To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli

m6riano - 23-07-2012, 18:59

Owczar, Daj na niego namiar(może być priv), jak będe w pobliżu to podjade do niego i zapytam o wycene tego błotnika(wgniecionego lewego tylnego)
Owczar - 23-07-2012, 19:19

Przesłałem PW.

Zdjęcie od wewnątrz. Niewiele widać bo robione telefonem. Rozjaśniłem trochę na kompie:

Niestety nie mam foto przed wyprowadzeniem pod lakier i po wycięciu blachy, ale na pierwszym foto widać jak są połączone blachy.

[ Dodano: 23-07-2012, 19:31 ]
Dla niewtajemniczonych, tak wygląda przykładowy spaw tigiem:

Marcinchojnacki - 25-07-2012, 16:11

Owczar, czyli ten człowiek z Kampinosu spawa tigiem?? Powiedz jeszcze ile za malowanie Cie wyszło, kto robił i czy zrobił to dobrze
Owczar - 25-07-2012, 16:19

Marcinchojnacki napisał/a:
Owczar, czyli ten człowiek z Kampinosu spawa tigiem??

Tak. Jeszcze nie pomalowane. Mam inne plany co do auta :)

W Kampinosie jest też dobry lakiernik, oni kooperują razem, więc pewnie można się dogadać. Malował błotnik i maskę mojemu bratu oraz siostrze 2 elementy. W aucie brata po 3 latach nic się nie dzieje z lakierem. Na własnej skórze się przekonałem, że fachowość lakiernika wychodzi po czasie... W zależności od temperatur to jakieś pół roku lub więcej. Lakier siada i widać każdą ryskę po docieraniu zbyt grubym papierem i niedokładnym podkładowaniu.

Ten gość co robił reperaturki też maluje, ale specjalizuje się w blacharce i nie znam nikogo komu by malował więc nie wiem jak mu to wychodzi.

Hugo - 25-07-2012, 23:46

Owczar napisał/a:
Jeszcze nie pomalowane. Mam inne plany co do auta
Zostaw tak jak jest teraz :wink:
koliber124 - 28-07-2012, 19:52

Owczar napisał/a:
Marcinchojnacki napisał/a:
Owczar, czyli ten człowiek z Kampinosu spawa tigiem??

Tak. Jeszcze nie pomalowane. Mam inne plany co do auta :)

W Kampinosie jest też dobry lakiernik, oni kooperują razem, więc pewnie można się dogadać. Malował błotnik i maskę mojemu bratu oraz siostrze 2 elementy. W aucie brata po 3 latach nic się nie dzieje z lakierem. Na własnej skórze się przekonałem, że fachowość lakiernika wychodzi po czasie... W zależności od temperatur to jakieś pół roku lub więcej. Lakier siada i widać każdą ryskę po docieraniu zbyt grubym papierem i niedokładnym podkładowaniu.

Ten gość co robił reperaturki też maluje, ale specjalizuje się w blacharce i nie znam nikogo komu by malował więc nie wiem jak mu to wychodzi.

Owczar jaki koszt poniesiesz?

Owczar - 29-07-2012, 00:02

Koszt wstawienia reperaturek to jakieś 300-350zł za stronę plus koszt reperaturek. Ciężko mi powiedzieć, bo za całość wziął 1200zł, ale konserwował mi profile zamknięte, wyciągał lekko wgnieciony tylny pas, wyprowadzał tylny błotnik po przecierce no i oba błotniki zabezpieczył i zrobił pod lakier pomalowane podkładem gruntującym.
Ale w tej cenie były jeszcze 2 nadkola wycięte z golfa. Bardzo ładnie dopasowane.

Tomii - 02-08-2012, 12:27

Witam
Zamierzam zakonserwować od wewnątrz nadkola tylne, chodzi mi najbardziej o połączenie reparaturki z nadkolem, jest szansa dostać się do tego od strony bagażnika ? chodzi o całość od progu do tyłu.

Owczar - 02-08-2012, 12:44

Robiłeś już reperaturki? Jeśli nie to masz tam gąbkę.

Dostęp jest, ale będzie potrzebna sonda na przewodzie elastycznym lub wygięta lanca. Ja bym na początku porządnie wymył myjką, postawił do całkowitego wyschnięcia i wtedy zabezpieczał.

Tomii - 02-08-2012, 12:54

Owczar napisał/a:
Robiłeś już reperaturki?

poprzednik robił ale nie wiem czy tam coś konserwowali od środka

Owczar - 02-08-2012, 15:29

To warto dobrze zabezpieczyć. Dostęp tak jak pisałem jest, ale nie najlepszy.
fabryka24 - 02-08-2012, 19:59

Tomii, Dostęp jest całkiem dobry , od strony bagażnika , http://www.fotosik.pl/pok...fa549202d4.html , a jak masz zamiar konserwować od progu, to polecam odkręcić krańcówkę , http://www.fotosik.pl/pok...23e04a3aac.html , przez ten otwór włożysz rurkę i opryskasz aż od samego dołu progu , a jak zdejmiesz tą zaślepkę to będziesz widział jak wosk spływa , http://www.fotosik.pl/pok...08494d45bc.html , ja dodatkowo tam też spryskałem . A tak wygląda po zrobieniu , http://www.fotosik.pl/pok...49f7e7431c.html . Jak nie masz dostępu do sprężarki i sprzętu , to kup wosk do konserwacji profili zamkniętych w sprayu, do kompletu dają dość długą rurkę wystarczy bez problemu .POLECAM natryskiwać wosk z 30 - 40 minutowymi przerwami między warstwami , jest on dość rzadki , potrzebuje czasu do zastygnięcia , inaczej intensywnie spływa , a nie oto chodzi , pozdro
Tomii - 02-08-2012, 20:18

Owczar, fabryka24, dzięki za rady, Noxudol 700 zakupiony i będziem działać :)
Petercali - 02-08-2012, 22:36

dobre dojscie zamiast przez otwor wlacznika lamki jest pod tapicerka siedzenia sa tam 2 otwory zaklejone srebrną naklejka,kilka dni temu wlasnie tamtędy konserowalem.
argun - 13-08-2012, 16:53

Witam
Czy ktoś z Lublina może mi polecić blacharza? chodzi ofc o nadkola chciałem przed zimą to robić.I jeszcze mam pytanie jakiego rzędu są to koszta?
Pzdr