To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Paweł_BB - 31-12-2010, 08:14

Może nie jest to stricte kultura na drodze ale nas dotyczy myślę.

Na forum Subaru zaczęła się dyskusja odnośnie używania CB przez Policję:
1. może mieć CB? Moim zdaniem może bez problemu.
2. nie może mieć CB? obowiązku posiadania chyba nie ma.
3. ma swoje specjalne radio do kontaktu z bazą czy może "zwykłe" CB mają przerobione?
4. ma obowiązek nasłuchiwać kanału ratunkowego 9 ?
5. może lub nie może nasłuchiwać kanału 19 ?
6. co im wolno a co nie wolno?
7. no i ogólnie czy są jakieś przepisy i regulacje odnośnie używania CB przez Policję.

Zaczęło się od tego, że jeden forumowicz był rzekomo "świadkiem" że Policjant na CB powiedział że czysto a potem stał z suszarką na co oczywiście go wyśmiałem że jakim cudem on był tym świadkiem - stał obok policjanta jak była ta akcja? A może Policjant się przedstawił na CB a następnie powiedział że czysto? :D

JCH - 31-12-2010, 08:43

Paweł_BB napisał/a:
Na forum Subaru zaczęła się dyskusja odnośnie używania CB przez Policję:
1. może mieć CB? Moim zdaniem może bez problemu.
Mają CB. Siedziałem niedawno w radiowozie i elegancko było słychać komunikat, że "tu i tu stoją miśki z suszarką".
Paweł_BB - 31-12-2010, 09:14

Ja też kilkakrotnie widziałem że mają CB i nasłuchują kanału 19, na forum Subaru padł zarzut że "mają słuchać kanału ratunkowego 9" a nie bawić się na 19, na to ja zripostowałem że są CB, którę mogą nasłuchiwać 2 kanały na raz. Pytanie co na to ich przepisy? Czy faktycznie mają słuchać kanału 9? Osobiście wątpię, ale tak z czysto ludzkiego punktu widzenia skoro jest kanał ratunkowy to chyba ktoś go powinien słuchać?

Czyli kto słucha kanału 9 ? Ma ktoś obowiązek prowadzić nasłuch? We wtorek będę z bazie głównej Straży Pożarnej w Bielsku to się zapytam co oni o tym wiedzą/myślą.

krzychu - 31-12-2010, 10:51

Paweł_BB napisał/a:
Ja też kilkakrotnie widziałem że mają CB i nasłuchują kanału 19, na forum Subaru padł zarzut że "mają słuchać kanału ratunkowego 9" a nie bawić się na 19

Ja bym powiedział że może by ktoś zaczął od siebie i jeździł zgodnie z przepisami to nie musiał by się czepiać takich rzeczy :? Swoją drogą często po prostu miśki podjadą i suszą... Czasem ich już nie ma od 20 minut a ktoś dalej powtarza bo usłyszał.... W drugą stronę to też na pewno działa.

Paweł_BB napisał/a:
Czyli kto słucha kanału 9 ? Ma ktoś obowiązek prowadzić nasłuch? We wtorek będę z bazie głównej Straży Pożarnej w Bielsku to się zapytam co oni o tym wiedzą/myślą.

Z tą 9-tką to chyba nikt nie słucha.... Dobrze by było jak by ktoś 112 od razu odbierał a nie po 10 minutach... (sam kiedyś dzwoniłem, wcześniej spróbowałem też 9-tkę nikt nie odpowiedział).

robertdg - 31-12-2010, 10:59

http://www.youtube.com/wa...XxbKxzcLrY&NR=1

Wyobraźcie sobie, że znajdujecie sie w takiej sytuacji, gdy np wieziecie kogos na pogotowie, bo doznał urazu, a chcecie oszczedzic czasu na przyjazd pogotowia, co teraz zrobić kiedy nie ma sie "koguta", CB, etc., ewidentnie Ci panowie z premedytacją blokują droge, mandat to za mało za takie zachowanie.

P.S. w samej końcówce przed kamerą pojawia się Galant :mrgreen:

Paweł_BB - 31-12-2010, 11:14

Ja kilkakrotnie przyłapałem Bielską Vectrę jak się ukrywali :D tzn. jak robiło się głośno na CB to oni np. przyczajali się za drzewkami przy hotelu Vienna i czekali pewnie na jakąś dogodną sytuację :P
To musi być niezła zabawa w takim radiowozie nieoznakowanym :D

krzychu - 31-12-2010, 11:23

robertdg napisał/a:

Wyobraźcie sobie, że znajdujecie sie w takiej sytuacji,

Wyciągasz telefon i dzwonisz po misiaków. Już widziałem w piracie takie interwencje... Najgorsze jest to że oni go dojechali na lewym pasie i dostał tylko 200zł za przekraczanie prędkości... Zawsze mogli pomyśleć że się mu spieszyło.. tym się chyba nie spieszy...

robertdg - 31-12-2010, 11:32

krzychu, zalezy od tego, jak szybka interwencja policji bedzie, wiesz takie rzeczy to ja bralem pod uwage, ale co gdyby np telefon sie rozladowal :?:
Morfi - 31-12-2010, 14:23

To normalne że miski podsłuchują, wiadomo to od dawna.
mitsu00 - 31-12-2010, 14:26

Morfi napisał/a:
To normalne że miski podsłuchują, wiadomo to od dawna.

Niemal wszystkie nieoznakowane radiowozy mają CB

Juiceman - 02-01-2011, 17:41

robertdg napisał/a:
http://www.youtube.com/watch?v=ZXxbKxzcLrY&NR=1

Samo oglądanie tego irytuje, a co dopiero jazda za takim badziewiem. Od razu telefon powinien być na miśki o takiej sytuacji i to za każdym razem.

Cezar - 02-01-2011, 18:30

Juiceman napisał/a:
robertdg napisał/a:
http://www.youtube.com/wa...XxbKxzcLrY&NR=1

Samo oglądanie tego irytuje, a co dopiero jazda za takim badziewiem

Dokladnie, jedzie baran tirem i mysli ze wszystko mu wolno :axe:

krzychu - 02-01-2011, 18:35

Cezar napisał/a:

Ja takich co drugi dzień wiedzę w osobókach... Widać mniejsze kontrowersje wtedy wzbudzają... Różnicą może być też to że tutaj widać czystą premedytację...

Cezar - 02-01-2011, 18:38

krzychu napisał/a:
że tutaj widać czystą premedytację...

O to wlasnie chodzi

Mr V - 02-01-2011, 20:08

Cezar napisał/a:

Bo prawda jest taka, że mało kto w osobówce się postawi TIRowi. nie dość, że Martwa strefa jest długości mojego mieszkania, to jeszcze taka masa... Strach się bać. Mnie kiedyś w Krakowie tiry obstawiły z 3 stron, niby przez przypadek, ale uczucie okropne!