[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Krzyzak - 09-09-2016, 11:03
??? - nie wiedziałem, że to ma znaczenie
u mnie jest skierowany w lewy tył i układałem tak, by wężyki Faro były odpowiednio wygięte - żeby się nie załamywały
zrobię ci zdjęcie może dziś popołudniu
Owczar - 09-09-2016, 11:36
Wielozawór powinien być od strony tylnego zderzaka. Ma to znaczenie jak jest mało gazu w butli. Podczas przyśpieszania gaz przelewa się do tyłu przez co nie może być zassany.
Krzyzak - 09-09-2016, 11:42
A nie jest faktem, że gdy ilość gazu w butli jest znikoma, to ciśnienie jest tak niskie, że już tam zamienia się w fazę lotną? i że wtedy nie ma znaczenia czy przyśpieszamy czy nie, bo gaz bez problemu przejdzie od wyższego do niższego ciśnienia, ew. zostanie zassany przez otwarty wtryskiwacz w efekcie suwu ssania?
Marcino - 09-09-2016, 11:47
Nie wiem czy obracać u siebie bo muszę wyciąć nowy otwór na odpowietrzenie.... stary najwyżej zaspawam.... a zresztą wczoraj do 2 w nocy łatałem podłogę w tylnym prawym narożniku bo tam było coś uderzone , brakło mi CO2, tak że dziś muszę pospawać na gotowo, zakonserwować i założyć nowa butle
Owczar - 09-09-2016, 12:09
Jest różnica. Ja mam w galancie źle włożoną butlę. I przykładowo jak mam mało gazu to przy kickdownie przełącza na PB. Jak wrócę na LPG to mogę jeszcze zrobić kilkanaście/kilkadziesiąt km bez problemu nie przyśpieszając gwałtownie. W lexusie mam tak, że jak się kończy, to po przełączeniu robię jadąc delikatnie 2-3 km.
Zamiast obracać można przedłużyć rurkę ssącą tak by zasysała z tyłu. Jak przekładasz butlę to musisz trochę porzeźbić.
Marcino - 09-09-2016, 15:59
Owczar napisał/a: | I przykładowo jak mam mało gazu to przy kickdownie przełącza na PB. Jak wrócę na LPG to mogę jeszcze zrobić kilkanaście/kilkadziesiąt km bez problemu nie przyśpieszając gwałtownie. |
Mam dokladnie tak samo. Jak bym obrócił zbiornik to rurka odpowietrzajca wypadnie na tym wzmocnieniu gdzie sie przykręca koło zapasowe. Pokombinuje moze obrócę.
Nie wiem czym by tu przedłużyć rurkę w wielozaworze w razie czego...
Owczar - 09-09-2016, 16:03
Może przedłużenie za pomocą faro?
plecho1 - 09-09-2016, 17:53
Właśnie podobno faro pasuje i chyba w rozmiarze 8mm ale też nie jest to proste bo ważne aby wlot był możliwie najniżej i się nie przemieszczał, słyszałem że na końcówkę można przyczepić magnes coby rurka nie latały po butli.
Krzyzak - 09-09-2016, 20:11
Marcino, mam Faro w razie czego, jakieś 5m mi zostało, możemy przedłużać - tylko przypomnij mi telefonicznie w niedzielę wieczorem
Bury - 09-09-2016, 21:31
Krzyzak napisał/a: | A nie jest faktem, że gdy ilość gazu w butli jest znikoma, to ciśnienie jest tak niskie, że już tam zamienia się w fazę lotną? |
Nie.
To działa tak,że jak zbiornik się opróżnia to wolne miejsce zajmuje gaz w fazie lotnej i tak się dzieje aż do wyczerpania zapasów.
Pobór gazu w fazie lotnej byłby dla na niekorzystny.
To,że ze zbiornika wypływa gaz ciekły pozwala na zachowanie stałego ciśnienia(zależy od temp i mieszaniny propanu z butanem) i stałego składu mieszaniny która idzie do parownika.
Jakby by ze zbiornika wypływał gaz w fazie lotnej to szybko zużylibyśmy cenny dla nas propan i zostałby sam butan,który podczas duzych mrozów moglibysmy sobie przelewać w kanistry
[ Dodano: 09-09-2016, 21:35 ]
A co ciśnienia odparowanego gazu to jest tak,że przy niektórych parownikach jest on wyższe im mniej gazu w zbiorniku.Dlatego zaleca się regulację przy ok połowie zbiornika.
Z moich obserwacji wynika ze nie dotyczy to np parowników zavoli.
awas - 20-09-2016, 11:13
Witam.
Od 2,5 roku (70tys. km) jeździłem na świecech NGK i wszystko było ładnie, później zaczęło strzelać w dolot przy niskich obrotach pod obciążeniem, wymieniłem przewody na nowe NGK i dalej strzelało, kupiłem świece (wziąłem pierwsze lepsze pasujące do galanta) i teraz strzela 2x bardziej. Jakie świece polecacie do gazu (2.0 1998r.), co jeszcze może być przyczyną strzelania?
Bury - 20-09-2016, 12:32
fajki pod cewkami i same cewki
cewki psuja sie naprawde rzadko
ja jezdze galantem od 10ciu lat na lpg i jeszcze mi nie siadla cewka
swiece denso lub ngk
booohal - 20-09-2016, 12:45
Ja musiałem wymienić fajkocewki jak miałem EA2A.
Kupiłem u Malika Mobiletron. Po wymianie - masakra. nie dało się jeździć. Okazało się, że nowa fajkocewka była fabrycznie uszkodzona. Po wymianie na nową wszystko było cacy.
Najlepiej podmień cewki na jakieś sprawne. Dorwij kogoś w okolicy z EA2 i podmieńcie. Chwilka roboty, a już sprawę cewek będziesz miał jasną.
awas - 06-10-2016, 11:10
Bury dzięki - faktycznie winne fajkocewki. Niepotrzebnie kupiłem używaną cewkę za 4 dychy i po wymianie problem zniknął ale jak się okazało moje cewki też były dobre tylko zaśniedziały sprężynki na łączeniu fajek z cewkami, przeczyściłem to, psiknąłem jakimś smarowidłem do styków i już nie przerywa.
[ Dodano: 24-10-2016, 08:52 ]
Kuźwa nadal strzela. Wymienione świece, przewody, używaną fajkocewkę wstawiłem najpierw w miejsce pierwszej, potem drugiej i nadal zdarza się że przy przyspieszaniu z niskich obrotów strzela. Czy może to być zły skład mieszanki? Odkąd mam samochód nie byłem u gazownika na regulacji... a może kupić świece dedykowane do LPG?
Marcino - 24-10-2016, 09:35
Zadnych dedykowanych świec, po co. Jak coś to mogą być ale ze zmniejszonym odstępem elektrod. Co Ty tam masz za instalację w tym silniku?
|
|
|