspólnego z wymianą tarcz hamulcowych (?). Związane jest to raczej z przypadkami, gdy zaczyna mrugać kontrolka ABS-u, czyż nie tak ? Dopiero wtedy zaczynam się martwić ?
Hugo - 10-03-2016, 15:18
Maciejos napisał/a: | te problemy z czujnikami ABS, o których tu czytałem, nie mają nic wspólnego z wymianą tarcz hamulcowych (?). | Raczej tak, chyba, że ktoś ma zapieczone tarcze do piasty i zamiast ją odspoić od piasty przez wkręcenie dwóch śrub w otwory w tarczy wali młotem po niej to może się czujnik uszkodzić.
mati_z - 10-03-2016, 22:21
Maciejos, ja miałem u siebie jeden uszkodzony czujnik (przerywał kabel przy samym czujniku), a uszkodziłem 2 jak dostałem je razem ze zwrotnicą i próbowałem je wyjąć. Dopiero za trzecim razem posłuchałem się forum i przełożyłem całą zwrotnicę od Hugo
danosiecki - 17-03-2016, 09:24
Proszę o podpowiedzi jakiego rozmiaru tarczę są w moim egzemplarzu.
Sedan 2.5 v6 1999 rok 120 kW
Różne źródła podają różne wielkości. Chyba że pasują zarówno 262 jak 276?
Czytałem temat, ale nie wynika z niego bezpośrednio.
Bizi78 - 17-03-2016, 10:15
Cytat: | Proszę o podpowiedzi jakiego rozmiaru tarczę są w moim egzemplarzu.
|
Wystarczy zdjąć koło i przemierzyć tarczę .
Ewentualnie jeśli nie było nic modzone to może po vinie da radę sprawdzić .
danosiecki - 17-03-2016, 10:27
Zależało mi na tym, żeby przed rozbieraniem go to ustalić, ale ok w takim razie rozbiore. Dzięki.
Bizi78 - 17-03-2016, 11:24
danosiecki napisał/a: | Zależało mi na tym, żeby przed rozbieraniem go to ustalić, ale ok w takim razie rozbiore. Dzięki. |
Podaj mi vin auta na PW to sprawdzę nr. OE tarczy.
Tylko tak jak napisałem, jeśli było coś modyfikowane w heblach to mogą siedzieć inne tarcze (rozmiar).
Dlatego najpewniejszym sposobem jest sprawdzić to organoleptycznie .
Odkręcenie 4 śrub koła to chyba nic skomplikowanego.
|
|
|