[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
MasterGruzin - 29-04-2016, 16:19
Mnie ostatnio spotkała nieprzyjemna przygoda z tarczami i klockami TEXTAR. Wymiana z przodu około dwa miesiące temu, zrobione około 2000km i zaczęło bić przy hamowaniu. Diagnoza zegarem w warsztacie i wskazówka zakręciła z lewej 180 stopni a z prawej trochę mniej ale też tragedia... Obecnie założony zestaw, który był zdjęty a wadliwy poszedł na reklamacje. Na szczęście wszystko zamówione i założone przez warsztat więc nie muszę się niczym zajmować. Zobaczymy jaki będzie koniec tej historii.
robertdg - 29-04-2016, 18:52
MasterGruzin napisał/a: | Mnie ostatnio spotkała nieprzyjemna przygoda z tarczami i klockami TEXTAR | Mój zestaw już w opakowaniu był krzywy, czlowiek kupuje uznane markowe czesci i sie na nich zawodzi, syfem nas zalewaja z kazdej strony, dramat.
MasterGruzin - 02-05-2016, 10:05
Ho ho Dzięki za info. Przy wymianie gwarancyjnej powiem żeby sprawdzili od razu po założeniu. Możliwe, że moje też były krzywe od początku a nie wyczułem tego ze względu na to, że większość czasu auto jeździ po mieście max 70km/h.
Maciejos - 04-05-2016, 15:55
dmi napisał/a: | Cytat: | Hmm...może faktycznie z opinią powinienem się wstrzymać do lata, gdy będę robił o wiele większe przebiegi i to nie tylko jeżdżąc po mieście. Wtedy będę pewnie o wiele częściej wciskał pedał hamulca... |
Ja ostatnio zrobiłem trasę 1000km i felgi z przodu były czarne jak smoła |
No i przyszedł czas "posypać sobie głowę popiołem". W "długi weekend" zrobiłem trochę więcej kilometrów niż standardowo, no i przede wszystkim w innych warunkach (tzn. więcej prostych + większe szybkości = częściej używany hamulec). Na następny dzień, patrząc na felgi, miałem wrażenie, że są innego koloru niż wcześniej, tzn. nie są już srebrne tylko czarne Masakra. Faktycznie Zimmermann brudzi jak cholera. Mam nadzieję, że ten efekt później ustąpi. Chociaż , biorąc pod uwagę to co napisałeś, mała jest chyba na to szansa. Całe szczęście, że chociaż auto hamuje całkiem nieźle na tym zestawie.
Janq - 04-05-2016, 18:59
Miękki klocek zawsze będzie pylił - tego się nie przeskoczy. Ale pomimo tego, że brudzi ma on jedną niezaprzeczalną zaletę - dobrze i od razu klei do tarczy.
Tak więc Panowie, albo chcecie mieć czyste felgi i spowalniacze a nie hamulce, albo usyfione felgi i hamulce.
muka997 - 04-05-2016, 22:01
Janq napisał/a: | Miękki klocek zawsze będzie pylił - tego się nie przeskoczy. Ale pomimo tego, że brudzi ma on jedną niezaprzeczalną zaletę - dobrze i od razu klei do tarczy.
Tak więc Panowie, albo chcecie mieć czyste felgi i spowalniacze a nie hamulce, albo usyfione felgi i hamulce. |
nie zgodzę się, można mieć czyste felgi i hamulce żyleta choć mi się w galu nie udaje mieć czystych felg ale widzę po samochodach znajomych że można, nie wiem od czego to zależy ale się da
misza116 - 09-05-2016, 21:34
Orientujecie się jaka może być przyczyna notorycznego krzywienia tarcz?
Auto dopiero kupiłem, tarcze niesamowicie krzywe, ale poprzedni właściciel mówił,
że wymieniał je kilkukrotnie, i krzywią się bardzo szybko.
Wiem, że to może być wina samych tarcz, niektóre są krzywe już w pudełku. Ale nie sądzę, żeby ktoś miał takiego pecha, że trafia zawsze na buble
dmi - 09-05-2016, 21:39
Maciejos napisał/a: |
No i przyszedł czas "posypać sobie głowę popiołem". W "długi weekend" zrobiłem trochę więcej kilometrów niż standardowo, no i przede wszystkim w innych warunkach (tzn. więcej prostych + większe szybkości = częściej używany hamulec). Na następny dzień, patrząc na felgi, miałem wrażenie, że są innego koloru niż wcześniej, tzn. nie są już srebrne tylko czarne Masakra. Faktycznie Zimmermann brudzi jak cholera. Mam nadzieję, że ten efekt później ustąpi. Chociaż , biorąc pod uwagę to co napisałeś, mała jest chyba na to szansa. Całe szczęście, że chociaż auto hamuje całkiem nieźle na tym zestawie. |
Czyli jednak nie tylko u mnie....co zrobić Może warto jakimiś innymi klockami się zainteresować ? Ktoś na bank ten temat przerabiał na forum.
Hugo - 09-05-2016, 21:44
misza116, zmierz bicie piast.
Dario1986 - 10-05-2016, 09:01
siemanko, orientujecie się może ile w ASO może kosztować komplet tarcz + klocki na przód + ew. tył do Gala v6 ? ASO ma teraz "wyprzedaż " z tego co widziałem i do aut starszych niż 8lat dają 25% rabatu. Pytam najpierw tutaj zanim zadzwonię i zawału dostanę
telewizoor - 10-05-2016, 12:24
Dobra, po dłuższej jeździe na przodzie z Outlandera(294mm) tarcze Bosch(mają dodatkowe 'nawierty' od środka) i klocki Valeo jest bardzo dobrze, polecam. Ciekawe czy na tył nie przypasują jakieś większe heble od Mitsu?
Fragu - 10-05-2016, 12:30
telewizoor, od E88A lub od VR4 po "przeróbce" tarcz.
telewizoor - 10-05-2016, 12:47
No to lipa, ciężko cokolwiek znaleźć
Hugo - 10-05-2016, 13:54
Ja jestem już niemal pewny, że głównym powodem słabych hamulców w Galancie są kiepskie (małe) tylne tarcze. Założyłem do swojego tylne wentylowane tarczobębny 284/20 mm oraz większe zaciski z tłoczkiem 38 mm z Legnum i z każdym dniem auto podczas hamowania coraz bardziej "wgryza" się w asfalt. Takie same tarczobębny i zaciski ma też Space Wagon z lat 1998-2002.
telewizoor - 10-05-2016, 14:18
Rozstaw na mocowanie zacisku się zgadza?
|
|
|