[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
danosiecki - 17-03-2016, 14:42
Ok sprawdzone. Użytkuje ktoś perforowanych zimmermannow na przód? Jak się sprawują?
dmi - 17-03-2016, 17:40
Śmiało bierz zimmermanny, wiele osób poleca. Ostatnio też zmieniałem na przodzie i nie żałuje póki co.
vrangsinn - 20-03-2016, 12:54
danosiecki napisał/a: | Ok sprawdzone. Użytkuje ktoś perforowanych zimmermannow na przód? Jak się sprawują? |
ja mam perforowane + nawiercane. Rewelacja. Polecam
draco09 - 21-03-2016, 11:34
telewizoor napisał/a: | Właśnie patrzę : ) Czyli najmniej rzeźby żeby przejść na 294mm w moim układzie to jest kupić zwrotnice na 128mm, jarzmo z outka i wsadzić w to mój zacisk. |
Nieuchronnie zbliża się moment wymiany klocków i tarcz w moim Avance 2,5 V6 z 1999 r. Odkąd jeżdżę Galantem brakowało mi lepszych hamulców, teraz znalazłem info, że można wsadzić większe tarcze (co na pewno przekłada się znacząco na skuteczność hamowania). Problem w tym, że gdyby porównać moją wiedzę motoryzacyjną do etapów nauczania w szkolnictwie to jest na poziomie szkoły podstawowej Wiem, że są klocki, wiem, że są tarcze i zaciski, słyszałem też o zwrotnicy ale już jakieś jarzma to dla mnie magia Czy mógłby ktoś bardziej szczegółowo opisać proces przejścia na wyżej opisany układ? Chodzi mi:
1. o to co dokładnie musiałbym kupić żeby zrobić taką zamianę?
2. jaki jest szacunkowy koszt takiej operacji?
3. czy skuteczność hamowania jest dużo lepsza od standardowego zestawu?
4. czy jest ktoś na dolnym śląsku mógłby ogarnąć taką wymianę?
Z góry dzięki za info. Pozdrawiam.
vrangsinn - 21-03-2016, 18:09
czy ktoś montował te tarcze w Galu??
Tarcza hamulcowa TEXTAR 92063100, sąto tarcze na tył, pytam bo jako jedyne mają średnice 265mm a nie 262 mm jak większość i do tego są o 11mm niższe zamiast 60.1mm mają 49mm. CZy podejdą normalnie do gala?? pytam bo chce je koledze zamówić a nie wchce się machnąć.
z góry dzieki za pomoc
danosiecki - 22-03-2016, 06:24
vrangsinn napisał/a: | danosiecki napisał/a: | Ok sprawdzone. Użytkuje ktoś perforowanych zimmermannow na przód? Jak się sprawują? |
ja mam perforowane + nawiercane. Rewelacja. Polecam |
Zamontowalem u siebie zimmermanny odmiana sport. Cały zestaw na przód koszt 580. Hamują rewelacyjnie, trwałość ocenie później. Polecam.
Bizi78 - 26-03-2016, 09:27
Spytam ekspertów tutaj .
Do czego służy ten smar BREMBO z zestawu naprawczego hamulców, do tłoczka czy prowadnic .
Dodam tylko, że go nie otwierałem i nie wiem jaki ma kolor .
Obstawiam na prowadnice gdyż je się częściej smaruje.
Tomi89 - 26-03-2016, 10:01
Bizi78 napisał/a: | Obstawiam na prowadnice gdyż je się częściej smaruje. |
Dobrze obstawiasz miałem coś podobnego, smar był koloru białego/kremowego coś w ten deseń.
Mandrake - 26-03-2016, 20:34
Bizi78 napisał/a: | Spytam ekspertów tutaj .
Do czego służy ten smar BREMBO z zestawu naprawczego hamulców, do tłoczka czy prowadnic .
Obrazek
Dodam tylko, że go nie otwierałem i nie wiem jaki ma kolor .
Obstawiam na prowadnice gdyż je się częściej smaruje. |
Do tłoczka, będzie pewnie czerwony lub pomarańczowy
xyn - 12-04-2016, 22:18
Witam ponownie.
Przeglądając temat zdążyłem się już zorientować, że kupno klocków ferodo nie będzie złym wyborem.
Potrzebuję jednak się dowiedzieć które z nich powinienem zamówić. Jak zapewne wiecie dostępne są różne ich długości, szerokości. Do tego dochodzi różnica systemu Akebono czy Sumitomo.
Troszkę się w tym gubię, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc - jak mogę rozszyfrować który z systemów jest zastosowany w moim galu? Widziałem, że niektórzy z Was potrafią to wyczytać bazując na nr VIN. Gdzie to mogę sprawdzić?
Oraz czy te różnice w wymiarach wynikają tylko z różnic w jakości (większa powierzchnia, droższy klocek)? Czy też trzeba mi zwymiarować obecne zaciski/klocki?
I tak: do ea5w 09.1997 wybrałem Ferodo fdb1621 na przód oraz Ferodo fdb803 na tył. Będą pasować?
(Z tego co piszecie tylne klocki we wszystkich rocznikach naszej generacji są takie same, tak?)
Dodam, że obecnie mam standardowe jednotłoczkowe zaciski z tarczą 256mm.
Bardzo proszę o pomoc. :)
+EDIT:
Sklep hamulcesklep.pl ma bardzo konkurencyjne ceny oraz natknąłem się na niego w tym temacie. Rozumiem, że jest godny zaufania?
tirol2403 - 19-04-2016, 17:58 Temat postu: klocki zimmermann Witam
Kupuje tarcze i klocki zimmermann komplet na hamulcesklep.pl do galanta 2002, sedan, 2,5 v6 VIN: JMBSNEA5A1Z001254 i w związku z tym mam pytanie które klocki mam zamówić, wypełniłem na ich stronie formularz i podesłali mi link jakie tarcze i klocki mam zamówić, według nich klocki na przód będą pasowały te , ale mi się wyświetlają jak sam wyszukam jeszcze te . Wiecie jakie będą pasować? a może te i te?
robertdg - 19-04-2016, 18:07
tirol2403 napisał/a: | galanta 2002, sedan, 2,5 v6 | powinny być
tirol2403 - 19-04-2016, 18:12
Dzięki Robert za info :]
Krzyzak - 19-04-2016, 21:03
To teraz ważna wg mnie informacja. Wszyscy skupiają się na jak najlepszych podzespołach typu klocek/tarcza zupełnie pomijając inne kwestie.
Wycięcie korektora - jak już wiemy - daje wymierne efekty w kwestii hamowania tyłu. Przód jednak - w mojej ocenie - nadal nie pracuje tak jak by się chciało. Co może być przyczyną odkryłem przez przypadek montując do swojego Galanta zaciski z Carismy. Zastanawiałem się bowiem, jakie śruby do przewodu hamulcowego zastosować - te z Cari czy te z Galanta?
No i tu jest odpowiedź - wiadomo, że na sprawność układu ma wpływ przepływ płynu (stąd usuwanie korektora):
zgadnijcie - która śruba jest od Galanta ?
Dodam, że wejście z przewodu do śruby ma podobnie (bo na zdjęciu jest wejście do zacisku).
Poważnie zastanawiam się nad wymianą samej śruby w zacisku po II lifcie (bo tu przy rozstawie 160mm nie mam jak montować zacisków Lucasa)...
Hugo - 19-04-2016, 22:15
Darku, genialne odkrycie, że też na to nie zwróciłem uwagi jak oglądałem zaciski z Cari. Ciekawe jakie śruby mają zaciski z Legnum, pewnie takie jak zwykły Gal. Pomierzę śruby z Cari i jak wymiary się pokryją to będzie podmiana i testy. Jest tylko jeden problem w przypadku zacisków dwutłoczkowych, a mianowicie otwory rozdzielające płyn do tłoczków wewnątrz zacisku... Czy nie będą za małe i zamiana śruby nic nie da...
|
|
|