[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] sonda lambda w Galancie EAxx
tomekrvf - 24-06-2012, 11:20
norbiolo napisał/a: | Udało się pozyskać część danych dotyczących sondy lambda z Allegro. |
Sonda za 70PLN to moim zdaniem niezły przekręt. Ja bym tego nie kupił.
fj_mike - 24-06-2012, 11:25
tomekrvf napisał/a: | Sonda za 70PLN to moim zdaniem niezły przekręt. Ja bym tego nie kupił. |
Ja kupiłem. Działa.
norbiolo - 24-06-2012, 16:16
tomekrvf cały myk polega na tym, że fj_mike, użytkuję konkretnie ten model i jest zadowolony.
fj_mike, zbierz sie do "qpy" i pomierz rezystancje grzałki.
Będzie jednoznaczna informacja, ale jeżeli ECU nie raportuje Check Engine to wartość musi się mieścić w granicach zadanej.
Bizi78 wartość z manuala jest znana i nie powinna przekraczać 10 ohm, jeżeli sonda charakteryzuje się wyższą rezystancją to można mieć pewność ze pracuje w znaczącej odległości od kolektora lub za katalizatorem.
fj_mike - 25-06-2012, 12:27
norbiolo napisał/a: | fj_mike, zbierz sie do "qpy" i pomierz rezystancje grzałki. |
Jak dorwę multimetr
komarsnk - 26-06-2012, 15:55
Koledzy - od dłuższego czasu mam pewne podejrzenia, że moja lambda przed katem (licząc od kolektora) umiera (ta za katem już umarła o czym CE mi dzielnie przypomina). Mam LPG na STAGu 300 plus, wtryski MagicJet i reduktor nie wiem jaki ISA włączona.
Postanowiłem sprawdzić pracę sondy przed interfejs LPG gdyż podobno jest podłączona.
Niby coś tam rysuje ale wydaje mi się, że żyje własnym życiem. Co dziwne, w ustawieniach sterownika jest wybrana opcja BRAK SONDY (nie wiem dlaczego). Czy to, że jest podpięta a w ustawieniach jest niepodpięta wpływa na pracę sterownika?
Jakby ktoś znający się na rzeczy mógł przeanalizować mój oscylogram to byłbym wdzięczny (LINK )
Moje spostrzeżenia:
1. na wolnych na LPG oscyluje jak chce, po przygazowaniu rysuje...coś tam. Obroty jakieś dziwne mi dziś trzymał - ok. 1000, zawsze miałem na ostatniej cienkiej kresce na obrotomierzu.
2. Pod koniec wykresu widać przełączenie na Pb - obroty spadają do normalnych. Po przygazowaniu i "rozgrzaniu" sony zaczyna chyba normalnie oscylować.
Ale nie potrafię z tego wyciągnąć żadnych wniosków
Owczar - 26-06-2012, 16:42
komarsnk, wrzuć oscylogramy na PB po min 10-15 minutach pracy na tym paliwie (na wolnych obrotach).
komarsnk napisał/a: | Co dziwne, w ustawieniach sterownika jest wybrana opcja BRAK SONDY (nie wiem dlaczego). |
To nie ma znaczenia na pracę LPG ale zaznacz napięciowa 0V ubogo.
komarsnk napisał/a: | ISA włączona. | Wyłącz, wyzeruj korekty i ustaw gaz.
Ten dziwny wykres może powodować ISA. Ale jak wrzucisz ustabilizowany wykres na PB to będzie wiadomo czy sonda żyje.
komarsnk - 26-06-2012, 16:49
Owczar napisał/a: |
komarsnk napisał/a: | ISA włączona. | Wyłącz, wyzeruj korekty i ustaw gaz. |
Kurcze chyba wolałbym tego sam nie robić nie wiem wiem jakich ustawień należy dokonać...
Nie wiem czy to ma znaczenie ale jest też decat - na chama, bez imitacji - wspawany jest kawałek rury
Owczar - 26-06-2012, 16:52
Dla pierwszej sondy nie ma znaczenia.
komarsnk napisał/a: | Kurcze chyba wolałbym tego sam nie robić nie wiem wiem jakich ustawień należy dokonać... |
To w takim wypadku zostaw narazie, ale niezależnie od tego co z sondą, ISA polecam wyłączyć. Ją można użyć tylko by ustawić korekty po obrotach tuż po ustawieniu mnożnika. W zmiennych warunkach powoduje bardzo dziwne korekty, bo dąży do mapy, która jest już nieaktualna... Przez co ECU koryguje w drugą stronę i to zaburza pracę sondy...
komarsnk - 26-06-2012, 17:31
Owczar napisał/a: | Dla pierwszej sondy nie ma znaczenia.
komarsnk napisał/a: | Kurcze chyba wolałbym tego sam nie robić nie wiem wiem jakich ustawień należy dokonać... |
To w takim wypadku zostaw narazie, ale niezależnie od tego co z sondą, ISA polecam wyłączyć. Ją można użyć tylko by ustawić korekty po obrotach tuż po ustawieniu mnożnika. W zmiennych warunkach powoduje bardzo dziwne korekty, bo dąży do mapy, która jest już nieaktualna... Przez co ECU koryguje w drugą stronę i to zaburza pracę sondy... |
Podaję OSCYLOGRAM z 15 min. pracy na Pb na wolnych obrotach. Pod koniec trochę zabawy pedałem gazu... :/
Owczar - 26-06-2012, 17:45
Nie wygląda to zbyt dobrze. Ale po mapie widać, że masz za bogato na LPG i ECU robi ujemne korekty. Na wolnych obrotach jest prawie 2 krotny mnożnik... Jak przełączasz na PB, bo robi się ubogo i przez to sonda śpi, a ECU nie może jej dobudzić. Wydaje mi się, że 15min mu nie wystarczyło. Najlepiej jak zrobisz reset ECU przez odpięcie klemy i potem odpalisz na te 10 min. Przy okazji zaadoptuje sobie obroty.
Zrób screen mnożnika i screen mapy 3D ma PB i LPG oraz korekt numerycznych ISA na mapie 3D.
Jak spalanie? Ale sonda rzeczywiście ospała i po przegazowaniu zbyt mała częstotliwość oscylacji.
komarsnk - 26-06-2012, 17:55
Owczar napisał/a: | Nie wygląda to zbyt dobrze. |
I takie same mam odczucia... Niby jedzie ale czuję, że coś go boli...
Owczar napisał/a: | Ale po mapie widać, że masz za bogato na LPG i ECU robi ujemne korekty. Na wolnych obrotach jest prawie 2 krotny mnożnik... Jak przełączasz na PB, bo robi się ubogo i przez to sonda śpi, a ECU nie może jej dobudzić. Wydaje mi się, że 15min mu nie wystarczyło. Najlepiej jak zrobisz reset ECU przez odpięcie klemy i potem odpalisz na te 10 min. Przy okazji zaadoptuje sobie obroty.
Zrób screen mnożnika i screen mapy 3D ma PB i LPG oraz korekt numerycznych ISA na mapie 3D. |
OK - zrobię Ci screeny wszystkiego na obu paliwach... Jak nie znajdę to nagram jakiś filmik przełączając wszystkie zakładki po kolei Ale to już jutro...
Owczar napisał/a: | Jak spalanie? |
Wiesz co no nie jest złe...do 14l LPG w mieście a w trasie zejdę nawet do 11, tylko, że nogi nie mam lekkiej niestety. Szwagier na trasie 300km zrobił 9 litrów...
Dzięki za dotychczasową pomoc i poświęcony czas
fj_mike - 26-06-2012, 21:30
Pomiar wykonany.
Sonda zamiennik NGK NTK przy 17°C wykazała 6,1Ω.
Wniosek z tego taki, że grzałka w przedliftach nie ma znaczenia. Przez dwa i pół roku ani razu nie wyskoczył błąd. Jeżeli wpłynęło to na spalanie to w niezauważalnym stopniu.
Ori sonda w której posiadanie wszedłem jakiś czas temu (leży w szafce) przy 22°C wykazała 13,8Ω.
Mogę przełożyć sondy i zebrać logi z obu do porównania.
komarsnk - 26-06-2012, 21:35
fj_mike napisał/a: |
Mogę przełożyć sondy i zebrać logi z obu do porównania. |
To byłoby mistrzowskie posunięcie
aczkolwiek chyba trochę pracochłonne?
fj_mike - 26-06-2012, 21:36
komarsnk napisał/a: | aczkolwiek chyba trochę pracochłonne? |
Tak, 10 min
komarsnk - 26-06-2012, 21:40
fj_mike napisał/a: | komarsnk napisał/a: | aczkolwiek chyba trochę pracochłonne? |
Tak, 10 min |
żeby przełożyć sondę?
wiesz... Ja operuję warunkami podblokowymi z podnośnikiem trapezowym
|
|
|