[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
mar111cin - 27-05-2011, 00:16
przede wszystkim plusem jest to, że liczy osobno Pb i osobno lpg. Bo z tego powodu wahałem się nad słusznością zakładania komputera od nestora.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy do tego wszystkiego nie potrzebuje informacji o aktualnym przełożeniu (wbitym biegu) i prędkości obrotowej silnika ? A przynajmniej samej prędkości obrotowej?
Owczar - 27-05-2011, 00:17
Ale on to będzie brał z wtryku
mar111cin - 27-05-2011, 01:54
sorx, przyćmienie miałem xD
ale i tak zapomniał autor o jednym - kabel od świateł, żeby przypominać
Zhan - 27-05-2011, 08:56
Owczar napisał/a: | Dla PB i LPG jest osobna kalibracja. Zacząłem czytać instrukcję i muszę przyznać, że do tego co oferował nestor, to mamy już porządnie zrobione urządzenie z obszerną instrukcją obsługi. |
Co nie zmienia faktu, że zawsze informacja o czasie otwarcia wtryskiwacza jest brana z niewłaściwego miejsca. Nie jestem specjalistą ale wydaje mi się, że normalną jest sytuacja w czasie jazdy na gazie, że w jednej chwili czas otwarcia wtryskiwacza PB wynosi powiedzmy 10ms a gazowego 12ms a w innym momencie będzie to 10ms i 14ms bo zmieni się na przykład temperatura gazu. I już mamy ponad 15% przekłamania.
Instrukcję też czytałem i też zrobiła na mnie dobre wrażenie ale to chyba głównie po dużym niesmaku wynikającym z lektury wszelkich opisów nestora.
mackbeth - 27-05-2011, 11:26
Hmm... nie wiem dokładnie wszystkiego o tym komputerku... ale ja w swoim wartości czasu otwarcia wtrysku benzyny biorę z ECU (jak evoscan) a ilość impulsów z wtryskiwacza czy to PB czy lpg (dwa kable do wtryskiwaczy)... po za tym zastanawiam sie czy nie da się zużycia samego pb obliczyć mają te parametry silnika podawane przez ecu, jak AFR, czas wtrysku, temperatury obroty itd... w evoscanie jest wzór, wygląda sensownie ale jestem ciekaw czy ktoś przetestował jego dokładność?? Teoretycznie własny waór opracowałem, ale nie wiem kiedy ECU odcina dopływ paliwa... a chciałbym uniknąć kabli innych niztych do obd, żeby ten komputerek był plug&play jak najbardziej:)
mar111cin - 27-05-2011, 14:12
tylko że do czasu wtrysku są brane pod uwagę sondy lambda, a te dążą do stechiometrycznego składu. Tak więc myśle że temperatury nie będą tutaj problemem.
Przekłamania będą na pewno dużo mniejsze niż w komputerze nestora, bo on nie rozróżniał źródła zasilania i liczył jedną średnią. Jak raz pojeździłeś mniej na benzynie to pewnie zaniżał osiągnięte spalanie, jak jeździłeś więcej na benzynie to pewnie zawyżał spalanie. Tego powinno się łatwiej skalibrować.
Wydaje mi się też że wszyscy powinniśmy przynajmniej teoretycznie mieć taką samą stałą wtrysku - przynajmniej Pb. Zapewne trochę inne moga być stałe wtrysku na lpg, powinny oscylować około Pb+20%Pb. Wszystko się sprawdzi empirycznie
mackbeth - 27-05-2011, 23:53
co do stałej wtrysku - proponuje poczytać troszkę tutaj np. : http://www.stealth316.com/2-calc-idc.htm
Z tego co się orientuję to stałą wtrysku tak liczona będzie dla każdego inna, zależna od stylu jazdy:)
Uważam, że do pełnej wiarygodności trzeba podłączyć evoscana i zobaczyć czasy wtrysków, injector duty cycle dla różnych stylów jazdy...
mar111cin - 28-05-2011, 10:28
oo trochę dużo tekstu, a u mnie z angielskim ciężko, ale...
stała wtrysku to nię będzie raczej tak :
czas wtrysku x stała +poprawki na temperatury itp (wydłużające czas wtrysku)= wydatek
stała = ciśnienie paliwa x średnica dyszy
bo jakby nie patrzeć, auto faktycznie może spalać różne wartości w zależności od kierowcy, ale to będzie regulowane czasem wtrysku. Bo ciśnienie paliwa i średnice dyszy teoretycznie wszyscy mamy takie same.
Czy jestem mocno w błędzie?
mackbeth - 28-05-2011, 13:44
Ciśnienie i dysze dokładnie takie same, ale ECU czasy wtrysków wylicza bardzo zależnie od warunków temperatury powietrza, ciśnienia powietrza (atmosferycznego, np nasze miśki mają poprawke dla ECU dla jazdy powyżej 1000 m n.p.m), jakości paliwa - lambda, obciążenia silnika- np zużyta klimatyzacja, kiepskie łądowanie itp.. więc co samochód to to wygląda inaczej. Ja patrzyłem u siebie na evoscanie, i faktycznie, zależy jak jechałem, czy byłą kilma, na tym samy paliwie trasie i w tej samej temperaturze powietrza i silnika czasy wtrysków do siebie nijak nie były podobne:)
Dlatego w swoim komputerku szukam jak by tu liczyć spalanie nie podłączając się pod wtryskiwacze żeby uniknąć ingerencji w elektrykę auta... jednak nie wiem kiedy ECU odcinka wtryski, bo ECU nie daje tej informacji, więc muszę chyba jednak przynajmniej jeden wtryskiwacz podłączyć... kurczę, chyba że ktoś wie jak skalować MAF w naszych autach, wtedy mając ilość powietrza, temperaturę, aktualne AFR i czas wtrysków można liczyć spalanie:)
mar111cin - 28-05-2011, 14:09
może inaczej, jak tylko podłączę ten komputerek, to się podzielę wartością wyliczonej stałej wtrysku. Porównamy to z innymi i już będzie jakiś obraz. Po miesiącu czy dwóch będzie można powiedzieć o dokładności tego komputerka. Jak będzie bardzo wysoka, to po co sobie komplikować życie szukając innych rozwiązań ; )
milo - 28-05-2011, 20:56
Spytam z ciekawości czy ktoś już kupił założył komputer pokładowy ten
SPIDER-ek - 28-05-2011, 22:38
milo, My właśnie przygotowujemy się do zakupu zbiorowego tego kompa.
Popytaj m6riano.
Odświeżam listę. m6riano co z tymi kompami?
1. m6riano - jasno-niebieski
2. mar111cin - czarny z białymi znakami
3. pipi_ja - czarny z białymi znakami
4. Owczar - czarny z białymi znakami
5. nerus3 - czarny z białymi znakami
6. Zhan - czarny z białymi znakami
7. Deejay - czarny z białymi znakami
8. Jacekwa - czarny z białymi znakami
9. SPIDER-ek - czarny z białymi znakami
10.bravo78.78-czarny z bialymi znakami
mar111cin - 28-05-2011, 23:38
na ich stronie już jest zaktualizowane o wyświetlacze z innymi kolorami podświetlenia (czarny z białymi literkami największa dopłata )
[ Dodano: 28-05-2011, 23:54 ]
tak dla smaczku, jak to działa :
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
http://www.youtube.com/wa...feature=related
wydaje się trochę słabe odświeżanie spalania chwilowego, ale to chyba i tak lepiej niż jak tutaj (tutaj jest za szybko i nic nie widać):
http://www.youtube.com/wa...feature=related
m6riano - 29-05-2011, 09:53
mar111cin napisał/a: | na ich stronie już jest zaktualizowane o wyświetlacze z innymi kolorami podświetlenia (czarny z białymi literkami największa dopłata )
|
Dla nas cena pozostaje taka sama:224zł, bez względu na kolor wyświetlacza.
Dogadam sie z Owczarem i pewnie jakoś w tym tygodniu po nie podjedziemy.
[ Dodano: 29-05-2011, 09:56 ]
ps. podobuje mnie sie ten kompek jeszcze bardziej...;-)
mar111cin - 29-05-2011, 11:53
mógłby mieć trochę szybsze odświeżanie spalania chwilowego, bo tam jest podane że jest ono wyliczane z ostatnich 3 sekund.
To jest nadzieja że będziemy mieli go do końca tego tygodnia ?:D
Jeszcze sprawa kabelka usb, bo domyślam sie że to będzie bez niego, a z tego co widzę to jest taki kabel jak od drukarki ?:>
A Ci co wcześniej zakładali komputerki nestora to by mogli może podać jaką mają wyliczoną stałą drogi i stałą wtrysków ? (zaznaczając czy mają gaz)
|
|
|